zx 7016 apd. Novy litinovy stojan nabidka

Odpovědět
awpe

17. 12. 2013, 4:08

Dobry den,

te z Vas kdo ma vrtacko-frezky typu zx 7016, nechteli byste zmenit stojan na normalni litinovy?

Udelal jsem model a poptal cenu, odlitek stojanu stane cca 60Kc/kg za litinu, 4000Kc frezovani potrebnych povrchu, ~30000Kc forma (dreveny model + jaderniky).

Podle CAD modelovani vaha bude kolem 80Kg z cehoz plyne: 4800Kc litina, 4000Kc frezovani, 30000/pocet zajemcu model. Pokud by nas tady bylo prip. 10 clovek tak jeden stojan by stal (4800+4000+3000 = 11800), coz podle me je normalni cena za takovy radikalni upgrade frezky, protoze modelovani ukazuje ze spolu s ocelovou kruhovou tyci jako sloup bude to dost prijemna frezka pro domacnost, a stale bude levnejsi nez alternativy. Navic cena obrabeniu bude klesat s rustem poctu zajemcu.

Jestli dodat jiny hridel s kouzelem mk3, kuzelikovym loziskem dolu a matici pro predpnuti, tak to bude opravdu slusny stroj, a stale bude levnejsi nez podobni frezky.

Nevim jestli napsal toto do spravneho mista, prosim moderatory abych posunuli do jine casti foru kdyztak.
RaS

17. 12. 2013, 7:56

já ti nechci nijak brát elán a optimismus, ale z vrtačkofrézky prostě rozumnou frézku stejně neuděláš a vložené peníze dotoho je v podstatě jejich vyhození, i kdybys našel 10 zájemců a stálo by to těch 11800 jak píšeš tak je to nehorázná raketa a podle mě to nestojí zato.. schválně sem hoď nějaký model jak si to představuješ, abys odstarnil ty chyby co to má tak bys musel předělat v podstatě vše..

a abych nebyl jen kritik tak ti dám radu, místo odlitku a nesmyslné ceny modelu pro jeden kus to odfrézuj z bloku litiny, budeš sice kupovat třeba 150kg kus a půlka půjde do špon ale vyjde to ve finále mnohem levněji, já teď frézuju 80kg špalíček litiny na 4tou osu a zbyde z toho cca 35kg litina vyšla asi na 40kč kg a za odlitek téhle velikosti chtěli cca 80kg.. takže to stálo materiálově v podstatě stejně a ušetřil jsem formu, mám kontilitinu a ve finále na tom budu líp..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
awpe

17. 12. 2013, 8:51

Dekuji za radu, proste kdyz premyslim o tom kolik je tam potreba odebrat materialu, tak to vypada ze bude trvat takove obrabeni dost dlouho, kdybych jsem mel vetsi frezku urcite bych toto udelal sam, ale chapu to tak, ze frezovani vyjde drazsi nez odlitek... Mozne neni to tak, tak reknete mi kolik by to stalo? Jeste je otazka kde najit vhodny kus litiny, a pak se to je treba prepravit do mista kde probehne obrabeni, celkem to muze stat drazsi ze jo?
RaS

17. 12. 2013, 9:19

dej model pak se můžeme bavit dál.. těžko ti někdo řekne cenu když neví čeho..
kontilitinu prodávají v Berouně třeba.. nebo je mnoho dalších firem nevím odkud jsi..
s tím obráběním to není zas tak uplně pravda, takovéto hrubování zas tak moc času nesebere, já třeba při hrubování pojedu litinu třeba po 25x4x700/minutu takže 0,7litru špon takže třeba 5kg špon za minutu do plna, samozřejmě v průměru to takhle nepojede takže v průměru plácnu třeba 1kg za minutu takže když půjde třeba 50kg do špon tak třeba hodina navíc (nevím odhadl jsem, záleží na tvaru) ale největší čas obrábění sebere to hlavní obrábění načisto, které se musí dělat jak u odlitku tak u toho bloku a které bude trvat klidně 10hodin, . takže vyhrubovat třeba kapsy, které by se normálně odlévali zas tak dlouho netrvá, a budou obrobené rovné ne jak odlitek.. (ne že by to bylo potřeba)
největší problém je s manipulací a s ustavováním do frézky, vlastní obrábění již většinou jde..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
awpe

17. 12. 2013, 9:24

Jsem z Prahy.

toto je stl model
http://d.pr/f/AgBI" onclick="window.open(this.href);return false;

tady se da podivat do 3d modelu ve formate stl.
http://www.marcoantonini.eu/doku.php?id ... :stlviewer" onclick="window.open(this.href);return false;

toto je bezne DWGcko (autocad)
http://d.pr/f/c3DU" onclick="window.open(this.href);return false;
RaS

17. 12. 2013, 9:41

to je strašnej formát.. nebylo by něco normálního?
ten prohlížeč to sice nějak ukáže jenže nic moc.. jaké jsou rozměry?
awpe

17. 12. 2013, 9:58

A co DWG soubor?
awpe

17. 12. 2013, 10:09

Kazdopadne, priblizne rozmery jsou, 350mm sirka 500mm delka, 150mm vyska
awpe

17. 12. 2013, 10:24

RaS píše:to je strašnej formát.. nebylo by něco normálního?
Jaky format chcete?
http://d.pr/f/6Hr7" onclick="window.open(this.href);return false;
tady je jich spousta mozne by neco Vam slo :)
RaS

17. 12. 2013, 10:31

to dwg mě nelze otevřít, hází to chybu.. co třeba stp?
nicméně to už je docela kráva.. to by ten polotovar měl cca 200kg při cca 45kč/kg je to 9000,- obrábění když si vymyslím třeba 10 tak je to za 20 cea modelu s odlitím a vyfrézováním jednoho kusu byla kolem 40 takže za cca polovinu.. ale i tak ta frézka má problém v té trubce nahoru, v ukotvení té horní části na sloup, v pohybu po sloupu a prostě všude, podle mě jsou to vyhozené peníze... dokážu si představit je investovat daleko lépe do něčeho jiného..
awpe

17. 12. 2013, 10:35

Provedl jsem modelovani, vypada to mnohem lip nez mit bezny stojan a bezny sloup, diky tomu bych jsem zkusil dosahnout presnosti 0.01mm na cely posun.
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“