Výroba brusky

Požadavky na výrobu dílů - poptávkové fórum
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Martajz

8. 1. 2014, 1:16

Dobrý den

hledám někoho šikovného kdo by byl schopen vymyslet a vyrobit brusku dle mých požadavků:

Mám cca 2500mm dlouhý profil o tlouštce 1,5mm z nerezu, šíže profilu je 40mm a ve středu jsou otvory (tedy upínání bez problémů). Potřebuji brousit boční plochu této profilované pásoviny. K tomuto účelu mám CDN kotouče s různou zrnitostí které fungují, ale potřebuji vymyslet a dodělat posuvný mechanizmus, který by zajistil rovnoměrné broušení po celé délce a trochu by celé broušení "automatizoval".

Brusný kotouč je relativně lehký, ale musí být připojen na motor s frekvenčním měničem (mám obě věci). Toto dohromady je už váhově těžší a je potřeba aby to mělo dostatečnou pevnost tak aby broušení bylo rovnoměrné.

Takže když jsem přemýšlel o řešení, dospěl jsem k použité lineárního vedení s posuvem pomocí hřebenové kolejnice (kvůli délce, protože jsem nenašel tak dlouhý ozubený řemen), ale pokud lze použit šroubovou nebo trapézovou tyč pro posun tak i to je možné. Dále bych rád, aby brusný kotouč automaticky jezdil na konec profilu a zpět a zase na konec, aby tak brousil aspoň trochu automaticky - ideálně tedy něco jako dorazy a aby bylo možné jeden koncový bod posouvat podle délky broušeného profilu.

A poslední věcí je přitlačení brusného kotouče k broušenému profilu. Zde bych si představoval možnost posunu kotouče k broušené ploše v rozsahu max. 1,5 mm, ale s pokud možno s krokem cca po 0,1 mm. Ideální by byla možnost nastavení tohoto kroku přitlačení pomocí otočného voliče? Otočný volič píšu hlavně kvůli jednoduchosti provozu, aby nebylo potřeba vše ovládat přes nastavování v počítači a zvládl to tak i bfu.

Návrhům a možnostem změny a vylepšení se nebráním. Návrhy a vylepšení mi prosím pište sem do fóra, nějaké předběžné cenové odhady prosím do SZ. Je mi jasné, že to nebude jednoduché a bude potřeba jak mechanická část tak i elektrická, tedy ovládací mechanismus a nebude to zadarmo.

Děkuji

Přikládám fotografii profilu a kotouče.
Přílohy
Nerezový profil a brusný CDN kotouč
Nerezový profil a brusný CDN kotouč
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

8. 1. 2014, 1:35

přesnost?
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
RaS

8. 1. 2014, 2:17

ozubený řemen se dělá i v metráži, takže na takový pohyb sem a tam to použít lze..

a to ten profil vybrušuješ z nastříhanejch pásků plechu nebo to je nějakej hotovej profil širokej 40 a zbrušuješ ho po bocích na užší nebo co přesně brousíš?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Martajz

8. 1. 2014, 5:06

PAKO.ll píše:přesnost?
Na téma přesnost neumím zcela odpovědět. V současné době se broušení provádí ručně. Tedy rád bych řekl přesnost dle možností, ale to nic neřekne. Ale zkusím popsat proč se to brousí. Na profilu se pohybují plastové díly z POM rychlostí cca 80km/h pod váhou cca 8kg tlačící proti té broušené hraně. Tento profil je tepelně upravován pro delší životnost takže pokud na hraně zůstanou i drobné nerovnosti (které tam jsou vždy již z výroby pásoviny) tak dojde k celkovému rozřezání plastového dílu. Toto by nebyl problém kdyby se profil tepelně neupravoval, potom by se obrousil plastem do hladka, jenže by zase nic nevydržel.

Tímto rovněž odpovím na další dotaz proč a jak moc se to brousí. Jedná se o hotový kupovaný profil šíře 40mm a brousí se to tak dlouho dokud celá hrana není hladká a nezmizí všechny nerovnosti, ale zase je samozřejmě snaha brát co nejméně.

Pokusil jsem se ty nerovnosti na hraně vyfotografovat, fotku přikládám. A ještě dodám, že brusná plocha brousícího kotouče není plochá, ale zakulacená, tak aby kontaktní plocha mezi zabroušenou hranou profilu a plastovým dílem byla co nejmenší -> snahou je redukovat tření pro maximalizaci rychlosti klouzání plastového dílu.
Přílohy
Hrana broušeného profilu
Hrana broušeného profilu
RaS

8. 1. 2014, 5:11

a brousí se jen ta jedna hrana a ten profil je pořád stejnej nebo by to mělo být univerzální aby to brousilo z obou stran a případně i jiné profily?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Martajz

8. 1. 2014, 5:21

Profil je symetrický takže stačí když bude brousit jednu stranu a pro broušení druhé strany profil otočím.
Profily se budou lišit pouze délkou.
Martajz

8. 1. 2014, 5:26

Ještě bych dodal, že pokud se najde někdo, kdo stroj domyslí do detailů, ale nebude mít možnost vyrobit potřebné díly já mám možnost nechat dle výkresu takové díly vyrobit (fréza, laser atd).
filla
Kontaktovat uživatele:

8. 1. 2014, 5:47

ten profil mi pripomina DIN listu, je tak?
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Martajz

8. 1. 2014, 5:59

To se přiznám nevím, ale nemyslím si to. Je to kupované z rakouska a nikde jsem toto v prodeji neviděl...ale byl bych jenom rád kdybych se mýlil a byla možnost to běžně zakoupit za lidské ceny.
Přesné označení materiálu neznám, berou to jako jejich "tajemství".
QNX
Kontaktovat uživatele:

8. 1. 2014, 6:20

Na ten boční přísuv bych mohl nabídnout krokový mechanizmus z nástrojové brusky. Je to elektromagnet s nějakým mechanismem, který každý přivedený el. impulz převede na pootočení závitové tyče. Pokud to nemá být na krokáčích, nebo servech, tak tohle by mohlo být jednoduché profi řešení.
Martajz

8. 1. 2014, 7:08

Děkuji za nabídku. Uvidíme jaké řešení zvolí ten kdo to bude dělat.
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

8. 1. 2014, 8:32

Nějak se mi nezdá ten mechanizmus pro pohyb brusky. Přijde mi to hodně velké a neskladné, navíc se bude muset pořád seřizovat. Udržet v takové délce přesnost bude nákladné a taky se musí pořád profil demontovat a montovat.
Já bych to viděl obráceně - udělal bych na plastové kladky vedení pro profil a jezdil s ním, bruska by stála uprostřed.

Pokud se má brousit až do kraje je to akorát složitější že bude dvojí uložení na obou koncích aby mohl konec přejet až do konce.
Snímal bych konec profilu takže by bylo jedno jakou délku má, jezdilo by to vždy od konce do konce.
Pokud by se to udělalo svisle tak by to ani nezabíralo moc místa.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
spony

8. 1. 2014, 9:26

Takovouhle brusku, respektive mechanismus, kterej jezdil tam a zase zpatky jsem delal asi pred rokem v praci. Jen stim rozdilem, ze to brousilo valec o prumeru 1800mm. Muselo se skloubit natoceni valce a posuv. Muzu to zkusit dohledat pro inspiraci.
RaS

8. 1. 2014, 9:38

Cjuz píše: Pokud by se to udělalo svisle tak by to ani nezabíralo moc místa.
ale 5m na vejšku... to aby měl hangár.

řešení kdy bude bruska stát a jezdit profil je asi přesnější a jednodušší z hlediska vynaloženejch peněz, nemusí to být tak tuhé jako vodící profil kterej ponese celou brusku v celé délce.. jenže to zabere na délku 2x tolik místa..
Martajz

8. 1. 2014, 10:09

spony píše:Takovouhle brusku, respektive mechanismus, kterej jezdil tam a zase zpatky jsem delal asi pred rokem v praci. Jen stim rozdilem, ze to brousilo valec o prumeru 1800mm. Muselo se skloubit natoceni valce a posuv. Muzu to zkusit dohledat pro inspiraci.
To by bylo super, každá inspirace se hodí.
Cjuz píše:Nějak se mi nezdá ten mechanizmus pro pohyb brusky. Přijde mi to hodně velké a neskladné, navíc se bude muset pořád seřizovat. Udržet v takové délce přesnost bude nákladné a taky se musí pořád profil demontovat a montovat.
Já bych to viděl obráceně - udělal bych na plastové kladky vedení pro profil a jezdil s ním, bruska by stála uprostřed.

Pokud se má brousit až do kraje je to akorát složitější že bude dvojí uložení na obou koncích aby mohl konec přejet až do konce.
Snímal bych konec profilu takže by bylo jedno jakou délku má, jezdilo by to vždy od konce do konce.
Pokud by se to udělalo svisle tak by to ani nezabíralo moc místa.
Já si dokážu představit že pomocí středových otvorů v profilu ho budu schopen uchytit tak aby nebylo třeba jej seřizovat. Ve výsledku mě je jedno jestli ho uchytím +- za předpokladu že to bude rovnoběžně s osobou pohybu brusného kotouče - takže jsem ještě přemýšlel kónické trny aby bylo jisté že otvory v profilu zajistí přesné uchycení?

K posunu celé lišty...nějaké pokusy o tuto brusku už mám za sebou, ale původní řešení selhalo na schopnosti správně přitláčet lištu ke kotouči. Kotouč byl pevně umístěn a lišta se protahovala nad kotoučem přes kladky. Ale nebylo to dořešené, jen z tohoto si pamatuji jaký byl problém zajistit přesný pohyb lišty protože v takovém případě se pohybuje 2,5 m na každou stranu tedy možnost odchylky je na té délce větší proti pohybu brusky na délce 2,5m.
Odpovědět

Zpět na „Potřebuji vyrobit - vypomoc pri vyrobe“