Zhruba asi rok jsem se potýkal se záhadnou závadou, kdy se mi náhodně nepodařilo odeslat data do mašiny (komunikace přes RS 232 + adaptér). Skončilo to ta, že jsem vyměnil komplet vše na cestě - až jsem došel k názoru, že chyba bude na základní desce. S člověkem, který mě se servisem těchto mašin pomáhá jsme pak řešili, co by to mohlo dělat, a dospěli jsme k názoru, že jedině komunikační čip na desce (v patici). Takže jsem zaběhl do krámu, vyplázl celých 19 Kč za nový a šoupl ho do patice. ----- a nic ..... nekomunikovalo to. Nakonec došlo k výměně základní desky. Tu jsem vzal z další mašiny, kterou mám momentálně mimo provoz, ta deska je totiž zakázková výroba Amitu a dělalo se jich jen asi 50 ks ..... (Myslím, že se tomu říká kanibalismus ...)
Mezitím začal dělat problém druhý soustruh - km začal ztrácet kroky, protože něco na ose drhlo. Takže jsem nechal zaměstnance komplet rozebrat celou osu - a vtipně jsem ho zapomněl upozornit, že matici kuličkového šroubu nesmí sundat - což udělal ....

S předvídatelným výsledkem: kuličky rozprsklé po celé dílně v pilinách, takže jsme našli jen necelou třetinu ..... Naštěstí jsem měl náhradní šroub, a přehodil jsem to. Sotva jsem to dodělal, tak porucha na další mašině - ale tentokrát banalita - rozlomený konektor ke KM - za hodinku spravené ....
Poté jsem se odhodlal ke kompletní výměně celé desky - po 4 hodinách se vše podařilo a mašina chodila. No a když jsem uklízel, tak jsem se jen ze zvědavosti na tu desku podíval - a málem mě trefil šlak ......

Jak jsem tam strkal ten nový komunikační čip, tak jsem ho tam strčil blbě, takže jedna řada vývodů byla mimo patici ........