TOS Trenčín SUI- 40-1500 - STEJNOSMĚRNÁ

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
Odpovědět
Lukex86

29. 1. 2014, 7:31

Dobrý den, potřeboval bych poradit už pár dní se snažím opravit tento soustruh se stejnosměrnou regulací, bohužel nemám krom návodu (který jsem teprv dnes našel) a k papírům regulátoru i zbytek el. schémat tak už jsem tařka bezradný.

Na mašině byli 2 tyristory v můstku prostřelený, dále na stejnosměrném motoru byl přepálený předřadný odpor pro buzení, to vše jsem již opravil.

Řeším už jedinný problém po zapnutí soustruhu navolím libovolný směr, otáčky nastavené např. 1000/min, vřeteno se normálně roztočí a když ho chci zastavit spojkovou pákou do střední polohy tak otáčky pouze poklesnou na nějakých 100/min a po chvíly, když to tak nechám, tak se mašina zastaví a na regulátoru se rozsvítí LED - buzení minimální. vždy se točí na těch 100 otáček jedním směrem při navolení klidu pohonu, když navolím revers tak se roztočí na druhou stranu a poté vrátim páku do střední polohy a samo se to přetočí do protisměru a jede to vesele dál na těch 100ot.

Zjistil jsem že pokaždé, když dám spoj. páku do střední polohy tak musí odpadnout stykač KM1, při nízkých otáček do 400/min stykač odpadne pokaždý a vřeteno stojí, při vyšších už to nedělá jen se točí se o něco málo rychleji, na svorkovnici motoru jsem měřil když neodpadne KM1 tak napájení motoru 0V, buzení (podle navolených otáček asi 150V) tachodynamo 0V.

Ješte jsem dnes zjistil, že když se točí vřeteno a zamáčknu central-stop tak to poměrně dlouho trvá než mašina zareaguje řádově cca 8- 10 vteřin, než regulátor
pohon vypne a pak se na regulátoru opět rozsvítí LED buzení minimální.

Podezdření mám na snímač nulových otáček, ale absultně netuším jak vypadá a kde je umístený a nebo nějaká dynamická brzda ale nevím kde a jak je to udělaný.

Neměl by někdo náhodou elektro schema?

Předem děkuji za každé rady.

Přikládám i video kde je vidět co to dělá.

https://www.youtube.com/watch?v=GYbHlH1 ... e=youtu.be
Zavora7

9. 6. 2014, 12:45

Dobrý den
Tenhle soustruh jsem měl taky čest opravovat byla tam nějaká regulace slovenská nikdo to neuměl opravit na 100%.
Tak jsem volil variantu výměna motor a regulátoru a od té doby nemám žádný problém. Je to ale finančně docela náročné :shock:
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“