Uložení Lineárů - jak na to?

Odpovědět
Gfx23

2. 11. 2011, 2:38

Zdravím,
vzhledem k věčným diskuzím o uložení lineárů jsem v práci odkrytoval mašinu a udělal vám pár fotek na mašině, která běhá už Xlet.

Jedna zafrézovaná (ne broušená) referenční hrana zajištěná něčím co vypadá jako TK plátky. Druhý lineár je pouze upevněn k podložce.
Podklad je vylitý něčím, co připomíná pryskyřici - cca 3mm vrstva (pokud by někdo věděl co to je - uvítám to - zajímá mě to)

Mašina CHIRON - 2 vřetenová
Použité Lineáry - 30mm
Váha celého "portálu" kolem 500kg (odhadem - řekl bych i víc)

Fotky hodim na rajče.
http://gfx.rajce.idnes.cz/Fotky" onclick="window.open(this.href);return false;

Snad to někomu pomůže.
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

2. 11. 2011, 2:49

"josef" ma stejne pravdu, a s tim nic neudelas :lol: . Souhlasim s josefem :D . Taky rad delam veci poradne.
Mam tu Venturu za vic jak mega na inovaci rizeni, natloukli to do rohu, druha šína na volno, dosedaci plochy frezovane na oceli, pohoda.
Ale jak rika josef, "takhle se to nemá" a ja s nim plne souhasim.
Mira
Gfx23

2. 11. 2011, 3:06

Ale já se s ním nehádám, takhle nám to chodí pěkně dlouho, nosí to sakra váhu (což mě mimochodem velmi zarazilo .. 30tky lineáry a docela váhu nosí - hlavně jezdí sakra rychle)
Navíc kluci od CHIRONU celkem umí, máme od nich cca 6mašin a ohledně lineárů nebyl (nebyl by - kdyby se dodržovala aspoň základní údržba) problém - mašiny jedou 24/7.

Pokud to funguje, nevidím důvod to dělat jinak.
Ještě mě dost zarazil ten šroub "na volno" - vím, že se to dělá, ale tady jsem to nečekal.

Já si to u sebe uložím pouze na desku a věřím, že to bude taky OK
karelsklo

31. 1. 2014, 7:21

Tohle je zajímavá věc ( a hlavně ty šestihrany ).Rád bych nějak uložit kolejnice lineárů.Referenční hrana by byla fajn jenže deska na kterou to potřebuju dát je poněkud neskladná a hmotná na ofréznutí.Bláhově jsem si myslel že podle půjčeného litinového pravítka natvrdo přišroubuju hlazenku 5*40 a bude referenční hrana jak vyšitá jenže ouha-hlazenka je sice H 11 jenže vlnitá jak fakírova kobra.Metoda šroubky a čípky z jehl.ložisek na obě strany mi připadala nepříliš odborná ale aspoň se to dá nějak poladit když pak vedení nesedí jak má.Pořád mi ale vrtá hlavou jak to udělat o trošku líp a tyhle excentry by nebyly špatné.Jestli to ale funguje jak si myslím,bude to náročné na materiál těch šroubů a možná taky nějaká chemie aby se to nepovolovalo.Nešlo by to vyfotit nějak detailněji?
Odpovědět

Zpět na „lineárni vedení“