Zrychlovaci hlava ISO30

Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
jOE6

7. 2. 2014, 5:56

RaS píše:elektrovřeteno má nevýhodu tu že se k tomu musej tahat dráty a nejde to dát do výměníku nástrojů, a s jedním elektrovřetenem degraduju mašinu na mašinu bez výměny..
jasně to máš pravdu. O pneumatickým si nepřemýšlel ? ale k tomu taky potřebuješ natáhnout hadici, i když myslím že by šlo dořešit dosednutí spojky při výměně. Asi půl roku jsem pneu používal a nemá to chybu ,jen s regulací je to horší. Proto teď to elektro.
testone
Sponzor fora

7. 2. 2014, 6:31

se vzduchem je problém šílené neefektivity přenosu energie
pokud by na stroji mělo trvale běžet vřetene poháněné vzduchem s výkonem třeba 1 kW, vedle stroje mu musí trvale běžet 5 kW šroubový nebo 10kW pístový kompresor
to není dobrý
navíc odběr vzduchu toho vzduchového motoru se mění se zatížením minimálně, spíš bych si tipnul že se vzrůstajícím zatížením (a tím klesajícími otáčkami) klesá, jistý si nejsem
taky by se asi snadno mohlo stát, že mu ten motor do vřetene po delším provozu přimrzne a z vřetene bude mít sněhuláka - ledováka z emulze
jestli má řešit trefování se do nějaké spojky tak stejně může řešit trefování se do el. konektoru
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
RaS

7. 2. 2014, 8:08

tahle myšlenka s trefováním se do elektro konektoru mě napadla večer když jsem to četl.. to by asi vyřešit šlo, otázkou je jak by ten elektromotor byl asi tak velkej.. tohle bude na vejšku cca 60 a základna cca 80x100, stejně tam musí být aretační čep, kterej zajistí aby se to neprotáčelo kolem vlastní osy a zajistí definovanou polohu do výměníku, tak pokud by byl vedle ještě nějakej konektor tak by to asi problém nebyl, problem by spíš byl s tím že by ten konektor byl odkrytej a v případě frézování něčím normálním by se asi zanesl šponama a nemělo by to asi dlouhé trvání, pro tu aretaci tam bude jen jeden kalenej kolík s náběhem a ten se vždycky sám otře o vlastní nástroj, to by s tím konektorem asi nešlo..
otázkou je jak by ten motor byl velkej jestli má smysl nad tím uvažovat..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
jOE6

7. 2. 2014, 9:40

testone píše:se vzduchem je problém šílené neefektivity přenosu energie
pokud by na stroji mělo trvale běžet vřetene poháněné vzduchem s výkonem třeba 1 kW, vedle stroje mu musí trvale běžet 5 kW šroubový nebo 10kW pístový kompresor
to není dobrý
navíc odběr vzduchu toho vzduchového motoru se mění se zatížením minimálně, spíš bych si tipnul že se vzrůstajícím zatížením (a tím klesajícími otáčkami) klesá, jistý si nejsem
taky by se asi snadno mohlo stát, že mu ten motor do vřetene po delším provozu přimrzne a z vřetene bude mít sněhuláka - ledováka z emulze
jestli má řešit trefování se do nějaké spojky tak stejně může řešit trefování se do el. konektoru
souhlasím že pohon vzduchem je nejméně efektivní ale u jakéhokoliv nářadí a výrobce......
Že by kužel "přimrznul" se vůbec nebojím, taky tu mám šroubák a chlaďák,tam si přece nastavíš teplotu na kolika st.to má udržet.
jOE6

7. 2. 2014, 9:46

RaS píše:tahle myšlenka s trefováním se do elektro konektoru mě napadla večer když jsem to četl.. to by asi vyřešit šlo, otázkou je jak by ten elektromotor byl asi tak velkej.. tohle bude na vejšku cca 60 a základna cca 80x100, stejně tam musí být aretační čep, kterej zajistí aby se to neprotáčelo kolem vlastní osy a zajistí definovanou polohu do výměníku, tak pokud by byl vedle ještě nějakej konektor tak by to asi problém nebyl, problem by spíš byl s tím že by ten konektor byl odkrytej a v případě frézování něčím normálním by se asi zanesl šponama a nemělo by to asi dlouhé trvání, pro tu aretaci tam bude jen jeden kalenej kolík s náběhem a ten se vždycky sám otře o vlastní nástroj, to by s tím konektorem asi nešlo..
otázkou je jak by ten motor byl velkej jestli má smysl nad tím uvažovat..
konektoru pro elektro konektor a jeho zašpinění bych se nebál,udělat jednoduchý kryt pod pružinou který při dosednutí v kuželu je přitlačený např.na gumu není nic složitýho. Může být ta těsnící manžeta uvnitř krytu takže i při velkým rozstřiku chlad.emulze jednoduše steče dolů.....do kopce určitě nepoteče :)
Před rokem jsem měl zájem koupit vzd.vřeteno od téhle firmy kde je vyřešený i připojení vzduchu pro výměnu nástrojů,nakonec šel do toho elektro.
Třeba tě to inspiruje http://www.airturbinetools.com/
testone
Sponzor fora

7. 2. 2014, 11:10

jOE6 píše:Že by kužel "přimrznul" se vůbec nebojím, taky tu mám šroubák a chlaďák,tam si přece nastavíš teplotu na kolika st.to má udržet.
jasně, ale sám ten vzd. motor se silně ochlazuje expanzí vzduchu v něm
ví bůh, jak by to vypadalo třeba po hodině chodu
edit
netušil jsem že to někdo vyrábí
asi to mají vychytaný
pro opravdu vysoký otáčky to zjevně smysl má
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
jOE6

7. 2. 2014, 7:20

mně to nedělalo vůbec nic ani po 6h trvalýho provozu. Tu vzduchovou jsem dal pryč kvůli hluku, stačí co udělá za rachot vřeteno,ložiska při 50tis/ot.... k tomu výstup vzduchu z vřetena a nestačí ani špunty do uší .
Velkou výhodu vidím v tom že může jet pořád, jedno jestli 2h nebo 20h nonstop - vřeteno s nástrojem se neprodlouží díky teplu protože je dobře chlazený.
I to elektrovřet.má svý oběžný kolo pro chlazení s papírovým filtrem kvůli nečistotám. U toho mně zase štvou uhlíky.....docela rychle ubývají .
Záleží jaký točky "RaS" potřebuje a jaký bude využití,všechno je nějaký kompromis
RaS

7. 2. 2014, 7:28

všechno je o kompromisech,, ono mít 50000ot je sice pěkné pro nástroje třeba pod milimetr ale zase to nebude mít sílu třeba při 12000.. já počítal s nějakejma 24000ot a tím mechanickým převodem, vyrobím vyzkouším a pak se uvidí jestli je to k něčemu.. vždycky je co předělávat.. mám těch projektů teď nějak moc.. a není čas..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
jOE6

7. 2. 2014, 7:30

RaS píše:všechno je o kompromisech,, ono mít 50000ot je sice pěkné pro nástroje třeba pod milimetr ale zase to nebude mít sílu třeba při 12000.. já počítal s nějakejma 24000ot a tím mechanickým převodem, vyrobím vyzkouším a pak se uvidí jestli je to k něčemu.. vždycky je co předělávat.. mám těch projektů teď nějak moc.. a není čas..
to jsme na tom asi podobně :D
Ferda

8. 2. 2014, 5:16

Ahoj ,
Zvu tímto, všechny na tématickou debatu ohledně té zrychlovačky+popřípadě dávání nějakého udělátka automaticky ze zásobníku do vřetena. Samo, že jestli někomu stoupne tlak jak vidí mého nika, tak ať to napíš a jato balím. Toto témá jsem neotevřel jen bych do něj chtěl přispět . A nebudu se zlobit na něj a klidně ho kdikoliv požádám o pomoc a radu v budoucnu znova..
V debatě se chci vyhnout osobnímu osočování a zaplevelování nepodstaným. To se týká i mne. Kdokoliv může klidně upozornit kohokoliv.
Dobry je jOE6 má s tím velké zkušenosti.
To RaS a Testone nikoho nepoučuju , potřebuji jen informace o zadání a co řešíme. Také zde nechci být za V..a. A říkat něco ve stylu ty potřebuješ něco menšího a on na druhý straně má stroj s kuželem BT40 váhu 5 tun výkon 5.5 kw.
Mé názory na toto téma jsou na základě zkušeností a odborného odhadu. Nic za tím nepočítám, takže něco může být i dost mimo
Z předešlého odpovídám na toto:
0. nevím jakou přesnost častost RaS od toho udělátka požaduje tento parametr ůlohu dost limituje. Také bych potřeboval lépe definovat rozsah použítí nástrojů pr. 1-6mm je velké rozpětí pro optimální otáčky třeba procentuélně a pak to otimalizovat na nejpotřebnější
1.výměnit na CNC stroji nástroj a přitom něco trefit pod vřetenem spojku čep nebo i konektor není problém výměna je orientovaná s přesnosti v řádu 0.1 ůhlově.
2. do každého CNC stroje , když mu někdo znalý (Ti hoši jsou možná i pro daný ŘS zde na fóru. Ač amatér lehce smázne i značkového servisáka a hlavně levně) pohrabe PLC je možno přidat další Mfce které obsluhuji potřebné udělátko např. vzduch jde až tam dáš nástroj a pod to se týká i elektriky. Fajnová vychytávka je když se tam přivedou draty třeba na 4pinový konektor a PLC to z těch dvou nahozených bitů dékoduje vo co GO. Čím víc udělátek tím víc pinů. Ale ne přímo uměrně je to kombinatorika. Pro mladý GOOGLETE :P
3.každý konektor se dá přikrýt pružnou klapačkou ta může byt i dost odolná. To není problém . Problém je elktrika a voltáž když to bude víc ja 24V tak tam musíš mít něco jako proudový chránič laicky koupelna v bytě Tebe to možná nezabije manželku děti určitě. Já bych to zapnul jen když je ve vřetenu nástroj a ten se snad nebude do vřetena dávat 5x za hodinu
4. výkon 2Kw již vypadá hrozně, ale pro nástroj je rozhodující moment a ta fréza optavdu nebu potřebovat moc To je Hobby . Já budu mít přece přesnost těch 5tun a jen to vřetýnko je slabina tak to musí nějak postužit. Zde je to spíš o životnosti. kybych to řešil tak to budu minializovat a eltrovřetena Noname střední kvalita bych se nebál.Bavím se o střední přesnosti ne to co dělá jOE6
5. to jOE6 0.08mm je opravdu chyba. Předpokládám, že vyrábíš-dokončuječ nějakou plochu. Info s jakou přesností to musí být. Ale šlo by to přece také obejí nějakou programovou konstantou kterou si stanovíš z fce Vyrobíš x dílců proměříš. A zjistíš jak to pomalu roste. Pak se to musí matematicky kompenzovat. Tepelná kompenzace to je co ? Má doměnka a jestli někdo zná přesně napiš. Stoj se proměří a zjistí se jak je v závislosti na provozu přesný (čím delší provoz tím vyší teplota) a pak se to nějak SW online upravuje (kompenzuje). Ten Soft reaguje na aktuální hodnoty z teplotních čidel. Takže Kdyby CAM vygeneroval tu šílenot X tísíc řádků tak bych tam po nějakém intervalu řádek šupnul korekci Teplotní roztažnosti nástroje to bych si snad měl dát patentovat jako v americe :mrgreen: (ale já bych to napsal programově do opotřebení nástroje) , třeba i víckrát. Jasně je to o ekonomice a potřebnosti - musíš rychle pořešit rychle koupit drahý a přesný cajk a na stroji může dělat a programovat kdokoliv. Nebo mám čas pokoumám a mohu také vyrábět levně a přesně, ale musíme vědět co a proč děláme.
6. To RaS konstrukce uložení vřetena až do kuželu je FAKT dobrá .Jestli jsi koukal tak na obrázku jsou řemeny podélně řezané nikdy bych tam nedal pro tak vysoké otáčky ozubený řemen příčně řezaný. Hoši ve Švýcarsku dobře vědí co dělají.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pod čarou jen téma a zde to nechci řešit to je zaplevelení. Což takhle až někdo přijde s optimalizací řezného rocesu na základě zvuku. Blbost co? Ale co kdybych dal do prostoru obrábění měřič decibelů s digitálním výstupem a Robokop by na základě hodnoty analogově šáhnul na potenciometry posuvu a otáček. Samo že bychom nejdřív zde píši vědomě VYPRCOVALI ty hodnoty pro zvukový křivky To by bylo referenčních dat pro statistickou zvukovou analízu. Je to blbost , ale někdy ve 22století třeba ten zvuk někdo dekóduje tak že to opotřebení tam opravdu JE. :wink: Hlavně proboha to nikdo nepatentujte , to je selskej rozum. Na patenťáku bych s takovýma nápadama vyrážel dveře. Moudro je E=mc2, číslo Pí, Mendělejova tabulka, Pythagorova věta ajiné
Já si musím kecnout . Což takhle udělat z výškoměru teto koncepce http://www.mitutoyo.cz/produkty/vyskomery/" onclick="window.open(this.href);return false; měřící stroj 2.75 D šlo by to? Já bych chtěl věřit, že jo. Mohl by to být měřák do 250 litrů odhad V tom je cena nového výškoměru + 100 je ta nadstavba opce příslušenství nevím jak to nazvat Kolik lidí má již tento měřák mnoho a třeba by to rozšířili. Samo že výrobci typu Mahr, Mitutoyo a Tessa to nemohou udělat co by pak dělali s těma měřícímá strojema od 1.5Mega a výše . Jestli má někdo záje a rozumí nebo se zabýva bezdrátovou komunikaci PC (blutooth, infra port atd nejsem angličan tak ať se nikdo nesměje) + někdo další kdo chápe měření na principu měřícího ramene a chtěl by si to pobastlit http://www.hexagonmetrology.cz/Merici-r ... em_747.htm" onclick="window.open(this.href);return false; tak ať pošle SZ s mailem. Neříkám že budu reagovat, musím legálně pracovat a toto je jen RELAX.
Děkuji všem předem a pořípadě se omlovám kdybych nereagoval. Ze SZ musím usoudit že to pasuje do konceptu a zapadá i do pracovního týmu. Vše by bylo jen virtuální třeba i 1-2 roky když máme čas, chuť a nápady. A taky se třeba zjistí , že je to hovadina. Až pak by se spustila někde v lokaci XY výroba prototypu. Předem ale upozorňuji, že kdyby z mého hlavního PP vyplynuly potřeby , které vyčerpají i dobu tohoto relaxu tak vše zastavuji a jen pracuji pro zaměstnavatele. Tam beru mzdu pro zabezpečení mého okolí.
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
jOE6

8. 2. 2014, 7:22

pro Ferdu: tvůj koment jsem četl hodně rychle a přeskočím většinu z toho ale mám jednu poznámku......

píšeš o optimalizaci parametrů při obrábění - ovšem to už tu existuje min.3 roky.... "Software pro určení optimálních otáček vřetene při frézování"
z Českého CVUT , Ing. Petr Fojtů.
http://www.rcmt.cvut.cz/nabidka-spoluprace/cz/software

Vždy jsem se vyloženě smál když šéfové v různých firmách hodnotili seřizovače,obsluhu CNCček podle toho jak ječel nástroj a doslova se třásl celý stroj, tím větší borec :roll: . A málokdo pochopí že je to jinak.
jOE6

8. 2. 2014, 7:32

tmxatcoxlab píše:Panove, shanim zrychlovaci hlavu do kuzele ISO30, existuje vubec neco takovyho?
Nevite prosim kde to roste? Idealne nekomu nevyuzity v dilne ;]
Zrychlovací hlavu mám a ne moc využitou ale má morse 3, výstup ot.3X. Je to od Narexu,starší výroba a bohužel má jen vrt.sklíčidlo. Na vrtání OK, u frézování nevím jak by se to chovalo....umím si představit úpravu že by se shodila vt.hlavička a vyměnit za držák kleštin pro ER8
http://www.ebay.com/itm/C12-ER8-100L-Cl ... 042wt_1048
za 400kč držák ER,kleštiny taky nejsou moc drahý. Jde hlavně o to na co to chceš,jak dlouhej provoz,přesnost obrábění,kvalita povrchu....
RaS

8. 2. 2014, 7:59

můj názor je, že je potřeba dělat věc tak aby k něčemu byla, abych stavěl nějakej paskvil a říkal si že to tak stačí (třeba axiálně neuložím hřídelku obráběcího vřetene tak jak to tady teď někdo prezentuje že je to zbytečné) a ve finále stačit nebude a skončí ve šrotu je škoda práce.. a i když si dáš tu práci s nějakým návrhem a uděláš vše tak jak by mělo tak to ještě neznamená že to tak ve skutečnosti bude.. takže radši začnu na dokonalé konstrukci a třeba časem někde polevím (když mě k tomu dožene cena řešení) než abych začal tak jak se to dělat nemá rovnou od začátku..
teď k věci: trefit se na kolík není problém je to jen další komplikace která člověka kterej nemá automatickej výměník nemusí zajímat, ono to totiž není jen trefení se na kolík, ale i zaaretování vyndaného nástroje tak aby se nedal otáčet, protože jediné co drží nástroj v podavači je ta drážka na 40kovým kuželu a ta musí být nezávislá (volně otočná) oproti tomu zbytku, kterej se musí zaaretovat k vřeteníku, kdyby to nebylo zaaretované tak se to chvěním a rázy při výměně (nejen tohoto nástroje ale i těch ostatních) určitě samovolně pootočí někam a pak už se to nikdy samo nezaaretuje.. takže kdo to dočetl až sem tak to není jen kolík, ale plovoucí kolík kterej navíc uvolní nástroj při zandání do ATC, a udrží celej ten moment toho vřetene ..
ad řemen: plochej drážkovej řemen jako maj u tormachu verzus drážkovanej, toť otázka kdybych to navrhoval na pár set watů a 2ky frézy jako to maj oni tak bych tam asi taky dal drážkovanej.. jenže výpočtově to ten řemen na těch malejch řemenicích nedá a bude se prokluzovat, ten drážkovanej se neproklouzne ale kdyžtak přerve :D nicméně drážkovanej v tomhle konkrétním případě na malejch řemenicích přenese víc a kritická obvodová rychlost řemene není překročena, ale asi bude hlučnější než ten drážkovanej to se uvidí.. řemenice se dá změnit vždycky
máš pravdu v tom že se dá navrhnout krásná funkční věc pokud člověk bude vědět vstupní požadavky např frézovat 2kou frézou 20000ot tam je tak malej moment že ten řemen s tím nemá problém a dřív praskne fréza než proklouzne řemen.. jenže když to skombinuješ s požadavkem 8ka fréza 20000ot tak už tam můžeš mít takovej výkon (krouťák vyber si co chceš, ono je to uplně jedno) že to prostě ten řemen nedá.. takže když to máš navrhnout nějak vybíráš kompromis..jak jsem psal ještě to není hotový a uvidí až čas jak to bude fungovat..
jOE6

8. 2. 2014, 8:23

RaS píše:můj názor je, že je potřeba dělat věc tak aby k něčemu byla, abych stavěl nějakej paskvil a říkal si že to tak stačí..
pokud sis nevšiml odpovídal jsem někomu jinému....bez radiálního i axiálního uložení nemá přece vůbec smysl se tím zabývat,to snad každej strojař ví. Dokonalý není nikdy nic a časem i tvůrce přijde na to co měl udělat jinak .
Na centrech jsou nástroje běžně polohovaný a nelze je otočit takže z toho já vycházím..... nevěděl jsem jakým způsobem to máš ty řešený.
RaS

8. 2. 2014, 9:06

to byla reakce na Ferdu :D to s tím axiálním zajištěním to je zase z jiného tématu, to už ani nemá smysl komentovat..
Odpovědět

Zpět na „Nákup“