Soustruh do bytu

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
ludis

11. 2. 2014, 3:42

Zdravím,
je mi jasné, že první co mi řeknete je, že takový krám/dětskou hračku asi nemá smysl ani kupovat. Ale i tak se chci zeptat, jestli by to na nějaké zatočení por radost pro mladýho kutila mělo smysl? Nebo s to rozpadne ještě před spuštěním?

Soustruh: http://www.proma-ferm.cz/soustruhy-na-d ... ath=206087" onclick="window.open(this.href);return false;

Druhá a pro mě důležitá věc/otázka:
Nepůjdou na mě sousedi s vidlema a pochodněma, když to zapnu v bytě? Bohužel nemám žádné srovnání, co se týče hlučnosti - mohl by mi to, moc prosím, někdo přirovnat třeba k automatické pračce? :D

Díky moc, Ludis
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

11. 2. 2014, 5:03

tohle do bytu rozhodne ne
to bude slyset i venku mimo dum natoz u sousedu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
ludis

11. 2. 2014, 5:08

Takže do bytu jedině něco takovéto?
http://brusky.heureka.cz/proxxon-db-250 ... tAodG1oAVg" onclick="window.open(this.href);return false;

Byl by případně nějaký tip i na nějaký jiný typ, za který mě nevystěhují sousedi z baráku?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

11. 2. 2014, 5:20

no nevim zda i tento
ale drevo soustruhy maji dost otacky a proto generuji dost hluk
o prachu ze dreva nemluve viz profi truhlarny (a to maji odsavani)
takze bych popremyslel o nejake dilne
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
soustružník

11. 2. 2014, 5:23

O hlučnost samotného soustruhu nejde, ale to strouhání dřeva je docela rachot. Podívej se třeba sem http://www.youtube.com/watch?v=Y0eeopmKZCc
marekzcke

11. 2. 2014, 5:25

Masina bude mit chod tichej. Treba jako mycka. Ale pri samotnem obrabeni dreva bude vznikat silnej hluk. To se neda ani opsat :). Ale je taky rozdil jak je to drevo homogenni, tvrde a jak presne je upnute. Pak zalezi na kvalite naradi. I tak by se nejspis vibrace nesli celym barakem.
Uprimne, nepral bych si souseda co by tohle mel.

Jedine fakt nejake krasne drevo, pripadne silon a i to by muselo byt pred upnutim do soustruhu co nejvic opracovane do valce. Pouzit nizke otacky... a strouhat si :)
Rad kreslim v 3D. Ked je to zaujimave a nieco nove sa naucim, tak aj zadarmo.
písař

11. 2. 2014, 5:27

Zdravím.
Ten soustruh Proma je za ty prachy dost drahý, když uvážím, že takové soustružení jsem prováděl vrtačkou Narex středního výkonu upnutou v přípravku s posuvným koníkem a onou opěrkou.A vrtačka bez příklepu už takový hluk nedělá, ovšem záleží v jaké zástavbě bydlíš.Je to spíš otravný zvuk. Tady bude namístě vědět jakých výkonů má soustruh dosahovat, podle toho co plánuješ dělat a jestli chceš jet v ekonomickém režimu, nebo ti na čase a spotřebě proudu tolik nezáleží a vrtíš si jen pro radost. Vibrace dneska umí pohltit vhodná podložka. Soustružení dřeva není tak hlučné, ale občas dřevo "vřeští" . Obecně si myslím, že menší modelářský soustruh starší výroby, aby byl z litiny, třeba s kluznými ložisky by byl tišší a bez vibrací. A lépe se na něm pracuje, neboť tyto stroje mají své kouzlo. Písař
ludis

11. 2. 2014, 5:43

S nepořádkem atd. počítám - jako dílna by právě sloužila místnost u výtahu, co bývá vedle sklepů u starších baráků, takže to by problém nebyl. Ale nade mnou by samozřejmě byli sousedé a nerada bych rozpoutal nějakou válku.

Jinak soustružit potřebuji pouze válce se žlábky - je to na doplňky a šperky, vše si představuji z nějakého olivového, australského atp. dřeva. Max. hodinka denně, takže nepředpokládám nějakou závratnou spotřebu.

Říkáte tedy nějaký starší litinový kousek a tolerantní sousedy, ano? jelikož jsem v tomhle zatím naprosto nepolíbený, neměli byste v záloze nějaký příklad (typ) onoho doporučovaného soustruhu? Abych měl případné inzeráty/nabídky s čím porovnávat a nedotáhl zase nějaký nesmysl :)
chb

11. 2. 2014, 5:54

proč jen ty šperky neuvedeš na začátku, to první co jsi vybrala je tak na šprušle u zábradlí
na šperky ti stačí malinký soustruh - a ten hlučný nebude, toho bych se nebál

skoro bych zvážil zda nejít do nějakého "hodinářského" aby občas zvládl i kov ...
možná víc popiš představu výrobků a ... velikost prasátka
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
ludis

12. 2. 2014, 9:25

Prasátko zatím není úplně bezedné, kdybychom se vlezli do 10k za nějakou menší hračku, bylo by to skvělé, ale není to podmínka.
Hodinářské mi přišly možná až moc malé - počítám totiž s ,,válečky" o tloušťce cca 15mm a průměru od 10mm do cca 30mm. Nábytek a židle opravovat nehodlám, takže pokud postačí nějaký prcek, bude to bezva. Ještě tajné přání bylo, aby se dal rozšířit i o kopírovací zařízení - kdyby bylo potřeba udělat jednu sérii stejně velkých šperků.
sisi

12. 2. 2014, 11:52

Pokud do bytu a za rozumnou cenu s odpovídající kvalitou pak skutečně je na trhu jedině proxxon. Podívej se na stránky dovozce " RF technik " http://www.rf-technik.cz" onclick="window.open(this.href);return false; tam je i příslušenství a možnosti stroje. Hodinářský by to jistě také zvládl, ale je to jiná cenová třída a to výrazně. Pak je pravda, že bude asi převládat opracování dřeva. Kopírování to asi ne. Jinak ve firmě jsou velmi ochotní a mohou poradit. Ceny však mají vyšší než ostatní prodejci. Chce to pohledat na internetu.
Krása pomíjí, blbost je věčná
testone
Sponzor fora

12. 2. 2014, 12:06

nedávno tu někdo na foru nějaký hodinářský nabízel, je to tak max. měsíc, bylo u toho spousta fotek, zkus si to najít
alespoň pro představu
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“