Ahoj, jsem úplně nová v CNC.. Jsem architektka, velmi sběhlá v AutoCADU a potřebuju základní radu, v jakém standardu připravit výkres pro CNC. Jedná se o jednoduchý motiv, který bude frézován do 20mm mdf. Tvar, který potřebuju udělat, je v příloze.
Jde mi o to, jestli člověku, který ovládá CNC bude stačit 2D výkres např. ve 3 vrstvách, kde vždy definuji hloubku vrstvy a křivnkou nakraslím řez, nebo jestli mu bude stačit 2D výkres s popisem v textovém souboru, co je jak tlusté a s doprovodným řezem a nebo jestli mám v cadu vytvořit 3D model.
Pokud mám vytvořit 3D model, tak bych potřebovala vědět, zda-li stačí 3D křivky z autocadu a nebo zda-li je nutné vytvořit něco jiného, případně, jaké jsou standardy.
Díky moc za pomoc! Je to banalita a proto to nemůžu nikde najít a už to dost hoří...
2D nebo 3D
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Jestli to bude programovat ručně (což není úplně vyloučené, na některých strojích se dají i jednodušší 3D věci programovat z konzole) tak stačí normální výkres.
Spíš ale bude chtít 3D model a ten zpracovat CAMem, který vygeneruje přímo program pro CNC. 3D model se v Autocadu udělat myslím nedá (snad možná v masochistickém Mechanical
), takže se to bude muset vymodelovat v 3D CADu. Což si může udělat buď ten výrobce sám (když má CAM tak skoro jistě bude mít i CAD) zase podle normálního výkresu, nebo si to nech udělat od nějaké třetí strany. Ale tam je potřeba vědět, jaký formát výrobce požaduje, resp. jakou množinu formátů umí zpracovat. Nejběžnější jsou u nás myslím formáty programů SolidWorks nebo Inventor a pak neutrální formát STL, někdy též STEP a IGES.
Jestli je to tak jednoduché jak se mi zdá (čtyřboký jehlan), tak sem prostě pošli rozměry, on už ten model někdo rád udělá
Spíš ale bude chtít 3D model a ten zpracovat CAMem, který vygeneruje přímo program pro CNC. 3D model se v Autocadu udělat myslím nedá (snad možná v masochistickém Mechanical

Jestli je to tak jednoduché jak se mi zdá (čtyřboký jehlan), tak sem prostě pošli rozměry, on už ten model někdo rád udělá

Aleš Procháska
Ahoj,
díky za odpověď.
3D model jsem schopná v AutoCADU udělat, čarově i s plochami.
Pokud mu tedy pošlu jak výkresy 2D, tak tento 3D model + třeba ještě vizualizaci či popis, jak by to mělo vypadat, tak by to asi měl být schopen naprogramovat, předpokládám. Bylo mi řečeno, že chce výkresy dwg nebo dxf. Je vůbec běžné dodávat na CNC podklady ve 3D v dwg?
Díky moc.
díky za odpověď.
3D model jsem schopná v AutoCADU udělat, čarově i s plochami.
Pokud mu tedy pošlu jak výkresy 2D, tak tento 3D model + třeba ještě vizualizaci či popis, jak by to mělo vypadat, tak by to asi měl být schopen naprogramovat, předpokládám. Bylo mi řečeno, že chce výkresy dwg nebo dxf. Je vůbec běžné dodávat na CNC podklady ve 3D v dwg?
Díky moc.
dwg je 2rozměrnej formát.. nejlepší je dohodnout se přímo s někým kdo to bude dělat.. výkres je dobrej k tomu, že tam jsou popsané výrobní tolerance, přesnosti atd.. to 3D model nepopíše, 3D model má výhodu že se z něj dá vyjít přímo.. záleží kdo co a jak dělá.. jednoduché kusové díly mnohdy nemá smysl překreslovat do 3D (pokud není model) a je rychlejší to nabouchat třeba rovnou do stroje, složitější tvary bez CAMu a 3D modelu jsou nevyrobitelné.. takhle jednoduchá věc není žádnej problém, to si ten co to bude vyrábět nakreslí jakkoliv potřebuje sám během pár minut..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Abych pravdu řekl, podklady ve 3D DWG jsem ještě neviděl a kdybych je dostal, asi bych nevěděl, co s nimi
Jestli to jde vyexportovat do STL, tak to pro jistotu udělej a pošli spolu s tím DWG, ale podle klasických výkresů by to mělo jít naprogramovat. Aspoň kdybych to vyráběl já, tak by mi klasický výkres stačil, a dokonce bych ho raději měl v PDF než v DWG. Udělal bych podle něj model, nechal zpracovat CAMem a dal do stroje.

Aleš Procháska
Dwg může být 3D. Ale jediný solidwork to umí otevřít jako 3D a vyexportovat třeba do stp. Ostatní CADy se nechytaj. Ale tohle je tak jednoduchý tvar, že stačí 2D výkres a každý si to za pár minut vymodeluje. Šlo by to i ve freecadu.