jmenuji se Martin a úplně na rovinu: jsem programátor, ne strojař. Jsem modelář, ale vždy jsem chtěl mašinku co budu ovládat... No a prostě jednou si ji postavím... ale jsem si jistý že mi můžete pomoct

Pokud tady napíšu pár blbostí, dopředu se omlouvám.
Tedy, chvíly tady již brouzdám, mám základní ponětí, z čeho se cnc fréza skládá.
Našel jsem projekt pro sketchup, tedy je jich tam docela hodně, ale tenhle koncept se mi líbil.

Projekt lze stáhnout zde http://sketchup.google.com/3dwarehouse/ ... evstart=72
Je to hodně velký stroj a pravděpodobně budu řešit menší, ale zvažuji jej. Tak zkusím hodit základní dotazy
Jsem si vědom, že pokud bych jej dělal, budu se blížit ke krachu, i když zdaleka nemám vše spočítáno ani přibližně.
a. Autor nepíše, jaký materiál se nato používá. Jen tak z legrace, vrchní deska při oceli bude mít, pokud se nepletu, kolem 42kg. Je ocel ten správný materiál, nebo se spíš používá dural? Neno jak na kterou část?
b. Neměla by být ta vrchní deska při té váze podložená, nebo nehrozí, žeby se to přehlo vlastní vahou? Třeba mě napadla stojina u vodících tyčí a ty třeba udělat ne jako nepodepřené tyče, ale jako podepřené do té stojiny (stojina mezi vrchní a spodní desku samo)
c. jen tak z legrace jsem si přepočítal z nepodepřených tyčí na prizmatické vedení (jen základní materiál) a hned mi došlo proč jej není vidět tak často

Děkuji pánove.
Martin
PS: jo a ještě k tomu slovák