Saně
ahoj,
mel bych mensi dotaz = pri utahovani sani jsem zjistil ze sedi na lozi asi petinou sve plochy.
jal jsem se drobne merit a zjistil jsem ze jsou sane jakoby zvednute na jedne plose loze.
vadi to necemu? mam ty sane brousit?
modra univerzala, oranz sane, sede loze, pohled v ose vretene soudruha
mel bych mensi dotaz = pri utahovani sani jsem zjistil ze sedi na lozi asi petinou sve plochy.
jal jsem se drobne merit a zjistil jsem ze jsou sane jakoby zvednute na jedne plose loze.
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
to je na soustruhu, kde se ten suport posouvá tak, že zespodu jsou lišty a klasika po hřebeni? nebo soustruh, kde ten suport utáhneš napevno a děláš jen vrchním?oscar píše:ahoj,
jak chodí příčný suport, když přisouváš tak se zvedá vůči té rovině nebo jde rovně? a jak jsi zjistil ten rozídl 0,4mm, to je docela dost
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
je to rada 300 - jak je nazyvastumlik píše: to je na soustruhu, kde se ten suport posouvá tak, že zespodu jsou lišty a klasika po hřebeni? nebo soustruh, kde ten suport utáhneš napevno a děláš jen vrchním?

to ted nevim, mam to cele rozebranetumlik píše: jak chodí příčný suport, když přisouváš tak se zvedá vůči té rovině nebo jde rovně?
nejdriv posuvkou proti lozi, ted mam k lozi chycenej linear a po nem jezdim vozikem s uchylkomerem.tumlik píše: a jak jsi zjistil ten rozídl 0,4mm, to je docela dost
uchylkomer na obou vodorovnych plochach loze ukazuje 0, na sanich + 0.4
vcera jsem to zacal traktoristickou metodou (nalepeny smirgl na lozi) brousit - ta vyssi (zadni) pojezdova plocha sani byla od cinana uplne do luku a mela kontakt s lozem zhruba na petine plochy
po pulhodine uz je to rovne a mam zhruba +0.1mm
ted jeste budu rovnat tu "V" stranu - pocitam ze to pujde urcite o 2 desetiny dolu - tak zase budu na 0.3 rozdilu predni - zadni cast.
Muzu to nechat?
Když už to budeš takhle kur..t obruš to vše najednou a až budeš ve finále zjistíš že celé saně nejsou v úhlu s ložem.
Proč to neotiskneš barvou? Ta stříška je to nejdůležitější, na to si dej pozor.
Proč to neotiskneš barvou? Ta stříška je to nejdůležitější, na to si dej pozor.
co myslis ze je na tom uplne spatne? tu stranku kterou nebrousim mam podlzoenou tak ze jsem pri brouseni rovnobezne s lozem.potraviny píše:Když už to budeš takhle kur..t
no, toho se trochu bojim.potraviny píše: obruš to vše najednou a až budeš ve finále zjistíš že celé saně nejsou v úhlu s ložem.
otisknul a videl ze cinan sic brousil a zaskrabaval tak jsou vsechny plochy do luku.potraviny píše: Proč to neotiskneš barvou?
to v tom traktoristickym navodu pisou - neznicit ten uhel.potraviny píše:Ta stříška je to nejdůležitější, na to si dej pozor.
jinak, ty sane stoji 15liber - tak prinejhorsim koupim jiny
C3-93 C3-93 Saddle £15.50
tydle cjuzovy sane jsou jeste pekne

Jsem si jist že číňan nic nezaškrabal a hodil to do kupy tak jak to vypadlo z výroby.
Taky ručím za to jak s tím budeš šmrdlat sem a tam ujedeš z úhlu jako fík. Zkus to třeba zaškrabat hezky pomalu bez jakéhokoli spěchu a uvidíš že se výsledek dostaví tak jak potřebuješ a nebudeš toho litovat.
Taky jsem zašrabával jak lože tak i celé saně, trvalo to dlouho až mi to lezlo na nervy
ale fakt výsledek byl úplně někde jinde, to zjistíš až při samotném obrábění.
Prolítni tu stránky, o zaškrabání je to tu toho spousty, nic neuspěchej.
Taky ručím za to jak s tím budeš šmrdlat sem a tam ujedeš z úhlu jako fík. Zkus to třeba zaškrabat hezky pomalu bez jakéhokoli spěchu a uvidíš že se výsledek dostaví tak jak potřebuješ a nebudeš toho litovat.
Taky jsem zašrabával jak lože tak i celé saně, trvalo to dlouho až mi to lezlo na nervy

Prolítni tu stránky, o zaškrabání je to tu toho spousty, nic neuspěchej.
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
soustruhy hrotové v malém provedení, pro úběr materiálu v závislosti na jejich velikosti a výkonu motoruoscar píše:je to rada 300 - jak je nazyvas![]()

Podle obrázku jsem si myslel, že to je nějaký pákáč nebo dokončovací s posunovacím suportem, to tady moc lidí nemá a přitom to jsou tak krásné mašinky

nejméně složitá operaceoscar píše: to ted nevim, mam to cele rozebrane

jako ono je to relativní tato hodnota, pokud bys uvažoval, že celý soustruh by měl být geometricky správně, tak i tato hodnota by měla být v nějakých, víceméně spíše setinových tolerancích, ale v podstatě je to jedno pokud plocha pod nožovkou a samotná nožovka by byla zase v rovině vůči příčnému posuvu, pak si to jen představ jako nakloněné lože například jako u SM 16oscar píše: nejdriv posuvkou proti lozi, ted mam k lozi chycenej linear a po nem jezdim vozikem s uchylkomerem.
uchylkomer na obou vodorovnych plochach loze ukazuje 0, na sanich + 0.4

no tak to lože by mělo být na pravítka a rovně, na něj (a může být klidně ta zadní strana co jsi vyznačil v úhlu) by měl jít ten suport, pokud bude to lože rovný tak suport už na něj zaškrabeš a to lože potom funguje vlastně jako pravítko, barvu potom musíš nanést na lože a suport opisuješ podle ložeoscar píše: vcera jsem to zacal traktoristickou metodou (nalepeny smirgl na lozi) brousit - ta vyssi (zadni) pojezdova plocha sani byla od cinana uplne do luku a mela kontakt s lozem zhruba na petine plochy
po pulhodine uz je to rovne a mam zhruba +0.1mm

ty jen ten suport zaškrabeš na rovné plochy lože a je úplně jedno v jakém bude mít ta stříška vůči sobě ten úhel, on sám o sobě nemusí být přesný, a podobně
myslím si, stejně jako Jirka, že takhle to spíš dokurvíš jak spravíš
.....co tím chci říct: představ si. že budou všechny ty tři roviny (2xrovina stříšky) a zadní plocha rovná vůči sobě, tohle uděláš jen na jiném stroji s pevně uchyceným ložem na něm, například bruska, nebo hoblovka, nebo měřením vůči referenčním rovinám, které bohužel na tomto typu lože nejsou, ostatní jako spodní plochy přítačných lišt už jsou proti těmto přesně obrobeným plochám doobrobit např,. zaškrabáním, to jde už na přesně broušeném či hoblovaném loži doměřit
Ten číňan to bohužel negarantuje, to lože může být jednak prohnuté a nebo taky do vrtule, případně kombinace výše uvedených, ale určitě bych nezoufal, představ si to jak oni to vyrábí, asi mají vůli, každopádně ten matroš prostě v tom objemu rotuje a tak žije svým vlastním životem než k tobě dorazí

Představ si, že to ošudláš tak jak jsi napsal, tak ono u hlavy ti to tu barvu třeba opíše, ale například u konce lože už třeba ne, navíc důležitý je rozměr přítlačných spodních lišt na loži.
¨Pro jednoduchou kontrolu stačí utahovat ty lišty na takovou úroveň, kdy pohybem saní po loži docílíš stejnoměrného pohybu(klasika je na stranách tuho až nejde a uprostřed či před sklíčidlem laláč až pohoda)
..............atd atd. a neboj se toho, jde jen o to, aby jsi se ty sám nenadřel, pokud by například ta tvoje situace vyjadřovala jen to, že na rovném a neprohnutém a nezkrouceném loži chodí suport tak jak ty píšeš, půjde sice tíž, po hraně, ale správně a rovně vůči ose soustružení a jen ten suport na to někdo prostě "nepoložil"
http://www.tumlikovo.cz/
hoď sem pro představu ještě ,jak je opracované lože ... k tomuhle se dá dotat "uřímnou soustrast"
hodně práce tě čeká....ale určitě na traktoristickou metodu zapomeň...
hodně práce tě čeká....ale určitě na traktoristickou metodu zapomeň...

https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
Zkus ty saně otisknout v různých polohách, střed, kraje a hned uvidíš že otisk bude pokaždé jiný. Jak tu psal tuším Tumlík, chce to nejdříve změřit celé lože, zaškrabat a až pak si hraj se saněmi, to už bude brknkačka. Budeš se moci mít od čeho odvozovat.
to bohuzel neumim. sirka loze se meni max do peti stovek, sirka "V" max 5 stovek taky.potraviny píše:Jak tu psal tuším Tumlík, chce to nejdříve změřit celé lože
tak dlouhe pravitko nemam a jak zmerit rovnobeznost a uhel V - to nevim.
- Zdenek Valter
Špatně hledáš hochu:oscar píše:to bohuzel neumim. sirka loze se meni max do peti stovek, sirka "V" max 5 stovek taky.potraviny píše:Jak tu psal tuším Tumlík, chce to nejdříve změřit celé lože
tak dlouhe pravitko nemam a jak zmerit rovnobeznost a uhel V - to nevim.
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=57&t=10439&start=15" onclick="window.open(this.href);return false;
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován