potřebuju názory zkušených

Požadavky na výrobu dílů - poptávkové fórum
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Odpovědět
zami

24. 2. 2014, 11:27

kutilak píše:Takže vysvětlí mi někdo tu tabulku s nástrojema nějak obecně co je co a pod čím mám hledat ty funkce co jsem tu uváděl ?
No, tipuji, že teď už asi nikdo...... :wink:
Miloš
testone
Sponzor fora

25. 2. 2014, 7:29

tak poslední pokus
do tabulky nástrojů jak v CAMu tak v ŘS ( samozřejmě do obou STEJNĚ) si napíšeš (nadefinuješ) nástroje které používáš (hodláš použít)
v programu pak zavoláš např. T1...... a CAM i ŘS stroje ví, jaký má daný nástroj délku a poloměr atd
v toho okýnka vpravo vpravo nahoře tady na foru co je v něm napsáno "site:www.c-n-c.cz" dopiš "nastrojove korekce" nebo "nastrojova korekce" nebo "korekce nastroju (e)", musíš bez háčků a čárek, pak zmáčkni "enter" (pardon "ENTER") a nastuduj si to co Ti vypadne
taky se na tohle téma hodně píše na prvních cca 10 stranách jakékoli středoškolské učebnice (ne biologie) a jakéhokoli manuálu
sorry
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
RaS

25. 2. 2014, 7:45

testone píše:do tabulky nástrojů jak v CAMu tak v ŘS ( samozřejmě do obou STEJNĚ) si napíšeš (nadefinuješ) nástroje které používáš (hodláš použít)
větší sranda je když to prohází, zrovna v pátek jsem pustil nástroj 3 s délkovou kompenzací nástroje 4 :D a zjistil jsem že se dá frézovat i tělem vrtací hlavičky :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
testone
Sponzor fora

25. 2. 2014, 7:52

Ras: Co mi to jen připomíná? :D
Kutilak: ještě něco
než se začneš patlat v CAMu, nastuduj si alespoň základní principy a funkce příkazů G kodu,
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2014, 9:01

kutilak píše:mě jde jen a pouze o to abych se nemusel patlat se samotným G-kodem. Abych prostě něco odělal v CADu , prohnal to "nějakým" CAMem, v něm se potřebuju dozvědět co jaký parametr znamená , hlavně jak se nastavují parametry nástroje a jak se potom na jednotlivý čáry co vyplivne CADpřipočítá z jedné nebo z druhé strany poloměr nástroje a jak se potom obrábí nějáká určitá plocha, třeba tvar čtyřlístku , a ten udělat vyplněnej do hloubky 1mm. nechci nic extra. Tištěný spoje už s eaglem zvládám , ale tam se nemusí nastavovat šířka nástroje protože tam mě zajímá jen střední stopa hrotu a ta se rovná přesně tomu , co je v eaglu vytvořené a nemusí se odčítat nějáký rozměr nástroje. O nic víc mi nejde , tak ze mě prosím nedělejte úplný pako. Protože to o sobě vím jaký jsem , ale zároveň vám můžu říct že když si za něčím stojím že to půjde , tak to prostě půjde. Takže vysvětlí mi někdo tu tabulku s nástrojema nějak obecně co je co a pod čím mám hledat ty funkce co jsem tu uváděl ?
CAMem se to nedá "jen tak prohnat a nepatlat se s G-kódem", tak daleko bohužel ještě technologie není (přestože zrovna programy kategorie CAD patří k tomu nejkomplexnějšímu co bylo kdy naprogramováno). CAD obecně funguje tak, že vyrobí 3D model součástky. Ty ten 3D model vezmeš a dáš do CAMu (nebo jen přejdeš do záložky CAM u integrovaného :-) ) a řekneš mu "zleva od této hrany frézuj nástrojem číslo 106 o průměru 7.98 mm do hloubky 10 mm rychlostí 640 mm/min", nebo "tato hrana ohraničuje dutinu, vyfrézuj ji stejným nástrojem jako v předchozí operaci do hloubky 2 mm se stranovým přídavkem 0.1 mm". Z takovýchto primitiv potom sestavíš obrábění celé součástky a dáš to do stroje. Stroj ti odpoví, že "Invalid work offset G54.1 Q0", ty vezmeš dokumentaci ke stroji, příručku G-kódu, otevřeš si program postprocesoru a jdeš zjišťovat, co se stalo :D
Aleš Procháska
testone
Sponzor fora

25. 2. 2014, 10:28

... a tak na třetí až pátý pokus to mašina schroustne, pustíš to a zjistíš že v tomhle a tamtom rohu to začne drnčet nebo ... anebo .... a pak protože jsi zapoměl v tooltable změnit korekci délky po poslední výměně frézy v držáku u T48 protože ti zrovna Franta zavolal jestli nepůjdeš večer na pivo ulomíš nástroj a zk.... kus a můžeš začít znova :lol:
kutilak

25. 2. 2014, 8:39

Všem díky moc za rady , už jsem tak nějak pochopil jak to s tím je. Je mi jasný že když budu dělat něco složitějšího tak to třeba CAM nezkousne a na nějakym řádku hodí chybu , s tím počítám. Tak jsem tu od vás pochytil chytrosti a teď už jen jednu ruku na myši , druhou na velkym červenym tlačítku a zkoušet :) dík moc :D
kutilak

25. 2. 2014, 9:00

jo ještě se zeptám, co mám hledat , když chci dělat vyhloubenou nějakou plochu ? já vůbec nevím jak tuto operaci nazvat :D
RaS

25. 2. 2014, 9:17

kapsa
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
kutilak

25. 2. 2014, 11:24

dík :)
kutilak

26. 2. 2014, 5:47

tak to zkouším v Lazy CAMu a jak mile udělám parametry nástroje a kružnici nástrojem chci opsat , tak se sice vytvoří jedna větší kružnice , ale nejde to uložit :( Lazy CAM je fakt na prd :( tak nevím jakej by mohl fungovat
zami

28. 2. 2014, 8:22

A nemáš jen zkušební verzi ? U těch většinou výstupy nefungují.
Miloš.
kutilak

2. 3. 2014, 12:10

zami píše:A nemáš jen zkušební verzi ? U těch většinou výstupy nefungují.
Miloš.
Tak u LazyCAMu je to takový všelijaký. Ostatním programům asi spíš nerozumím a ano , používám free nebo zkušební verze. Přijde mi dost hloupé zaplatit za něco co ve výsledku bude pro moje účely nepoužitelné. Jaký CAM používáte a na obrábění jakých věcí ? možná bychom se mohly dopracovat k něčemu použitelnému za co bych klidně zaplatil .
shaggy

2. 3. 2014, 5:46

kutilak píše:
zami píše:A nemáš jen zkušební verzi ? U těch většinou výstupy nefungují.
Miloš.
Tak u LazyCAMu je to takový všelijaký. Ostatním programům asi spíš nerozumím a ano , používám free nebo zkušební verze. Přijde mi dost hloupé zaplatit za něco co ve výsledku bude pro moje účely nepoužitelné. Jaký CAM používáte a na obrábění jakých věcí ? možná bychom se mohly dopracovat k něčemu použitelnému za co bych klidně zaplatil .
To nezaplatis.. a nebo bez do Gravosu tam maji cam za slusny peniz..
zami

2. 3. 2014, 6:45

Používám Gravostar.
http://www.gravos.cz/gravo.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Na 2,5D uplně v pohodě. Je to jednoduchý, (myslím na ovládání), CAD/CAM ale umí téměř vše.
Miloš.
Odpovědět

Zpět na „Potřebuji vyrobit - vypomoc pri vyrobe“