referenční bod ?

Diskuze o softvéru MACH od tvůrců Artsoft všech verzí: dotazy, programování, skripty, poznatky atd...
Odpovědět
karelsklo

18. 9. 2013, 5:25

Ahoj,nevíte někdo jestli se dá v machu nastavit nějaký referenční bod ( nemyslím koncové spínače ) který by si mach pořád pamatoval ( i po vypnutí počítače ) a ke kterému by se daly vztahovat různé nuly jednotlivých programů ?Občas člověk tu nulu omylem rozhodí-stačí aby někdo vyhodil jistič nebo blbě kliknout...To se prostě stane.Event.jestli se alespoň částečně k tomuto účele nedá využít funkce G 28,zatím ji moc nechápu-moc jsem ji neosahával právě z důvodu rozhožení toho co právě dělám.Nebo se to řeší nějak úplně jinak ?
RaS

18. 9. 2013, 6:07

referenční bod se dá nastavit určitě někde v konfiguraci (mach už nemám asi 3 roky tak už přesně nevím kde..)
vždy když nahomuješ osy tak se daná osa vynuluje vždy ve stejném bodě.. tomu můžeš dát libovolnou hodnotu a nebo ti může při referování dojet třeba doprostřed stolu prostě jak chceš..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
karelsklo

19. 9. 2013, 12:08

Dík za tip, našel jsem to ale zkoušet to začnu asi až o víkendu abych si to teď nerozhodil.Každopádně uvítám rady od každého kdo o tom něco ví.
mechy22

2. 3. 2014, 4:56

Zdravím,
došel jsi na to nějak? Plánuju ATC a přemýšlel jsem že po zpuštění Machu se provede reference os. Pak přehodím koordináty a nastavím si nulu dle potřeby obrobku. Při výměně si mach přepne zas koordináty na původní vymění nástroj a zas se přepne na obráběcí koordináty. Zatím jsem tu nic podobného nenašel:-(.

Díky
Odpovědět

Zpět na „MACH všech verzí“