Extruder namísto hotendu

http://www.reprap.org/wiki/Main_Page" onclick="window.open(this.href);return false;
Martin Marek
Kontaktovat uživatele:

13. 3. 2014, 5:25

Pomalu se chystám stavět nadrozměrnou 3D tiskárnu. Jako největší problém vidím smrštění tisknutého materiálu. Laybrick, který by byl vhodný je na tisk velkých předmětů drahý. Takže uvažuji o tom, že hotend nahradím extruderem za studena. Jako výchozí materiál k tisku vidím MS polymer (téměř nulové smrštění), se kterým jsem už nějak kouzlil a myslím že by po určitých úpavách měl být vhodný. A velmi levný.
Hádám, že by mělo jít udělat extruder z nějakého šroubu do dřeva zasunutého do trubky. Vidím to jako lejíček (trychtýř), plný MS polymeru. Ten je dávkován šnekem = šroubem do dřeva. To celé ovládané krokovým motorkem.
Dávkování materiálu by tedy bylo ovládáno úplně stejnými programy, jak je to dosud. Navíc by nebylo zapotřebí vyhřívaného stolu. Levněji to nejde :D
Nemáte někdo nějaké zkušenosti?
http://figury.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;
packa

13. 3. 2014, 7:06

Ahoj máš nějaký odkaz na ten material : MS polymer ??
Martin Marek
Kontaktovat uživatele:

13. 3. 2014, 7:49

MS polymer je běžně rozšířený materiál. Je tak rozšířený jako silikon. Normálně to dej do googlu. Já jsem testoval MS polymer, co se prodává do vytlačovacích pistolí. Dost to dokázalo dělat housenky jako ABS, dařilo se mi i natahováním ztenčovat, ale dělal jsem to jen tak v ruce, se kterou jsem jel po "pravítku".
Zkoušel jsem dělat housenky několik centimentrů volně v prostoru a housenka držela bez prohybu .
Další předností extruderu je možnost snadného míchání více složek. Tryska se může slučovat z více trychtýřů, anebo může být využit fixírkový efekt přisávání, nebo tak jak to je dělané v zubních pastách.
Já teď jen volně fantazíruji.
.
.
Mám ještě takovou přestavu - chci tisknout velké předměty, tolerance třeba 1 mm. Kdybych měl konec trysky elastický, tak by se podle tlaku rozšiřovala. Takže pomalejší výtlak materiálu by dělal tenčí housenky a rychlejší tlusté nudle. Prostě jednodušeji to nejde :D
jova
Kontaktovat uživatele:

13. 3. 2014, 8:01

Ahoj, nevím jak MS polymer vypadá, ale zpracovávat něco šnekem bývá někdy dost obtížné. Ta věc musí mít dost specifickou homogenitu a komora složitější tvar. Většina pokusů skončí tak, že se to nalepí na šnek a ven nic neleze :(
Mex

13. 3. 2014, 8:17

A proč to nedávkovat přímo z originální kartuše?
A šroubem to řízeně vytlačovat.
Nebo to rozměrově nevyjde?
Martin Marek
Kontaktovat uživatele:

13. 3. 2014, 9:20

Mno ... to budu muset vyzkoušet, jestli se bude šnek jen protáčet. Ono by se to mohlo protáčet tehdy, když odpor trysky bude větší než tření polymeru - polymeru o sebe, anebo o stěnu trubky.
Mým cílem je právě tou rotací ovládat výtlak tixotropního polymeru. Dělat to přítlakem na stříkačku či tu kartuši mi přijde velmi nespolehlivé. Navíc si od toho šneku slibuji právě možnost míchat různé hmoty.
Až to vyzkouším dám vědět.
Mex

13. 3. 2014, 9:44

Jasně, míchání samozřejmě vytlačování z kartuše nevyřeší.
Ale dávkovat se to tak dá dost přesně. Zvlášť pokud natlačíš kartuši do pevné (ideálně kovové) trubky, abys omezil její roztahování při zvýšení tlaku na píst.
QNX
Kontaktovat uživatele:

13. 3. 2014, 10:33

možná by bylo lepší udělat vřetenové čerpadlo než šnek ......... docela pěkný úkol navrhnout to vřeteno + dutinu :-)
drk222

14. 3. 2014, 8:57

MS polymer, hmm jestli je to to co si myslím, tak to u rozměrných tisků bude jak nepřesné tak drahé. Podle mě se nedostaneš pod 100kč za kartuši/kilo. Navíc co jsem s podobnými materiály měl možnost pracovat, tak vykazovali značnou pružnost, tj dávkování krajně nepřesné...
Martin Marek
Kontaktovat uživatele:

17. 3. 2014, 7:59

Do malého trychtýře jsem nacpal MS polymer a zabořil stolařský šroub. Vyústění trychtýře má průměr 3mm . Normálně to tlačilo housenku až do doby, kdy šroub vytlačil všechnu hmotu ve svém okolí a zbývající hmota držela na stěnách trychtýře.
Já tedy nejsem fyzik, je ale důležité proč zrovna tenhle polymer. Já si jednu jeho vlastnost vysvětluji tak, že má oproti jiným hmotám velké vnitřní tření, chová se tixotropně. Mělo by být možné vrstvit housenky na sebe a zatímco jiné podobné materiály by se zbortily, ten MS polymer ne. Navíc tisk trvá a tak odspodu polymer postupně tuhne. Vytuhlý polymer je pružný, ale přesto dost pevný a pamatuje si svůj tvar. Taky jde dobře brousit smirkem.
Zůstává problém, že šroub dobere hmotu jen ze svého prostoru. Skoro nepochybuji, že šroub by byl schopen přesně dávkovat, v neztuhlém stavu polymer není pružný. Jen se k němu musí hmota dostat.
QNX
Kontaktovat uživatele:

18. 3. 2014, 9:45

Martin Marek: řešení je to vřetenové čerpadlo, to se pro přesné dávkování pastovitých hmot používá. Šroub ti přesné dávkování nezajistí. Někde jsem kokal na extruder pro keramickou hmotu pro 3D tiskárnu, používal vřetenové čerpadlo a fungovalo to ........ autor před tím opustil několik jiných řešení včetně šroubu.
Petras
Kontaktovat uživatele:

19. 3. 2014, 8:54

Já jsem měl půjčený kreslící plotr na kreslení kontur. Něco takového, jako jsou slupovací barvy na sklo, které se mezi ty kontury vylívají. Kreslilo to dvousložkovou hustou hmotou, která byla dávkovaná malým zubovým čerpadlem. To bylo poháněné servem. Dala se tím nastavit síla linky a když linka končila, tak zpětným chodem čerpadla se odsála vznikající kapka, aby se konec linky nerozšířil. Někde mám fotky, tak pohledám a dám sem. Výroba Anglie, myslím, že CADRAM.
Petras
drk222

21. 3. 2014, 12:58

QNX:
Já měl za to, že vřetenévě čerpadlo je ve své podstatě šroub v trubce.... Nechápu v čm by mělo být lepší. Jediné co je třeba zajistit je těsnost a celé to mít "ponoořené" v tom materiálu ne?
QNX
Kontaktovat uživatele:

21. 3. 2014, 7:20

drk222: Ne, není to šroub v trubce. Je to něco jako šroub v něčem jako šroubová trubka :) Rozdíl je v tom, že stator a rotor vytváří uzavřené pohybující se dutiny. Umožňije to dosáhnout celkem velké tlaky a dokud to není vyběhané, tak i přesně dávkovat.
ledvinap

21. 3. 2014, 8:32

QNX píše:drk222: Ne, není to šroub v trubce. Je to něco jako šroub v něčem jako šroubová trubka :) Rozdíl je v tom, že stator a rotor vytváří uzavřené pohybující se dutiny. Umožňije to dosáhnout celkem velké tlaky a dokud to není vyběhané, tak i přesně dávkovat.
A jeste jedna vyhoda je, ze prutok se v prubehu otaceni vretene temer nemeni (minimalni pulzace)..
Odpovědět

Zpět na „Rapid prototyping - stereolitografie - 3D tisk - 3D skenery - RepRap a související projekty“