Dodělání odměřování podélného posuvu

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
testone
Sponzor fora

4. 3. 2014, 3:02

Josef píše:
testone píše: .....
u převodu pastorek - hřeben to ale na ujeté vzdálenosti podle mě nic nezmění, ta je daná opravdu roztečí zubů na hřebenu, jen se změní vzdálenost osy pastorku od hřebene
Opravdu? Tak si představ přímku a po ní se odvalující roztečnou kružnici. Už jsi doma?
samozřejmě
věř že jsem si to důkladně rozmyslel než jsem to napsal
průměr roztečné kružnice se přece korekcí ozubení nezmění, D=z*m, to nemá s korekcí nic společného
proti nekorigovanému ozubení se to bude odvalovat po jiné části boku zubu
kdyby to bylo jak říkáš, musel by přece po ujetí nějaké dráhy kousek zubu přebývat nebo scházet :D
ona se ta roztečná kružnice po přímce odvalovat bude, ale ne přímo po "roztečné přímce" toho hřebenu, ale kousek od ní, ve vzdálenosti dané korekcí kola
ale možná že se pletu
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Josef
Sponzor fora

14. 3. 2014, 9:26

testone píše:
Josef píše:

průměr roztečné kružnice se přece korekcí ozubení nezmění, D=z*m, to nemá s korekcí nic společného
Opravdu? A k čemu se tedy ta korekce používá?
Josef
Sponzor fora

14. 3. 2014, 9:34

testone píše:
Josef píše:

Opravdu? A k čemu se tedy ta korekce používá? Taky ke změně osové vzdálenosti, čili i roztečné kružnice.
jova
Kontaktovat uživatele:

14. 3. 2014, 9:46

Chlapi klid. Už je to celé ve výrobě a pastorek jsem udělal při stejném počtu zubů skoro o 3mm na průměru větší než je originál spočítaný. O víkendu to mám v plánu dodělat a poinformuji.
A mimochodem, ten doplňkový převod je spočítán tak, že by to mělo při 100 dílcích odměřit posuv 100,038mm. Takže snad to jako důkaz po změření bude stačit :D
jova
Kontaktovat uživatele:

16. 3. 2014, 8:24

Ještě jsem nestihnul dodělat stupnici, ale už se vše točí jak má. Pro porovnání jsem nafotil zleva: zakoupené kolo, původně osazené kolo, a mnou vyrobené. Myslím že rozdíl v průměrech je jasně patrný. Přesto se suport posune po jedné otáčce stupnice díky převodům o těch 100,0381mm, jak jsem spočítal a digitální posuvka dokázala +/- změřit :)
Přílohy
31.jpg
34.jpg
32.jpg
Naposledy upravil(a) jova dne 17. 3. 2014, 1:44, celkem upraveno 1 x.
soustružník

16. 3. 2014, 9:56

Omlouvám se jestli mi něco uniklo, ale nějak z toho nerozumím co vyřešilo to zkorigované kolečko.
SO 545

17. 3. 2014, 6:07

Ja to chapem tak ze korekciou ozubeneho kolieska sa dostaneme co najblizsie k celemu cislu na jednu otacku noniusu...

Ak to chapem zle opravte ma.
jova
Kontaktovat uživatele:

17. 3. 2014, 8:07

To korigování kolečka má jediný význam a to odstranění vůle. Jde o to, že soustruh byl vyrobený zřejmě před 2. světovou a částečným opotřebením suportu a lože došlo k tomu, že se pastorek posunul níž a do ozubení zapadal už jenom tak na půl zubu. Abych si nekomplikoval život frézováním vršku skříně posuvu, vyřešil jsem to prozatím zvětšením průměru pastorku, při zachování počtu zubů. Já vím, že to není moc strojařské, ale díky tomu pastorek zabírá tak jak má a nezměnily se posuvy.
Znova opakuji, průměr pastorku nemá s velikostí posuvu nic společného, rozhodující je počet jeho zubů a modul hřebenu!
K celému (metrickému) číslu na jednu otáčku noniusu jsem se dostal pomocí dalšího vloženého převodu. Výpočtově je to takto:
skutečná velikost posuvu soustruhu při jedné otáčce pastorku: pastorek 14z, modul 2, 1x otočka = 14 x 2 x Pi = 87,9645mm
vložený převod v těle noniusu: 51:58 = 0,87931034
výslední posuv na jednu otočku noniusu: posuv / převod = 100,0381mm
Lepšího výsledku bych dosáhl s převodem 73:83, to by bylo 100,0145mm, ale už by se mi nevešel mechanicky do těla noniusu.
Naposledy upravil(a) jova dne 17. 3. 2014, 11:38, celkem upraveno 2 x.
chb

17. 3. 2014, 10:19

také mi chvilku trvalo, než jsem pochopil ... klika, pastorek, hřeben zůstal původní - snad jen vymezení vůle, tedy zůstal původní i posuv suportu na jednu otáčku kliky.

Co bylo dodáno je samostatný nonius s vlastním převodem, který zajistí, že se nonius otočí o jednu otáčku právě při posunu suportu o 100 mm - geniální a prosté ... použitelné universálně na jakýkoliv prastarý palcový soustruh.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
jova
Kontaktovat uživatele:

17. 3. 2014, 10:41

Ano, v podstatě to tak je, pouze bych upřesnil, že v mém případě to není přímo o palcových mírách, ale o roztečích zubů na ozubeném hřebenu, které vychází z modulu ozubených kol.
Na přiloženém obrázku je ten vložený převod s noniusem nasazený na původní schéma převodů, tak jak jsou na stroji.
To korigování velikosti pastorku nemá přímo s odměřováním nic společného, to je jenom na ukázku toho, že jeho hlavový průměr nemá vliv na odměřovanou vzdálenost.
Přílohy
nonius.png
Naposledy upravil(a) jova dne 18. 3. 2014, 9:05, celkem upraveno 1 x.
testone
Sponzor fora

17. 3. 2014, 3:18

pěkný, klobouk dolů
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
jova
Kontaktovat uživatele:

18. 3. 2014, 8:42

Dokončil jsem stupnici noniusu. Dělení nakonec vyšlo po 0,5mm a mezery mezi ryskami jsou skoro 2mm, takže je to hezky čitelné.
Ještě doplním, první ozubené kolo pod noniusem je na pastorku upevněno přes pružný přítlak a je otočné, takže celým noniusem lze otáčet a nastavovat například 0, nebo jinou hodnotu podle potřeby. Mimoto jsem taky zjistil, že díky vloženému převodu se nonius i kolo posuvu otáčí stejným směrem, takže další plus :)
Přílohy
DSC_0021.JPG
testone
Sponzor fora

18. 3. 2014, 10:40

jova píše: Mimoto jsem taky zjistil, že díky vloženému převodu se nonius i kolo posuvu otáčí stejným směrem, takže další plus :)
tady je krásně vidět jak každý uvažuje úplně jinak (nemyslím špatně)
já kdybych to vymýšlel, první požadavek by byl, aby se to točilo stejným směrem (!!!) a vůbec by mě nenapadlo, že bych mohl i jen na okamžik připustit jiné řešení, byť taky funkční.... :D
jova
Kontaktovat uživatele:

18. 3. 2014, 10:51

No tak bych "nabouchal" stupnici sestupně :D
Né, je pravdou, že jsem nad tím směrem ani při výrobě nepřemýšlel. Jen mi to docvaklo až při zkoušení jak to měří. Kdyby se to točilo opačně, tak bych tam vložil ještě jedno mezikolo, pod noniem je místa dost.
jova
Kontaktovat uživatele:

1. 4. 2014, 10:04

Hotovo, takto to vypadá na stroji. :D
Celá konstrukce je pak zdokumentována na mých stránkách (ve spodní části): http://www.jova1.cz/dilna/dolze/soustruh_dolze.html
Přílohy
20.jpg
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“