Taky mě překvapuje že už dlouho nevyšla žádná, ani vývojová verze HSM, tak doufám že se pilně pracuje na tom co jsem postoval..

, zejmé na to že HSM nereaguje na změny v modelu považuji za veliký průšvih!!
Šablony - ano používám, je to dobrý způsob pro obrábění podobných dílců, pokud tedy nejsou obráběny v rámci jedné sestavy. Používáním šablon taky obcházím další z problémů v HSM, protože se nepamatuje to co v dialogových oknech nastavím jako výchozí a stále si tam dává své přednastavené hodnoty.
Co by mě zajímalo od jiných uživatelů se týká nástrojů a knihovny.
1. v knihovně nástrojů si můžu zapnout/vypnout spoustu slopců dle libosti, jeden důležitý ale chybí "Délka hřbetu"
2. používáte vůbec rozlišení délka břitu a délka hřbetu? pominu-li už to, že délka hřbetu asi není nejšťastnější označení, díky tomu že HSM neumí definovat průměr hřbetu a automaticky ho bere stejný jako průměr břitu, tak pokud si dáte délku břitu např. 5mm a délku hřbetu 20mm a obrábíte svislou stěnu o výšce např. 10mm tak HSM hlásí kolizi hřbetu. Doposud jsem měl v tabulce nástrojů všude nastavenou délku hřbetu stejně jako délku břitu, ale do seřizováku jdou potom matoucí informace.
Obsluhu stroje potřebuju informovat sice o tom že např kulovou frézu D 3mm na stopce D 6mm má vyložit z držáku 30mm, délka břitu má být např. 5 mm, ale že délka řezné části + délka té části nástroje která má průměr stejný nebo menší než ostří má být min 10mm a poté teprve může být stopka s průměrem 6mm. Nabízí se využít právě "délka hřbetu", problém ale je, jak jsme popisoval, že HSM neumí pracovat s jeho průměrem.
3. Možná na to jdu úplně špatně a rád si nechám poradit.