Soustruh SU 110/500 "UROB SI SÁM"

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

10. 4. 2014, 1:04

Thomeeque píše:
fidel47 píše:
Thomeeque píše:sry, blbost, mažu :)
Tos jí tam měl nechat, v těch blbostech co sem píšu já by se to ani nepoznalo :D
Ona to nakonec možná blbost nebyla, nějak sem se v tom zamotal, tak já se zeptám znovu:

neexistuje nějaká norma, kde by byl modul metrický?

(otázkou jsem reagoval na "Další problém ti nastane se stupnicí :D")
Odvalovací frézu si můžeš nechat vyrobit klidně metrickou, pak bys prostě počítal obvod roztečné kružnice počet zubů x rozteč a její průměr lomil pí, hřeben pak vyrobil na metrickou rozteč aniž bys potřeboval podélnou děličku. Já tak třeba odvalím metrické šnekové kolo trapézovým závitníkem, jehož šnek je potom trapézový šroub příslušné rozteče :wink: to je hodně podobné tvojí otázce :)
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
jova
Kontaktovat uživatele:

10. 4. 2014, 1:37

Co jsem koukal do toho plánku, tak nevím zda tam má nějaký nonius, ale mě to tam při modulu 1,25 vyšlo takto: hřeben - pastorek 16z, kolo 40z - pastorek (klika) 16z. Z toho mi vyšlo, že při jedné otočce klikou by měl být posuv suportu o cca 25,133mm.
Lépe by to vycházelo, kdyby jsi použil všude modul 1 a v něm pak: hřeben - pastorek 13z, kolo 47z - pastorek (klika) 23z. Pak by byl posuv na jednu otáčku 19.9858mm, což je nepřesnost cca 2 setiny.
Nebo použít hřeben v modulu 1,5 s pastorkem 14 zubů a převod v modulu 1,25, kolo 43z, pastorek 13z. Pak by byl posuv 19,9454mm.
Jestli jsem to dobře spočítal, tak jedinou úpravou by měla být, montáž hřebenu o pár mm níže. Jestli to bude fyzicky možné, už si musíš ověřit sám. :D
Thomeeque

10. 4. 2014, 2:19

tumlik píše:Odvalovací frézu si můžeš nechat vyrobit klidně metrickou, pak bys prostě počítal obvod roztečné kružnice počet zubů x rozteč a její průměr lomil pí, hřeben pak vyrobil na metrickou rozteč aniž bys potřeboval podélnou děličku. Já tak třeba odvalím metrické šnekové kolo trapézovým závitníkem, jehož šnek je potom trapézový šroub příslušné rozteče :wink: to je hodně podobné tvojí otázce :)
To už jsem náhodou taky "odvaloval" :twisted:

Obrázek

Ale "standardně" se takové hřebeny neprodávaj, standard je to píčko, jo? :)

T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
vruboun

10. 4. 2014, 2:39

Na tom svém běsu jsem to udělal jak píše tumlík - dostal jsem vyřazené hotové hřebeny a pastorek (byly to vadné díly na odměřování obrovských horizontek za kapalnou měnu :lol: ), no a tomu jsem se pak musel přizpůsobit, navíc jsem změnil převodový poměr pastorků u kola podélného posuvu a ozubeného kolečka na hřídeli pastorku zabírajícího do ozubeného hřebene ( úúúúfff to je blábol), takže na jedno otočením kolem mám 22 mm + - stovečka a mohl jsem si na kolo přidělat nonius, to u verze p. Nademlýnského nevycházelo na celé milimetry
Samozřejmě jsem si muse upravit rozteče děr v úhelníkách ve kterých to drží. Navíc mám dojem, že zrovna tam je chyba v nějaké kótě, kterou opravili poznámkou o několik čísel USS později
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

10. 4. 2014, 3:48

Thomeeque píše:

Obrázek

Ale "standardně" se takové hřebeny neprodávaj, standard je to píčko, jo? :)

T.
Tohle není odvalování :) , musel bys mít spojené otáčení kola s vřetenem, pak tam vznikají vlastně jenom menší ax. síly jak zajíždí nástroj do materiálu, takhle se ti ty zuby tam vykrouhají v závislosti na vůli/nevůli otvoru toho kola na té hřídelce a svým způsobem to ta šroubovice posunuje, když se ti to kousne, tak ti to ten trapéz sežere :D, posunuje se ti to proto, že ten trapéz nemá podbrus hřbetů a ty se můžou třít o boky zubů, kdyby ho měl, tak ti to sežere prakticky hned i když tam bude vůle na tom kole a ani ti to s tím nebude točit :D

to co se prodává tady tak jsou modulové hřebeny v celých nebo půlených modulech pí x m, metrické by sis musel vyrobit a jak už jsem říkal, ani bys na to nepotřeboval podélnou děličku, to bys zfoukl klidně i podle noniusu. :)
fidel47

10. 4. 2014, 4:46

tumlik píše:
fidel47 píše:.................. takže bych vybral poslední frézu ze sady-na nekonečno.
:) I když se tvé myšlenky ubírají správným směrem, tak tou poslední sadovou frézou ten hřeben bohužel nevyfrézuješ :wink: Jsou na to "speciální" frézy na ozubené hřebeny (souměrná úhlová fréza), které se liší od těch sadovým mnohem větším průměrem. Pokud už by ses totiž hodlal věnovat frézování hřebenu v rozteči modul x pí, tak věz, že na to potřebuješ jednak křížovou hlavu na frézce (orbitál) a také děličku pro podélný posuv, odečtem na noniusu tohle vážně neuděláš, to se klidně vsadím.
Pokud jsi někdy viděl, a nebo máš představu jak vypadá křížová hlava, tak ti musí být jasné, že sadovkou ten hřeben prostě nevyfrézuješ :wink: , ta fréza musí mít prostě a jednoduše mnohem větší průměr, než sadová, normálně se to prodává :)
Doporučuju ti koupit čínu hřeben v modulu co dodávají (1 nebo 1,5) a na ten 1,25 se vykašlat. Průměr a počet zubů oz. kola zvolíš podle osové vzdálenosti přímky hřebene a roztečné kružnice oz. kola pastorku :wink:
Aha, to jsi mi vyjasnil pár nejasností, já nad tím spekuloval jak ten hřeben na frézce udělat, když je průměr frézy 50 mm a průměr hlavy dejme tomu 90 mm, hlavu bych otočil o 90 stupňů, asi tak-
natočená hlava.JPG
, ale stále by mi haprovaly ty průměry. Děličku na podélný posuv znám jen z Tvých příspěvků (a to je jářku poučný počteníčko), a křížovou hlavu jsem si před chvilkou vyhledal na obrázku. Další nápad-a teď páni strojaři prominou, jsem měl tento: Hřeben obrážet po jednou zubu, vybrousit si obrážecí nůž ve tvaru mezery mezi zuby, podélný posuv od mezery ku mezeře si zajistit hodinkami upnutými na stojan frézky a opřenými o stůl. Je to jen nápad teoretický, provádět ho nebudu (no, i když...) ),ale získal jsem od drahého Engineera obrážecí hlavu
Obrážecí hlava.jpg
(DÍKY), a ještě jsem nic neobrazil:D :) :D (a kdybych se do toho nedéjbóže pustil, asi bych si dal dva budoucí hřebeny na sebe, zkolíkoval je a obrážel dva kusy najednou, materiál bych volil 12050).
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

10. 4. 2014, 5:27

fidel47 píše:............ Další nápad-a teď páni strojaři prominou, jsem měl tento: Hřeben obrážet po jednou zubu, vybrousit si obrážecí nůž ve tvaru mezery mezi zuby, podélný posuv od mezery ku mezeře si zajistit hodinkami upnutými na stojan frézky a opřenými o stůl. Je to jen nápad teoretický, provádět ho nebudu (no, i když...) ),ale získal jsem od drahého Engineera obrážecí hlavu (DÍKY), a ještě jsem nic neobrazil:D :) :D (a kdybych se do toho nedéjbóže pustil, asi bych si dal dva budoucí hřebeny na sebe, zkolíkoval je a obrážel dva kusy najednou).
Jako nechci tady hledat důvody proč to nejde, ale tady ty obrážecí hlavy jako příslušenství frézek, nejsou na nějaké produktivní obrážení, spíš jako nouzovka na "semtam drážku" :) na skutečně kvalitní obrážení tak, aby jsi zachoval geometrii, zvlᚍ tvarového nože, který bys potřeboval na ty hřebeny po celou dobu kdy budeš dělat ty zuby tak bys tam musel mít odskok nože (klapačku) při zpětném pohybu. Ani ty některé menší jednoduché svislé obrážečky ho nemají, odrbat se to dá tak, že to děláš mnohem menší šponou než z odskokem+malou řeznou rychlost, čímž zajistíš to, že se ti ten nůž při řezu velké špony neohne a při zpětném pohybu ti pak ten břit nebude třít o obrobek :wink: takhle se zpětným třením ho totiž spolehlivě odrovnáš na pár drážkách :)
Při té hloubce modulu 1,25 to bude na tom hřebeni tak týden práce a chraň bůh, aby jsi ho v půlce zlomil........... :)
fidel47

10. 4. 2014, 5:51

tumlik píše:Jako nechci tady hledat důvody proč to nejde, ale tady ty obrážecí hlavy jako příslušenství frézek, nejsou na nějaké produktivní obrážení, spíš jako nouzovka na "semtam drážku" :) na skutečně kvalitní obrážení tak, aby jsi zachoval geometrii, zvlᚍ tvarového nože, který bys potřeboval na ty hřebeny po celou dobu kdy budeš dělat ty zuby tak bys tam musel mít odskok nože (klapačku) při zpětném pohybu. Ani ty některé menší jednoduché svislé obrážečky ho nemají, odrbat se to dá tak, že to děláš mnohem menší šponou než z odskokem+malou řeznou rychlost, čímž zajistíš to, že se ti ten nůž při řezu velké špony neohne a při zpětném pohybu ti pak ten břit nebude třít o obrobek :wink: takhle se zpětným třením ho totiž spolehlivě odrovnáš na pár drážkách :)
Při té hloubce modulu 1,25 to bude na tom hřebeni tak týden práce a chraň bůh, aby jsi ho v půlce zlomil........... :)
Ale než obrazim hřeben, tak my vyzraje to traverzové lože, takže v časových návaznostech je to OK :D
fidel47

20. 4. 2014, 10:46

Polotovar lože mám hotov
Lože svařené 2.jpg
, materiál vyšel na 1 260 Kč (traverza-620,-,L-140,-,plochá-300,-,řezné a brusné kotouče-200,-) materiál na sváření nepočítám, ale svárů je na tom zhruba přes 3 metry, váha je 42 Kg. Dělal jsem to asi 10 hodin (lážo plážo).Celkem mě překvapilo, že se to v délce ani moc neprohnulo O,25mm
Lože svařené 1.jpg
, měřil jsem to zhruba, protože na přesnější měření nemám v téhle délce měřidla. Kdybych z toho chtěl dělat soustruh na dřevo, tak mi to takto vyhovuje a nic víc s tím už nedělám, ale že to má být soustruh na kov, tak dálší fáze bude polotovar ofrézovat a přebrousit...
fidel47

24. 4. 2014, 5:58

Pokusím se zde navázat na debatu z vlákna -NÁSTROJE PRO FRÉZKU, kde jsme se bavili o modulových frézách a následně o tom, proč chci dělat ozubená kola z 11600 (protože to je napsáno ve výkresu), Filla dopuručoval 12060, Tumlík a Pepa z depa 12050, zde citace :[quote="Pepa z depa"]... opět jen podotknu: 12.050 bez zušlechtění je blato, je určená právě na prokalení na vyšší tvrdosti, takže se lehce zakalí, jen když projede kolem kalírny :D dělali jsme z toho v bývalé práci jeřábové kola na mostové jeřáby (pro zajímavost http://www.iteco.cz" onclick="window.open(this.href);return false; ), obvod se zakalí a jádro je krásně houževnaté a hlavně to není náchylné na vznik trhlin od působících rázů, takže klidně na ozubené kolečka s prokalenou vnější slupkou proti otěru bomba na velké prodloužení životnosti :D
...a já navazuji, kola bych nejraději nezušlechťoval, nepočítám s nějakým velkým nasazením tohoto soustruhu, koukám do příručních tabulek a vidím:
11600-Konstrukční ( max.0,65 procent C), svařitelnost obtížná
12050-K zušlechťování, zušlechťují se jen součásti malých rozměrů, nejčastěji se používá ve stavu normalizačně žíhaném, vhodná pro indukční kalení. Tavná svařitelnost obtížná.
12060-K zušlechťování, na méně namáhané součásti a pružiny, na součásti vzdorující opotřebení, vhodná na povrchové kalení, svařitelnost obtížná až nesvařitelná.
Moje požadavky jsou: Vyzkoušet si v praxi výrobu ozubených kol dělícím způsobem, co nejméně opotřebovat frézy z HSS, vyhnout se kalení, přiměřená životnost kol při použití v hobby soustruhu. Frézovat budu na frézce s ručními posuvy a vydatně chladit emulzí.
RaS

24. 4. 2014, 6:15

si je udělej plastový... na vyzkoušení stačí, frézy HSSka to nezničí a na semtam provoz asi taky..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
fidel47

24. 4. 2014, 6:30

RaS píše:si je udělej plastový... na vyzkoušení stačí, frézy HSSka to nezničí a na semtam provoz asi taky..
taky mě to napadlo, "silonu" v různých průměrech mám celkem slušnou zásobu, ze cvičebních důvodů možná tu základní sadu kol na řezání metrických závitů udělám z toho a uvidim.( asi mě to nebudeš věřit... když mě se líbí jak ta kovová kola charakteristicky cinkaj a rachotí... :oops: ). Ale kola co jsou pevně zabudována v závitovacím zařízeni a v saních na podélný posuv si musim udělat z kovu, tam bych plast nerad.
RaS

24. 4. 2014, 8:18

já teda nemyslel silon, ale nějakej pořádnej plast...
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
vruboun

25. 4. 2014, 3:19

mám udělanou kompletní sadu kol, šroub i ty kulisy a ještě jsem to za těch zhruba 22 let nedal dohromady, nějak jsem to při těch maličkajch výrobcích co na tom przním nepotřeboval. Všechno objedu ručně a myslím i rychleji než kdybych zapínal podélný posuv na ujetí 4 až 6 ti mm a jako bonus nemusím poslouchat rachot po sobě se odvalujících zubů kol.
Asi bych se řídil RaSovo radou a udělal si základní sadu kol z plastu na vyzkoušení, jak se to bude chovat a jak tě bude bavit si kvůli každému stoupání přendavat kola. Základní sadou myslím kola na jemný a hrubý posuv
fidel47

25. 4. 2014, 4:11

vruboun píše:mám udělanou kompletní sadu kol, šroub i ty kulisy a ještě jsem to za těch zhruba 22 let nedal dohromady, nějak jsem to při těch maličkajch výrobcích co na tom przním nepotřeboval. Všechno objedu ručně a myslím i rychleji než kdybych zapínal podélný posuv na ujetí 4 až 6 ti mm a jako bonus nemusím poslouchat rachot po sobě se odvalujících zubů kol.
Asi bych se řídil RaSovo radou a udělal si základní sadu kol z plastu na vyzkoušení, jak se to bude chovat a jak tě bude bavit si kvůli každému stoupání přendavat kola. Základní sadou myslím kola na jemný a hrubý posuv
ono 22 let není zas tak moc :) Já mám v plánu postupovat takto- lože, vřeteník, koník, saně... Ozubená kola na závity, kulisy atd. budou až poslední.(řídím se heslem: Co se vleče, neuteče!)
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“