Čínská vřetena - zkušenosti
Zdar chlapi chystám se taky koupit vřetýnko od čonga s měňičem jako prvni sem myslel, že vezmu 800w ale po pár zprávách s dvěma uživateli zde na forku 800W je málo do kovu při nižších otáčkách slábne nemá krouťák čili to 800W je dobré asi provozovat na max otáčky. Takže teď pokukuji po verzi 1,5kW či 2,2kW samozřejmě vodou chlazené a s frekvenčním měňičem.
Mohl by někdo napsat jak jsou natom tyhle vřetena ? Myslim tim při jakych otáčkách jaká fréza(průměr) jaký oběr se dají provozovat. Moc by mi to pomohlo pač mašinku chci na práci se železem hliníkem.
Popřípadě odkaz na osvědčeného prodejce by taky nebyl špatný než kupovat od nějakého neznámého.
Moc děkuji za každé info chtěl bych co nejrychleji obědnat.
Mohl by někdo napsat jak jsou natom tyhle vřetena ? Myslim tim při jakych otáčkách jaká fréza(průměr) jaký oběr se dají provozovat. Moc by mi to pomohlo pač mašinku chci na práci se železem hliníkem.
Popřípadě odkaz na osvědčeného prodejce by taky nebyl špatný než kupovat od nějakého neznámého.
Moc děkuji za každé info chtěl bych co nejrychleji obědnat.
podle mě ty vřetena 2kW atp 24000ot na ocel nejsou moc vhodná..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
řeznou rychlost pro frézování měkké oceli SK nástrojem bych volil nějakých 100-200 m/min s chlazením
podle toho a průměru nástroje si spočítej potřebné otáčky
vřeteno samozřejmě musíš provozovat někde +- okolo jmenovitých otáček
na polovině asi ano, na desetině určitě ne
podle toho vol vřeteno
podle toho a průměru nástroje si spočítej potřebné otáčky
vřeteno samozřejmě musíš provozovat někde +- okolo jmenovitých otáček
na polovině asi ano, na desetině určitě ne
podle toho vol vřeteno
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
tak tam platí skoro přímá úměrnost mezi frekvencí a výkonem , takže pokud točí 24 tisíc na 400HZ tak tomu odpovýdá udávaný výkon - tak při rozumných otáčkách na frézování železa na tom budeš s výkonem prach býdně , tam by se třeba vyplatilo udělat si vlastní vřeteník a přez převod 1:5 už by ta 800W verze mohla stačit.
Takže mám asi jasno vidím to na 1,5kW nebo 2,2 spíš to 2,2 to ma ty vetsi klestiny
Stim 2,2 zvladnu jak hrubovat zelezo pri nizsich otáčkách tak vse ostatni si myslim. Ted spis od jakeho prodejce to vzit at to neni nejaky aušus 

to že s tím zvládneš hrubovat železo se domníváš nebo jsi to opravdu někde viděl? já ho totiž měl 2,2kW vodníka s ER16kou myslím a hrubovat železo s tím podle mě nejde.. i když možná že každej říká hrubování něčemu jinému... to vřeteno je jen schopné v oceli ničit frézy ..
pokud chceš obrábět i železo, vyrob si vřeteník třeba z toho čínského ER kleštinového válcového upínače, bude to sice lowcost hobby , nahoru dej 2-3 řemenice a poháněj to tímhle motorem převodem třeba 1:4 1:2 1:1 pak to má smysl, napřímo zapláčeš...
pokud chceš obrábět i železo, vyrob si vřeteník třeba z toho čínského ER kleštinového válcového upínače, bude to sice lowcost hobby , nahoru dej 2-3 řemenice a poháněj to tímhle motorem převodem třeba 1:4 1:2 1:1 pak to má smysl, napřímo zapláčeš...
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
Domnívám se jen.
Ma představa je brát železo osmičkou frézou dva milimetry 3/4 nebo 1/2 nástroje myslite ze ot je realne ? zelezo nemyslim to nejtvrdsi proste blato neco mekciho .
Jinak do budoucna mám v plánu koupit na hrubování starou poctivou frézu ale nez se k otmu dokopu to zas bude rok
Hold nejsou velke finance a hodne casu 
Ma představa je brát železo osmičkou frézou dva milimetry 3/4 nebo 1/2 nástroje myslite ze ot je realne ? zelezo nemyslim to nejtvrdsi proste blato neco mekciho .
Jinak do budoucna mám v plánu koupit na hrubování starou poctivou frézu ale nez se k otmu dokopu to zas bude rok

imho to vreteno to neda. na tech 4000 to bude mit par set wattuAirm@n64 píše: Ma představa je brát železo osmičkou frézou dva milimetry 3/4 nebo 1/2 nástroje myslite ze ot je realne ? zelezo nemyslim to nejtvrdsi proste blato neco mekciho .
tyhle podmínky když dáš do kalkulátoru tak to hodí asi 0,07-0,5kW potřebného výkonu resp 0,3-1,3Nm při 900-4000ot podle toho jestli HSSCo nebo TK jaký typ ocele atd.. pro tebe je důležité že prostě na 8ku frézu potřebuješ na běžný TK frézy cca 3-4000ot a 0,5kW a to to vřeteno to při těhle otáčkách mít nebude..
když vezmeš HSSku frézu potřebuješ otáček ještě méně cca 1000, výkon sice nepatrnej, ale ten tam taky asi nebude..
prostě podle mě zbejvá jedině to zpřevodovat 1:4třeba.. pak budeš mít na TK frézu 16000ot vřetene kde budeš mít na fréze třeba 1,3kW a můžeš hrubovat klidně na 5mm hloubku...
když vezmeš HSSku frézu potřebuješ otáček ještě méně cca 1000, výkon sice nepatrnej, ale ten tam taky asi nebude..
prostě podle mě zbejvá jedině to zpřevodovat 1:4třeba.. pak budeš mít na TK frézu 16000ot vřetene kde budeš mít na fréze třeba 1,3kW a můžeš hrubovat klidně na 5mm hloubku...
Chlapi neobědnával už někdo z vás to vřeteno 2,2kw od ověřeného prodejce ? Kdyžtak pisněte ktery je OK z UK aby byl kvuli neplacení cla... Vřeteno chci koupit s měňičem zároveň ... chlazení vodou ...
Když nikdo nenapíše tak to večer koupim od některeho kterej se mi bude zdát OK
Když nikdo nenapíše tak to večer koupim od některeho kterej se mi bude zdát OK

ABB , Danfos , Lenze , Siemens , Frecon , Omron , a další , rozhodující je frekvence min 400Hz a výkon min 2,2KW teda nom vatáž vřetene , ale radši rezerva takže 2,5KW a výš , a u toho už počítej spíš s napájením 3x400V
Mám 2,2kW vodníka i s invertorem od love-happyshopping
Zatím naprostá spokojenost (poměr cena/výkon/doba dodání)
Na Invertoru (ani mě to nepřekvapuje) nefungují OpenCollector výstupy (a zdá se že nejsem sám jak jsem hledal na netu).
Funguje mi pouze ten relátkovej výstup a analogovej výstup.
Vstupy fungují snad všechny, zatím jsem tedy potřeboval (vyzkoušel) pouze dva binární vstupy.
Jo a samože analogovej (0-10V) pro řízení otáček. Za pokus do budoucna stojí i možnost RS485 - ale to až se budu moc nudit.
Co se týká deklarované přesnosti, tu je třeba brát s rezervou a hlavně ji neočekávat při standardních kleštinách (jak k vřetenu dodaných ťamanem tak z CNC shopu).
Při koupi kleštiny od REGO-FIX (řada UP - tedy Ultra Precision kde deklarují házivost pod 5 tisícin) jsem se dostal pod stovku házivosti (naměřil jsem myslím něco málo přes 7 tisícin)
Vřeteno relativně tiché, úroveň vibrací taky slušná (suběktivní pocit). Oproti KRESS je to aspoň o třídu lepší jak s přesností tak s hlučností.
Manuál k invertoru chce použít ten co k tomu posílá ťaman (verzí na netu je několik a občas jsou v detailech různé). Při troše snahy to je ale naprosto použitelné.
Chce to nebýt líný a trochu si s tím pohrát a používat u toho mozek
Nicméně to že se mi zadařilo ještě neznamená jistotu .... však víme jak to s čínou je....
Zatím naprostá spokojenost (poměr cena/výkon/doba dodání)
Na Invertoru (ani mě to nepřekvapuje) nefungují OpenCollector výstupy (a zdá se že nejsem sám jak jsem hledal na netu).
Funguje mi pouze ten relátkovej výstup a analogovej výstup.
Vstupy fungují snad všechny, zatím jsem tedy potřeboval (vyzkoušel) pouze dva binární vstupy.
Jo a samože analogovej (0-10V) pro řízení otáček. Za pokus do budoucna stojí i možnost RS485 - ale to až se budu moc nudit.
Co se týká deklarované přesnosti, tu je třeba brát s rezervou a hlavně ji neočekávat při standardních kleštinách (jak k vřetenu dodaných ťamanem tak z CNC shopu).
Při koupi kleštiny od REGO-FIX (řada UP - tedy Ultra Precision kde deklarují házivost pod 5 tisícin) jsem se dostal pod stovku házivosti (naměřil jsem myslím něco málo přes 7 tisícin)

Vřeteno relativně tiché, úroveň vibrací taky slušná (suběktivní pocit). Oproti KRESS je to aspoň o třídu lepší jak s přesností tak s hlučností.
Manuál k invertoru chce použít ten co k tomu posílá ťaman (verzí na netu je několik a občas jsou v detailech různé). Při troše snahy to je ale naprosto použitelné.
Chce to nebýt líný a trochu si s tím pohrát a používat u toho mozek

Nicméně to že se mi zadařilo ještě neznamená jistotu .... však víme jak to s čínou je....