CNC_frezka_Diplomka

fotky našich strojů, aneb co máme doma
stana

18. 4. 2014, 7:42

Zdravím,
na svoji závěrečnou práci jsem si vybral stavbu CNC frézky. Jelikož jsem v tomto úplný začátečník, byl bych moc rád za každou připomínku či výtku...

Lineární vedení:
x=638mm THK SR20W
y=533mm HIWIN HGH15CAZ0C
z=400mm HIWIN HGH15CAZ0C

Krokové motorky:
SANYO DENKI Nema 23 cca 1.6Nm řízené PLC a napájené 45V

Kuličkové šrouby:
16/5 na všech osách

Pročetl jsem si toto fórum (abych nezačínal téma typu mám zadání a nevim co dál...) a nechal jsem se inspirovat několika návrhy. Z toho jsem vytvořil dvě možná řešení a momentálně nevím jak moc špatně jsou a které z nich je realizovatelné.
Požadovaná přesnost obrábění by měla být do cca 0,05 - 0,1.
Obrábený materiál by mělo být dřevo, plast a hliník.

Materiál je ocel.

Návrh 1:
frezka_kompleta.jpg
frezka_kompletab.jpg
frezka_kompletc.jpg
frezka_kompletd.jpg
frezka_komplete.jpg
Návrh 2:
Frezka_kompet_ver2a.jpg
Frezka_kompet_ver2b.jpg
Frezka_kompet_ver2c.jpg
Frezka_kompet_ver2d.jpg
Pokud jsem nějaké informace zapomněl tak se omlouvám, jsem v tomto oboru zatím zelenáč...
Díky :)
stihacka
Kontaktovat uživatele:

18. 4. 2014, 8:21

Ta prvni verze je lepsi, ale je to vsechno hrozne vystrceny, minimalne to chce zavetrovat portal, misto te mini trojuhelnicku spustit od vrchu v uhlu treba 30st dalsi jeklovou vzperu...
echt

18. 4. 2014, 11:05

* 2stana - počkej ... to jako z tebe bude ing ... nebo o jaké závěrečné práci mluvíš ?
stana

18. 4. 2014, 11:17

stihacka: to vystrceni me taky docela trapi, dost jsem s tim bojoval aby to nebylo takovy jak rikas, ale on je ten kulickovy sroub uz hotovy a tezko se mi s temi rozmery jake ma nejak rozumne dela, jinak bych to dal spis dovnitr, ale bohuzel jsem zatim neprisel lepsi reseni..

echt: no pokud se toto zadari, tak ano. Mam na to jeste cely pristi rok a tyto prazdniny.
echt

18. 4. 2014, 11:31

nezlob se na mě ... ale tohle mi spíš připomíná výtvor 15-letého kluka a ne budoucího ing ... kam ten svět spěje ?
stihacka
Kontaktovat uživatele:

18. 4. 2014, 12:00

O tom bych mohl vypravet, mame tu kdejakyho ing. a je blbej jak hrabe, ale ma papir a hned jde delat vedouci pozici a takovej k sobe nepusti schopnyho, aby ho neohrozil, takze to tu vedou blbci od shora dolu...

Ale zpet k te konstrukci, je pravda ze tohle jsou vytvory tak od studenta stredni prumyslovky. Vsechno to potrebuje zavetrovat a zpevnit. Zadny slabosteny jekly, vsechno co nejsilnejsi stena. Voziky linearu co nejdal od sebe, klidne kvuli tomu snizit rozjezdy...

Asi bych zacal od zacatku a hlavne tim ze bych procital forum a dival se na zdejsi vytvory a zkusenosti s ruznymi konstrukcemi.

Co mas za obor?
Thomeeque

18. 4. 2014, 12:26

echt píše:nezlob se na mě ... ale tohle mi spíš připomíná výtvor 15-letého kluka a ne budoucího ing ... kam ten svět spěje ?
Jakou jsi dělal diplomku ty?
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
RaS

18. 4. 2014, 12:37

ta diplomka je jako jen návrh nebo i realizace? pokuď i realizace tak na to někdo přispěje nebo si to student platí sám?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
filla
Kontaktovat uživatele:

18. 4. 2014, 12:55

Thomeeque píše:
echt píše:nezlob se na mě ... ale tohle mi spíš připomíná výtvor 15-letého kluka a ne budoucího ing ... kam ten svět spěje ?
on asi narazi na to, ze jsou tady lidi, co nemaji se strojirenstvim nic spolecneho a dokazi navrhnout podstatne lepsi konstrukci stroje, nez clovek, co to studuje a mel by mit o mekterych aspektech tucha, z
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
filla
Kontaktovat uživatele:

18. 4. 2014, 12:58

Thomeeque píše:
on asi narazi na to, ze jsou tady lidi, co nemaji se strojirenstvim nic spolecneho a dokazi navrhnout podstatne lepsi konstrukci stroje, nez clovek, co to studuje a mel by mit o nekterych aspektech tucha, z osobni zkusenosti se muzu pochlubit s konstrukterem, ktrery mel problem spocitat uhel schodiste z vysky a delky a musel si to nakreslit v cadu :)
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
RaS

18. 4. 2014, 1:03

po mě zase jeden ing chtěl vyfrézovat trojúhelníkovou výztuhu o stranách 100 200 a 300 když jsem mu říkal že takovej trojúhelník nejde a on nemohl pochopit proč :D tak jsem mu řekl ať mi ho nakreslí tak jsem byl za vola, že si to sežene jinde..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
stana

18. 4. 2014, 1:10

stihacka:
no studuju mechatroniku, nevím nakolik to komu co říká, ale vzhledem k tomu že praktických zkušeností lze na vysoké škole posbírat velmi málo, tak asi tak.. :( V podstatě studuju spíše řízení než-li samotnou konstrukci, ale rád bych se tomu co nejvíc přiučil a hlavně poučil. Mrknu na to teda od začátku, ačkoliv je pravda, že u těch jeklů jsem nevěděl jakou tloušťku zvolit a vzhledem k tomu že dobře přenáší vibrace, tak chápu že to asi nebude dostatečně tuhé, což jsem věděl, ale snažil jsem se to udělat co možná nejlevněji :) ale budu se řídit tvými radami, diky :)
Jinak jsem asi zapomněl zmínit, že deska stolu je z hliníkových profilů.

RaS: má to být i s realizací a s placením je to asi tak, že ideální to bude co nejlevnější, jelikož ve škole prý není moc peněz, takže nejlepší je to co nejlevněji... Mám však možnost sehnat občas někde nějaký ten kousek železa za symbolickou cenu, takže zase tak hrozné to myslím nebude. A co nepokryje škola, holt budu muset doplatit i sám..
stana

18. 4. 2014, 1:12

RaS: ale rozhodně nehodlám škudlit, protože by to mělo splňovat funkci co nejlépe...
chb

18. 4. 2014, 3:46

... funkční stroj musí mít tuhou konstrukci a k tomu odpovídající pohybové vedení - nebo obráceně, ke kvalitnímu pohybovému vedení je třeba udělat odpovídající konstrukci. Fascinuje mne, co je zde návrhů, kdy se utratí peníze za drahé lineární vedení a šrouby a ... položí se to na nějaké zbytky železa z garáže.

u diplomky pro mechatronika bych viděl těžiště v tom, že to jezdí, má koncáky, poslouchá směry a pár dalších vymyšleností - a to na čemkoliv, to co jsi namaloval ... bych skoro chápal jako zdroj náhradních dílů na slušný stroj někdy v budoucnosti - až se zapomene, že to vše někdo zaplatil.

Nicméně, pokud se do toho takto dáš, pohledej "čínské amatérské CNC", i oni se snaží udělat funkční věc s minimem nákladů.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
marekzcke

18. 4. 2014, 8:19

Citim, ze je vhodna doba polozit otazku, ktora ma uz istu dobu zaujima.
Je mozne udelat simulaci v PC, ktera odhali pripadne slabiny v konstrukci?

Samozrejme, ze simulacie existuju, ale staci pocitat len s tuhostou? Napr ak sa mi konstrukcia napruzi pri zatazi 100N o 0,02mm tak je to v poriadku? Pretoze pracovat len s tym udajom sa mi zda malo. Co ak to zacne strpat, rezonovat, tak potom je to len jeden udaj z mnoha a chyba mi dalsi. napr. hmotnost, tazisko....
Je teda zauzivany sposob ako to vypocitat?

Rad totiz pracujem s faktami a nie s pocitami. Niekedy si totiz ludia nedaju povedat a dokazu sa o tom donekonecna dohadovat. Bud je to predimenzovane alebo sa to ako naschval vsetko samo zruti :).
Rad kreslim v 3D. Ked je to zaujimave a nieco nove sa naucim, tak aj zadarmo.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“