Soustruh SU 110/500 "UROB SI SÁM"

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
RaS

25. 4. 2014, 4:20

proč neuděláš saně před koníkem? už by se to dalo používat.. ale taky by třeba už na koníka nedošlo :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
fidel47

25. 4. 2014, 4:28

RaS píše:proč neuděláš saně před koníkem? už by se to dalo používat.. ale taky by třeba už na koníka nedošlo :D
tak to je docela dobře možný... :D . Je to zajímavý, ale já snad ani nepočítám s tím, že bych ten soustruh používal, až to bude hotový, tak se mi budou klepat ruce a ani na to kloudně neuvidím :)
karlik

26. 4. 2014, 5:50

Ještě se vrátím k těm kolům posuvů, co takhle na šroub přidělat přes řemenový převod elektromotor s převodovkou ten regulovat a máš neomezené množství rycholostí posuvu. Nevyhoda že nemužeš řezat závity ale ruku na srdce, kolikrát by si na tomto soustruhu řezal závity? Myslím si že výhoda toho že nemusíš měnit kola aby si změnil rychlost posuvu je mnohem lepší než že nejde dělat závity, jen by sis kroutil potenciometrem jako na schaublinu :) Měl sem to takhle na MN80 a nemohl jsem si to vynachválit.
Zdenek Valter

26. 4. 2014, 7:09

karlik píše:Ještě se vrátím k těm kolům posuvů, co takhle na šroub přidělat přes řemenový převod elektromotor s převodovkou ten regulovat a máš neomezené množství rycholostí posuvu. Nevyhoda že nemužeš řezat závity ale ruku na srdce, kolikrát by si na tomto soustruhu řezal závity? Myslím si že výhoda toho že nemusíš měnit kola aby si změnil rychlost posuvu je mnohem lepší než že nejde dělat závity, jen by sis kroutil potenciometrem jako na schaublinu :) Měl sem to takhle na MN80 a nemohl jsem si to vynachválit.
No a ten elektromotor nejlépe krokový ;-)
Pokud si dá snímač na vřeteno pak ani ty závity nejsou problém ;-)
No pak z něj rovnou udělat CNC ;-)

No díky bohu už dneska takové věci stavět nemusíme - nechci nějak snižovat Fidelovu snahu - tedy jeho radost ze stavby, ale dnes pokud někdo soustruh potřebuje pak je lepší si jej koupit než ho znovu stavět.

Já soustruh potřebuju a jsem na něm dá se říci závilý.
Vyhovuje mi spíše malý soustruh ala Seig 3 (Asist 550, Proma 300) Byť teď jsem narazil na jeho limity - nízké otáčky vřetene ;-)
Naposledy upravil(a) Zdenek Valter dne 26. 4. 2014, 9:47, celkem upraveno 1 x.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
fidel47

26. 4. 2014, 8:22

karlik píše:Ještě se vrátím k těm kolům posuvů, co takhle na šroub přidělat přes řemenový převod elektromotor s převodovkou ten regulovat a máš neomezené množství rycholostí posuvu. Nevyhoda že nemužeš řezat závity ale ruku na srdce, kolikrát by si na tomto soustruhu řezal závity? Myslím si že výhoda toho že nemusíš měnit kola aby si změnil rychlost posuvu je mnohem lepší než že nejde dělat závity, jen by sis kroutil potenciometrem jako na schaublinu :) Měl sem to takhle na MN80 a nemohl jsem si to vynachválit.
To nebude moje cesta, v podstatě ten soustruh stavím pro to, že obdivuju ty kteří umí ozubená kola vyrobit, a chci do toho amatérsky proniknout a ten soustruh je stroj,kde ty kola jsou, točí se,a mají smysl, protože vyrobit ozubené kolo a pak ho dát do šuplete by nebylo to pravé ořechové.
K materiálu na výměná na kola: co by jste rěkli pertinaxu? toho mám v potřebné tloušťce slušnou zásobu.
testone
Sponzor fora

26. 4. 2014, 8:43

ne pertinax (papír+pryskyřice) ale textit (hadr+pryskyřice) je dobrej
pro zajímavost, z textitu měla Volha 24 kolo pohánějící vačkovou hřídel
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
fidel47

26. 4. 2014, 9:01

testone píše:ne pertinax (papír+pryskyřice) ale textit (hadr+pryskyřice) je dobrej
pro zajímavost, z textitu měla Volha 24 kolo pohánějící vačkovou hřídel
ano! Texgumoid, či jak se to jmenuje- ten tady mám taky-kulatinu,to bude na pokusy to pravé.
soustružník

26. 4. 2014, 9:10

Na pertinax a textit bacha. Není to teflon, nástroje tupí docela úspěsně. Tedy nijak přehnaně, ale podmínky na materiál co neztupí frézu asi nesplní.
fidel47

26. 4. 2014, 9:14

soustružník píše:Na pertinax a textit bacha. Není to teflon, nástroje tupí docela úspěsně. Tedy nijak přehnaně, ale podmínky na materiál co neztupí frézu asi nesplní.
aha, asi udělam pár kol ze silonu, jen abych si ověřil, zda jsem dobře pochopil postup výroby (dělení na děličca atd) a pak to začnu dělat z oceli .
tmxatcoxlab

28. 4. 2014, 12:04

nevim fideli jestli si chces cvicne vyrabet ozubeny kola nebo ty kola potrebujes.
ja je nepotrebuju, kdyby byl zajem tak je necham, i ten dlouhej posuvovej sroub s rozpulenou matkou, domky pro sroub, kola ke klickam a dalsi bordel bych k tomu jeste pohledal.
fidel47

28. 4. 2014, 5:59

tmxatcoxlab píše:nevim fideli jestli si chces cvicne vyrabet ozubeny kola nebo ty kola potrebujes.
ja je nepotrebuju, kdyby byl zajem tak je necham, i ten dlouhej posuvovej sroub s rozpulenou matkou, domky pro sroub, kola ke klickam a dalsi bordel bych k tomu jeste pohledal.
no, to by mi trošku nabouralo filozofii toho projektu (musel bych změnit název vlákna na "nakup si sám", navíc mi dneska dorazily modulové frézky, ale proč ne-obrátím se na Tebe soukromou zprávou. Dík!
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

28. 4. 2014, 6:05

tak v ramci filozofie hybaj rubat zeleznou rudu a drivi na drevene uhli a hlinu na stavbu vysoke pece :lol:
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
fidel47

28. 4. 2014, 6:14

robokop píše:tak v ramci filozofie hybaj rubat zeleznou rudu a drivi na drevene uhli a hlinu na stavbu vysoke pece :lol:
tak to máš recht, u lože jsem taky udělal ústupek a zakoupil si z inzerátu již opracovanou traverzu, protože jsem nějak nesehnal tak velkou frézku-to svoje neopracované lože použiju na soustruh na dřevo, kde bude méně náročný vřeteník a jednoduchý koník.
fidel47

30. 4. 2014, 11:34

Zatím jsem spíše nákupčí, než výrobce,
Fotografie-0045.jpg
, to obrobené lože je vyrobeno ve Strojosvitu Krnov, udělali jich tam před lety vícero...
testone
Sponzor fora

30. 4. 2014, 12:02

fidel47 píše:to obrobené lože je vyrobeno ve Strojosvitu Krnov, udělali jich tam před lety vícero...
tak to bylo v každé druhé fabrice
půl šichty se něco dělalo, druhá půlka fušky
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“