Amatérská stavba CNC frézky v obrazech

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
Mad_BOXs

4. 5. 2014, 8:39

Samotná emulze mu nevadí, ale jemné piliny z hliníku ho odpraví. Taky jsem už měnil po hliníku. Na plastech jede v pohodě.
Ono je totiž konstrukčně stavěno tak, že přes motor, kotvu a i uhlíky běží emulze, no a jak víme, tak hliník je vodivý....
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
twiister

4. 5. 2014, 8:39

Skoly nemam... ale k cemu je dobre vozit navic chladic, cerpadlo? (teda pokud dobre vidim to upevneni)
Mex

4. 5. 2014, 8:56

Mad_BOXs píše:Ono je totiž konstrukčně stavěno tak, že přes motor, kotvu a i uhlíky běží emulze....
Huh. Tak to je docela síla. To opravdu jsou uhlíky a kotva namočené ve vodě, kterou to čerpá?
Pokud ano, tak to snad někdo konstruoval 1. dubna.
Pepa z depa

4. 5. 2014, 9:01

Mex píše:
Mad_BOXs píše:Ono je totiž konstrukčně stavěno tak, že přes motor, kotvu a i uhlíky běží emulze....
Huh. Tak to je docela síla. To opravdu jsou uhlíky a kotva namočené ve vodě, kterou to čerpá?
Pokud ano, tak to snad někdo konstruoval 1. dubna.
... nečerpá emulzi, ale Fridex :D a mě už ta vrtule taky kňučí jak vylágrovaný topení ve Škoďárně 120, počítám tak měsíc a klekne. Co tam pak, ty máš dobrý, žes oběvil to čerpadlo na radiátory (celkem nový), to já nemám a nové tak tři tisíce :D ale mám tady 24V motorek na ostřikovače a 24V trafičko z nějakýho náklaďáku asi, tak uvidíme do druhého kola co mi vydrží :D ... ať ti to šlape
Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
zami

4. 5. 2014, 9:30

Díky. S tím čerpadlem na ostřikovače ....nevím. Myslím, že to je určeno jen na občasný krátkodobý provoz. Taky jsem o něm uvažoval, ale nejsem přesvědčen, že vydrží třeba i několik hodin trvalého provozu.
Miloš.
Mad_BOXs

4. 5. 2014, 9:43

A ještě lepší je palivové čerpadlo v benzinovým autě, tam jede místo vody benzín. Taky skrze vše. Víš jak jiskří uhlíky po komutátoru....
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Mex

4. 5. 2014, 10:04

Voda je poměrně dost vodivá (samozřejmě mimo absolutně čisté demi vody). A špinavá voda zvlášť. Tak si prostě nějak nedovedu představit, že někdo vymyslí konstrukci, kde kapalina neznámého složení prochází přes nějakou část motoru, která je pod napětím. Zákonitě by muselo docházet k disociaci vody s velkým dopadem na životnost toho čerpadla. Nehledě na to, že mnoho z nich je na síťové napětí.
Každopádně až si někdy budu pořizovat vodou chlazené vřeteno, tak tam vrazím fontánkové čerpadlo na 230V, a za něho detektor průtoku např. z kávovaru nebo jiného podobného spotřebiče. Fontánková čerpadla běžně jedou roky v nepřetržitém provozu, i s ne moc čistou vodou (voda splachuje prach z okolního prostředí).
Faktem ale je, že s tím topenářským čerpadlem to vypadá impozantně. ;-)
picom

4. 5. 2014, 10:59

Fortánkové čerpadlo má většinou malý výtlak a možná nebude schopné protlačit vřetenem dost vody.
Místo průtoku se dá hlídat teplota vřetene.
Mex

4. 5. 2014, 11:12

Jo, výtlak je malý. Ale na tohle by stačit měl.
A průtok stačí maličký. I kdyby to 2.2 kW vřeteno mělo účinnost jenom 80% (a to bude mít víc), tak je to nějakých 440 W tepla, které je třeba odvést.
Pokud správně počítám, tak pro oteplení vody o 5 stupňů C by stačil průtok cca 1.23 l/min.
To není nic, to by zvládl uchladit i čůrající vrabec.
rouchi

6. 5. 2014, 9:41

Zami Máš někde rozpočet na kolik celkem tě výroba tvojí mašinky vyšlo peněz jenom za materiál ?
testone
Sponzor fora

6. 5. 2014, 10:03

teď jsem se šťoural v čerpadle pro vypouštění vody z automatky
nělo užvejknutou vrtulku z hřídelky
to by šlo krásně použít
mokroběžný motorek s vrtulkou, asi pěti šroubky přitažený přes o-kroužek do těla čerpadla s vývody a filtrem
filtr je tady zbytečný, jen vyfrézovat z nějakého plastu nové malé tělo s malými vývody
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Mex

6. 5. 2014, 10:55

Bojím se, že čerpadla z praček, myček atd. nebudou dělaná na trvalý provoz.
Aspoň to, co mám doma já, se po chvíli provozu hodně hřeje (vím to, protože jsem ho už měnil).
testone
Sponzor fora

7. 5. 2014, 5:49

Mex píše:Bojím se, že čerpadla z praček, myček atd. nebudou dělaná na trvalý provoz.
Aspoň to, co mám doma já, se po chvíli provozu hodně hřeje (vím to, protože jsem ho už měnil).
to je možný
to čerpadélko musí topit z principu, fázový posuv v mag. poli nutný pro roztočení motorku se získává závitem nakrátko
i když ale za provozu bude mít třeba 60 st., a to už je na tuku hodně, ničemu to nevadí
za pokus by to stálo, na šroťákách je praček 3 p......, max se to vyhodí
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
zami

7. 5. 2014, 6:59

rouchi píše:Zami Máš někde rozpočet na kolik celkem tě výroba tvojí mašinky vyšlo peněz jenom za materiál ?
Pohledej v tomto vlákně. Někde už jsem hrubý rozpočet uváděl. Myslím, že to bylo cca 100 tisíc.
Miloš.
Mex

7. 5. 2014, 12:35

testone píše:to čerpadélko musí topit z principu, fázový posuv v mag. poli nutný pro roztočení motorku se získává závitem nakrátko
i když ale za provozu bude mít třeba 60 st., a to už je na tuku hodně, ničemu to nevadí
za pokus by to stálo, na šroťákách je praček 3 p......, max se to vyhodí
Asi mám na to smůlu, ale už jsem měnil tahle čerpadla na 2 různých pračkách. A vždycky byl problém v tom, že byl zadřeny rotor. Následně pak buď shořelo vinuti nebo ne, podle toho, jak dlouho to elektronika pračky a uživatel nechali běžet v zablokovaném stavu. Je to dělané na krátkodobý provoz, tak se tam osa točí v nějakém obyčejném plastu. No a když to jede déle, tak se ten plast rozteče.
Takže pokud takové čerpadlo, tak buď vybrat něco se slušným uložením hřídele, nebo ještě lépe tam preventivně dát nějaká rozumná ložiska.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“