Spindl a tuning

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Odpovědět
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

14. 1. 2007, 6:26

Malej spindl za velkej:)

http://dilna.aeroomni.com/images/spindl_1.jpg
A je to tu První českej protoyp CNC spindlu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Věnoval jsem jednu celou noc prolejzání info okolo spindlů a tady je výsledek,. Opět musím poděkovat některým lidem tady hlavně piperovi za radu na vykradení větráku z PC o sondu a přesné návody na zpojízdnění měření otáček magnetem. Na webech jsem našel jeden základní důvod nebo cíl proč vyrábět spindl. Ač se zdá, že cílem je mít trvdé uložení frézy, není to tak. Toho se dá dosahnout hrubějšíma cestama v pohodě. Podstatně větším problémem je schopnost spindlu se dostat se co nejblíže k obrobku co nejemenší frézou s co největšíma otáčkama. To znamená že poklud mám profi spindl, mám sice dobrý stroj ale s vemi malýým zanořením pod úroveň vrchní plotny obrobku. Tento problém právě řeší spindl na obrázku. Cílem tedy bylo, najít co nejštíhlejší uložení spindlu tak, aby byl schopen se co nejvíce přiblížit k výrobku v co největší hloubce. To se mi podařilo udělat dokonale, protože jsem vyvinul ještě u držák, který se bude dát naklápět až do 60 stupňů takže fréza bude schopna udělat i hlubokou kolmou stěnu nebo třeba zářez okolo obvodu obrobku.

Jo jeste podekovani PTI dík za rady stažení o 0,3 mm a trhání špony po 1/4 otočcce je to pravý ořechový mazal jsem normálnám strojním olejem a OK super! Dík PTI !

Zatím v tom plánuju náhon dremellem uloženým ve vedlejším držáku 25 000 otáček a pak AXI2820/12 a to jsou proudy tak kolem 40A na 50 000 otáček.
A ještě možná výbava spindlu tuning
- SKL ložiska do 35 000 otáček
- keramická ložiska do 100 000 otáček bez potřeby mazání
- třetí ložisko do hlavy spindlu pro zvýšení tuhosti spindlu
- magnetický snímač otáček který lze připojit na zajíce tester
- 12 v zdroj Z PC s regulací jako zdroj za rady dík Warhawk
snowi

15. 1. 2007, 5:18

Krásný.

Už bylo vřetýnko odzkoušeno? Stabilita, chvění ?

Dal by se zveřejnit návod jak takové vřeténko v domácích podmínkách vyrobit?

Díky.

Nevím jak s tím magnetickým snínačem, ale bude tolik otáček stíhat (myslím že magnetický kontakt ne, halova sonda ???)
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

15. 1. 2007, 6:23

TED sem přines z opravny praček a kuchyňských potřeb řemínky měli jich tam hafo různých rozměrů - k mému překvapení:) a za facku..
Samože tam je halovka:) Mailni mi pošlu Ti návody na instalaci vše si můžeš udělat sám, ale nevím jak seš na tom s vybavením v dílně. Je potřeba celkem slušné vybavení jinak to bude házet a chvět - vše musí být perfect a sedět do konkrétní mašiny s konkrétními požadavky. Na měkké materiály může být spindl delší na tvrdé zas co nejkratší. Teď jdu frézovat držáky - objímky na dremmel a spindl, napnu a zapnu a
jedééém 8) V případě že seš na tom blbě s vybavením a nemáš známé co bypomohli, náklady na jeden spindl jsou okolo 100 USD + pošta - můžu udělat další teď dělám sérii pěti lidem. Pozor tento typ na obrazku je do tří milimetrů průměru dříku frézy. Jakmile dokončím držáky, hned zítra začnu děla na řádném mackovi, který vezme 10 mm frézu a požene jej nějaká horní frézanebo vysokotáčkoá bruska jako třeba tato
http://www.elektroland.cz/fotocache/big/GGS27LC-m.jpg
Bohužel, dělá už hroznej rambajs ale dural zmákne levou zadní a věřím že při trošce lepší konstrukci driveru i nějakou bláto ocel na malé zanoření a posuv.
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

15. 1. 2007, 9:50

Pupak
Kontaktovat uživatele:

16. 1. 2007, 6:06

Na pohon spindlu mam dobrej typ.Ve vyprodejovych prodejnach Noell prodavaji uhlove brusky za 33 Kc.Vesmes jsou na ND,ale da se tam vybrat zcela funkcni masinka.Ziskate peknou 500W pohonnou jednotku
25000 ot/min k vretenu.Motor je dobre udelanej a staci vyrobit celo s loziskem.
zamek
Kontaktovat uživatele:

16. 1. 2007, 7:07

A kde je nějaká výprodejová prodejna kde ty brusky mají?
PETR
Pupak
Kontaktovat uživatele:

16. 1. 2007, 4:30

Znam jen ty ve svem okoli.Decin a Usti n.L. Nejspis jich bude vic.Mrkni na Net.Da se pochopitelne pouzit temer libovolna uhlovka.Snadno se upravi na pohonnou jednotku a stoji par korun.Vyhoda je,ze je zakoncena 8mm hridelkou s perem,na coz se dobre nasazuje remenicka.Zkousel jsem i 850 W uhl. od Noellu a chodi perfektne.Da se stim honit uz slusnej spindl.
dodo

18. 1. 2007, 6:10

páni - ako získať resp.vyrobiť nízkohlučné vysokootáčkové vreteno.Ako sa zbaviť hluku od motorov - ostáva iba jedna šanca a to protihlikovo krytovať?
Apropo - spindl - je to myslené tak,že vysokootáčková brúska ženie cez nejaký prevod spindl.Ale na tomto obrázku som nepostrehol ,aby remeničky mali rôzny priemer,zdá sa mi že to ide 1:1 ,tak potom načo špindl,keď to môže ísť priamo na motor.
Ak
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

2. 3. 2007, 4:05

Myslim ze se to neoplati vyrabet ,
Takovych malych spindlu existuje spousta seriove vyrabenych.

jako priklad uvedu (prvni dva motory)
http://www.atas.cz/products.php?lng=czech&rada=4
Mozna vas zarazi maly vykon ale ten pri snaze hnat to remenovym prevodem budete mit taky.

Jako dalsi a rekl bych i dostupnejsi bych uvedl spindly pro BK brusky ve strojirenstvi nebo vretena pro brusky sklarskych sroju a mnoho jinych.

Jinak kazde slusnejsi vysokootackove vreteno je hnano primo bez prevodu . Motor je soucasti vretena a pouzivaji se bud specialni 2fazove nebo BLDC 3fazove motory.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“