Nový projekt
Ahoj,
Pár postrehov:
-ako už spomínali, vyhol by som sa roxorom alebo akejkoľvek výztuži z dvoch dôvodov - rôzna teplotná roztiažnosť (to nie je asi až tak dôležité) a vibrácie. Epoxygranit je výborný na tlmenie a absorbovanie vibrácii, tak prečo tieto vlastnosti ničiť vibrujúcim roxorom vo vnútri? Ani veľké firmy nepoužívajú výztuže, jediný prípad o ktorom viem je zámorská firma ktorá ale používa ako výztuhy carbon-fibre tkaniny.
-separovať treba a poriadne, určite aj dýhu na lamine (vlastná skúsenosť).
-vyhol by som sa tej farbe, čadič aj tak jemný kremičitý piesok navonok prekryje a kto vie aké zbytočné vlastnosti tomu farba pridá.
-pokiaľ plánuješ linearáne vedenie montovať priamo na odliatok, tak je všetko vyššie uvedené aj tak zbytočné, pretože tým to celé "zabiješ".
Ľuboš
Pár postrehov:
-ako už spomínali, vyhol by som sa roxorom alebo akejkoľvek výztuži z dvoch dôvodov - rôzna teplotná roztiažnosť (to nie je asi až tak dôležité) a vibrácie. Epoxygranit je výborný na tlmenie a absorbovanie vibrácii, tak prečo tieto vlastnosti ničiť vibrujúcim roxorom vo vnútri? Ani veľké firmy nepoužívajú výztuže, jediný prípad o ktorom viem je zámorská firma ktorá ale používa ako výztuhy carbon-fibre tkaniny.
-vyhol by som sa tej farbe, čadič aj tak jemný kremičitý piesok navonok prekryje a kto vie aké zbytočné vlastnosti tomu farba pridá.
-pokiaľ plánuješ linearáne vedenie montovať priamo na odliatok, tak je všetko vyššie uvedené aj tak zbytočné, pretože tým to celé "zabiješ".
Ľuboš
- Oliver Rovný
Z hľadiska rôznej teplotnej rozťažnosti - je dobré si uvedomiť, že môže byť problém, to je fakt. Ale záleží od kameniva, resp. od plniva. Je predsa známe, že ak sa použije kremičité plnivo, tak betón má veľmi podobnú rozťažnosť, ako oceľová výstuž, takže problém viac-menej odpadá.sco_27 píše:Ahoj,
Pár postrehov:
-ako už spomínali, vyhol by som sa roxorom alebo akejkoľvek výztuži z dvoch dôvodov - rôzna teplotná roztiažnosť (to nie je asi až tak dôležité) a vibrácie. Epoxygranit je výborný na tlmenie a absorbovanie vibrácii, tak prečo tieto vlastnosti ničiť vibrujúcim roxorom vo vnútri? Ani veľké firmy nepoužívajú výztuže, jediný prípad o ktorom viem je zámorská firma ktorá ale používa ako výztuhy carbo-fibre tkaniny.
-vyhol by som sa tej farbe, čadič aj tak jemný kremičitý piesok navonok prekryje a kto vie aké zbytočné vlastnosti tomu pridá.
Ľuboš
Myslím, že sa nedá hovoriť o ničení tlmiacich vlastností betónu vložením výstuže. Nehovorím, že sa vlastnosti vôbec nezmenia, ale ako môže roxor vnútri vibrovať, keď mu to práve okolie s výborným tlmením nedovolí? Môžme sa na to pozrieť aj z tej strany, že 80 % objemu betónu aj viac, je tvoreného dajme tomu kremeňom a pod., ktorý má veľmi zlý útlm (asi ako sklo). Napriek tomu betón excelentne tlmí vibrácie. Takže len tým, že sa niečo pridá do betónu, a nech je toho aj veľa, sa ešte zrejme automaticky nekazí tlmenie. Mám informáciu, že tlmiace vlastnosti vychádzajú skôr z heterogenity a štruktúry kompozitu, ako z vlastností jednotlivých zložiek a celkom tomu verím.
Treba to brať, ako takú moju úvahu.
Jasné, ja to beriem, píšem len o tom čo som svojim bádaním zistil a čo sa dá dočítať. Zo skúseností vychádzať nemôžem, nakoľko prístrojmi na meranie takýchto vlastnostní neoplývam. Keby ideme do detailov, trebalo by rozobrať vlastnosti použitej živice a použitého plniva, a to je myslím na hobby použitie zbytočné. Chcel som skôr naznačiť že je možno niekedy lepšie zbytočne nevymýšlať a ísť overenou cestou.Oliver Rovný píše:Z hľadiska rôznej teplotnej rozťažnosti - je dobré si uvedomiť, že môže byť problém, to je fakt. Ale záleží od kameniva, resp. od plniva. Je predsa známe, že ak sa použije kremičité plnivo, tak betón má veľmi podobnú rozťažnosť, ako oceľová výstuž, takže problém viac-menej odpadá.sco_27 píše:Ahoj,
Pár postrehov:
-ako už spomínali, vyhol by som sa roxorom alebo akejkoľvek výztuži z dvoch dôvodov - rôzna teplotná roztiažnosť (to nie je asi až tak dôležité) a vibrácie. Epoxygranit je výborný na tlmenie a absorbovanie vibrácii, tak prečo tieto vlastnosti ničiť vibrujúcim roxorom vo vnútri? Ani veľké firmy nepoužívajú výztuže, jediný prípad o ktorom viem je zámorská firma ktorá ale používa ako výztuhy carbo-fibre tkaniny.
-vyhol by som sa tej farbe, čadič aj tak jemný kremičitý piesok navonok prekryje a kto vie aké zbytočné vlastnosti tomu pridá.
Ľuboš
Myslím, že sa nedá hovoriť o ničení tlmiacich vlastností betónu vložením výstuže. Nehovorím, že sa vlastnosti vôbec nezmenia, ale ako môže roxor vnútri vibrovať, keď mu to práve okolie s výborným tlmením nedovolí? Môžme sa na to pozrieť aj z tej strany, že 80 % objemu betónu aj viac, je tvoreného dajme tomu kremeňom a pod., ktorý má veľmi zlý útlm (asi ako sklo). Napriek tomu betón excelentne tlmí vibrácie. Takže len tým, že sa niečo pridá do betónu, a nech je toho aj veľa, sa ešte zrejme automaticky nekazí tlmenie. Mám informáciu, že tlmiace vlastnosti vychádzajú skôr z heterogenity a štruktúry kompozitu, ako z vlastností jednotlivých zložiek a celkom tomu verím.

- Oliver Rovný
No jasné, netreba zbytočne laborovať nad vecami, ktoré sú dávno vymyslené a odskúšanésco_27 píše: Chcel som skôr naznačiť že je možno niekedy lepšie zbytočne nevymýšlať a ísť overenou cestou.

Popravde, tiež som sa dosť podivil, že HiTeccom do svojho PB plánuje zaliať železo, vidí sa mi to pomerne zbytočné aj v mojej cementobetónovej mašinke, nie to v PB, ktorý má dobrú pevnosť v lome. Holt, niekedy človek dá železo do betónu aj keď netreba, aby sa mu lepšie zaspávalo, poznám to sám

Abych se do toho zapojil,tak ten roxor má jednak zvýšit pevnost ,kdyby se to zalití nebylo dokonalé -bubliny a jiné defekty.S tepelnou roztažnosti si hlavu nedělám,nebudu s ním obrábět sériově ve firmě. Vibrace bude tlumit polymerbeton a roxor nebude vázán na jiné části.Polimerbeton nebude plnit funkci tenké slupky na konstrukci mašině ,jako to některý dělajísco_27 píše:Jasné, ja to beriem, píšem len o tom čo som svojim bádaním zistil a čo sa dá dočítať. Zo skúseností vychádzať nemôžem, nakoľko prístrojmi na meranie takýchto vlastnostní neoplývam. Keby ideme do detailov, trebalo by rozobrať vlastnosti použitej živice a použitého plniva, a to je myslím na hobby použitie zbytočné. Chcel som skôr naznačiť že je možno niekedy lepšie zbytočne nevymýšlať a ísť overenou cestou.Oliver Rovný píše:Z hľadiska rôznej teplotnej rozťažnosti - je dobré si uvedomiť, že môže byť problém, to je fakt. Ale záleží od kameniva, resp. od plniva. Je predsa známe, že ak sa použije kremičité plnivo, tak betón má veľmi podobnú rozťažnosť, ako oceľová výstuž, takže problém viac-menej odpadá.sco_27 píše:Ahoj,
Pár postrehov:
Ľuboš

No jasné !,,,máme si všichni vyložit nohy a být spokojený s tým co mámeOliver Rovný píše:No jasné, netreba zbytočne laborovať nad vecami, ktoré sú dávno vymyslené a odskúšanésco_27 píše: Chcel som skôr naznačiť že je možno niekedy lepšie zbytočne nevymýšlať a ísť overenou cestou.
Popravde, tiež som sa dosť podivil, že HiTeccom do svojho PB plánuje zaliať železo, vidí sa mi to pomerne zbytočné aj v mojej cementobetónovej mašinke, nie to v PB, ktorý má dobrú pevnosť v lome. Holt, niekedy človek dá železo do betónu aj keď netreba, aby sa mu lepšie zaspávalo, poznám to sám

- Oliver Rovný
Tak to tiež neviem, asi by sa to prejavilo na tuhosti stroja a tým pádom na presnosti obrobkov.HiTeccom píše:Nevím,jak by se chovala mašina,kdyby se náhodou po čase ,nebo při překročení zátěže začala praskat ,či by to tá vnitřní konstrukce tomu dajak nezabránila v rozpadu ?
Vyššie píšeš, že roxor je tam na zvýšenie pevnosti PB. Toto ale funguje až vtedy, keď sa betón popraská, lebo až vtedy začne obyčajná výstuž fungovať. Až keď sú tam praskliny. Stavári počítajú s týmito trhlinami, ale v prípade obrábacieho stroja je to neprípustné, nakoľko rapídne klesá tuhosť konštrukcie so vznikm prasklín. Preto som vyššie písal, že železo veľký význam v odliatku nemá. Keď je v betóne veľa železa, ako u mňa, tak to už má určitý vplyv na zvýšenie tuhosti.
- Oliver Rovný
Kiež by som poznal aspoň 10% z toho, čo je v strojárstve a technike všeobecne už vymyslenéHiTeccom píše: No jasné !,,,máme si všichni vyložit nohy a být spokojený s tým co máme.

Dneska jsem vyzkoušel nový epoxid 531 a musím říct,že je docela dobrej ,no když to smíchám s tvrdidlem P11 podle předepsaného poměru ,tak se to ne vždy podaří ,ale přišel jsem na to,že když tam dám víc ,tak se to vytvrdí rychleji a lépe ,no taky je tam vetší exotermie.

Tak to ti gratuluji. Pokud je nekde uvedeno tvrdidlo P11, tak se tomu po zkusenostech vyhybam jak cert krizi. Snazil jsem se to pouzit na laminovani lodnich modelu a mohl jsem si hodit korunu jak to dopadne. Uz P11 nechci ani videt. To ze ti to vytvrdne rychleji neni zadna vyhra, protoze to pak nema predepsane predepsane vlastnosti. Jednou je to krehci a zacne ti to praskat, podruhe to nevytvrdne vubec, potreti jedna cast ano a dalsi zase ne. Protoze jsem to mel doma a uz to nechtel pouzivat, tak jsem se rozhodl, ze to budu pouzivat kdyz potrebuju vyplnit nejaky prostor. Jake bylo prekvapeni, kdyz jsem jednou potreboval neco pridelat (po pul roce) a rozhodl se vyvrtat dirku pro vrut a zacal mi zevnitr vytekat epox. Na povrchu to nebylo videt. U frezky bych to povazoval za dost podstatny problem. Jakmile je nekde tvrdidlo P11, nechci to. Vzdy byl problem jen s pryskyricema s timhle tvrdidlem. Aby se ti ty usetrene penize radne neprodrazili.
No tak to si mi mohl napsat už dříve Nexus-inexus06 píše:Tak to ti gratuluji. Pokud je nekde uvedeno tvrdidlo P11, tak se tomu po zkusenostech vyhybam jak cert krizi. Snazil jsem se to pouzit na laminovani lodnich modelu a mohl jsem si hodit korunu jak to dopadne. Uz P11 nechci ani videt. To ze ti to vytvrdne rychleji neni zadna vyhra, protoze to pak nema predepsane predepsane vlastnosti. Jednou je to krehci a zacne ti to praskat, podruhe to nevytvrdne vubec, potreti jedna cast ano a dalsi zase ne. Protoze jsem to mel doma a uz to nechtel pouzivat, tak jsem se rozhodl, ze to budu pouzivat kdyz potrebuju vyplnit nejaky prostor. Jake bylo prekvapeni, kdyz jsem jednou potreboval neco pridelat (po pul roce) a rozhodl se vyvrtat dirku pro vrut a zacal mi zevnitr vytekat epox. Na povrchu to nebylo videt. U frezky bych to povazoval za dost podstatny problem. Jakmile je nekde tvrdidlo P11, nechci to. Vzdy byl problem jen s pryskyricema s timhle tvrdidlem. Aby se ti ty usetrene penize radne neprodrazili.

já už se toho dost nalaminoval , a v zásadě jsem nikdy s těmito pryskiřicemi neměl problém , musí se dodržet pár zásad a jsou naprosto spolehlivé , důležité je že musí dojít k reakci a pryskiřice se musí ohřát , pokud se míchá malé množství a bude se to aplikovat třeba na kov který odvede teplo - je potřeba to přihřát a případně dát víc tvrdidla , další věc je nelejt velké množství tvrdidla najednou do pryskiřice - musí se to přimíchávat postupně jinak vznikají lokální přehnané reakce a je to pak nerovnoměrně vytvrzené .nexus06 píše:Tak to ti gratuluji. Pokud je nekde uvedeno tvrdidlo P11, tak se tomu po zkusenostech vyhybam jak cert krizi. Snazil jsem se to pouzit na laminovani lodnich modelu a mohl jsem si hodit korunu jak to dopadne. Uz P11 nechci ani videt. To ze ti to vytvrdne rychleji neni zadna vyhra, protoze to pak nema predepsane predepsane vlastnosti. Jednou je to krehci a zacne ti to praskat, podruhe to nevytvrdne vubec, potreti jedna cast ano a dalsi zase ne. Protoze jsem to mel doma a uz to nechtel pouzivat, tak jsem se rozhodl, ze to budu pouzivat kdyz potrebuju vyplnit nejaky prostor. Jake bylo prekvapeni, kdyz jsem jednou potreboval neco pridelat (po pul roce) a rozhodl se vyvrtat dirku pro vrut a zacal mi zevnitr vytekat epox. Na povrchu to nebylo videt. U frezky bych to povazoval za dost podstatny problem. Jakmile je nekde tvrdidlo P11, nechci to. Vzdy byl problem jen s pryskyricema s timhle tvrdidlem. Aby se ti ty usetrene penize radne neprodrazili.
Tak na modely rozhodne nespotrebuju tolik pryskyrice kolik budes potrebovat ty. Ja pouzivam L285, super syti, perfektne se s ni dela. Mam ale obavu, ze ta je pro tebe neumerne draha a nema moc smysl. Nikdy zadny problem, prijemne se micha pomer objemove, natahnu do strikacek a nestrasi me zadne odvazovani a nebo kapky. Nikdy s ni nebyl zadny problem. Teda az na cenu. Kdyz se ale zeptas u Havla, tak maji nejakou podobnou, podstatne levnejsi. Jen nema certifikaci pro letecky prumysl, coz stejne nepotrebujes. Ja pravda taky ne, ale pri tom kolik ji potrebuju ja, me cena zase tolik netrapi a mam s ni jen ty nejlepsi zkusenosti. Sorry, tohle vlakno zase tak podrobne nectu, jen kdyz jsem videl P11, tak se mi zjezili vsechny chlupy hruzou. Kdyz ten zatraceny epoxid hodiny a hodiny vymyvas acetonem ven jsou nezapomenutelne. Je to gurmansky zazitek, kdyz 14 dni vse chutna jako kus umele hmoty a nic necitis 

Ja netvrdim, ze to s nima nejde, spousta lidi kolem me je pouziva. Kdyz se jich zeptas jak jsou spokojeny, tak zacnou jako ty, v ZASADE s nima neni problem, kdyz dodrzis par zasad..... Prohrati taky pomuze. Kamarad je dava do mikrovlnky. Problem je kdyz v zasade nejakou z tech zasad nedodrzis a malicko ti neco ulitne. Pak je to fakt velka sranda. Lidi tyhle pryskyrice nepouzivaji kvuli tomu, ze by se s nima dobre delalo, jsou proste vetsinou vyrazne levnejsi a pokud nejsi profik, co to umi, zadelas si na problem velice jednoduse. Kdyz ovsem dodrzis vsechny zasady, bude to fungovat. Ja uz to riskovat nebudu. Vezmes trup na kterem delas nekolik tydnu a za hodinu ho znicis raz dva. Proste mi prijde resit tyhle problemy pridanim vetsiho mnozstvi P11 jako spatna volba, kdyz je tam velice casto davkovani na kapky. Nejaky duvod to ma. A tohle se proste muze sakra vyrazne prodrazit.packa píše: já už se toho dost nalaminoval , a v zásadě jsem nikdy s těmito pryskiřicemi neměl problém , musí se dodržet pár zásad a jsou naprosto spolehlivé , důležité je že musí dojít k reakci a pryskiřice se musí ohřát , pokud se míchá malé množství a bude se to aplikovat třeba na kov který odvede teplo - je potřeba to přihřát a případně dát víc tvrdidla , další věc je nelejt velké množství tvrdidla najednou do pryskiřice - musí se to přimíchávat postupně jinak vznikají lokální přehnané reakce a je to pak nerovnoměrně vytvrzené .

No jo,jenomže tihle malé detaily jako zahřátí ,nebo míchání ve stroji,protože při ručním míchání to fakt nejde ,nepíšounexus06 píše:Ja netvrdim, ze to s nima nejde, spousta lidi kolem me je pouziva. Kdyz se jich zeptas jak jsou spokojeny, tak zacnou jako ty, v ZASADE s nima neni problem, kdyz dodrzis par zasad..... Prohrati taky pomuze. Kamarad je dava do mikrovlnky. Problem je kdyz v zasade nejakou z tech zasad nedodrzis a malicko ti neco ulitne. Pak je to fakt velka sranda. Lidi tyhle pryskyrice nepouzivaji kvuli tomu, ze by se s nima dobre delalo, jsou proste vetsinou vyrazne levnejsi a pokud nejsi profik, co to umi, zadelas si na problem velice jednoduse. Kdyz ovsem dodrzis vsechny zasady, bude to fungovat. Ja uz to riskovat nebudu. Vezmes trup na kterem delas nekolik tydnu a za hodinu ho znicis raz dva. Proste mi prijde resit tyhle problemy pridanim vetsiho mnozstvi P11 jako spatna volba, kdyz je tam velice casto davkovani na kapky. Nejaky duvod to ma. A tohle se proste muze sakra vyrazne prodrazit.packa píše: já už se toho dost nalaminoval , a v zásadě jsem nikdy s těmito pryskiřicemi neměl problém , musí se dodržet pár zásad a jsou naprosto spolehlivé , důležité je že musí dojít k reakci a pryskiřice se musí ohřát , pokud se míchá malé množství a bude se to aplikovat třeba na kov který odvede teplo - je potřeba to přihřát a případně dát víc tvrdidla , další věc je nelejt velké množství tvrdidla najednou do pryskiřice - musí se to přimíchávat postupně jinak vznikají lokální přehnané reakce a je to pak nerovnoměrně vytvrzené .Je to proste stejne, jako kdyz Josef napise, ze vedeni se ma ulozit v nejake presnosti a nekdo jiny napise, ze to proste polozi a bude. Da se oboji, ale nekdo mel proste duvod, ze to vymyslel jak se to ma delat