29. 5. 2014, 9:20
no ja jsem stál před stejným dilematem a rozhodl se pro číňana. Když jsem slyšel ten kravál z Kresse, tak se mi jsem myslel, že mi pukne hlava. Chvilku se to dá vydržet, ale pár hodin? Mám doma ručního Dremela, ten je tišší než Kress. Dílnu mám v bytě. Jakmile vezmu do ruky Dremela, už je ve dveřích má neuvěřítelně tolerantní dražší půlka( to myslím smrtelně vážně, zlatá to žena ). Spolehlivě ji vzbudí. Číňan si může frézovat celou noc jak chce a všichni chrupkají. To jen pro ilustraci jaký je to rozdíl. Pokud vodou chlazený, tak je krásně tichý. Vzduchem sice ušetříš na chlazení, ale už to taková hitparáda není. Navíc ti ten zatracený ventilátor rozfoukává piliny a zasírá vše okolo. S vodou chlazeným vřetenem jsem tenhle problém neznál, krásně mi to bralo odsávání.
I když máš dílnu někde kde hluk nevadí, sám bych v tom kraválu být nechtěl. Kamarád má Kresse a když slyšel ten rozdíl, tak těžce litoval. Navíc zbytečné starosti s uhlíky. Nevím, ale zvaž zda 0,8kw není málo. Na hliník to nemá zase takový výkon, ale to Kress taky ne i když lidi tvrdí jak to jde krásně. Nejde. Rozdíl v ceně mezi 0,8Kw a 1,5 Kw vřetenem není zase tak velký. Je to prostě takové šmrdlání. Já jsem frézoval laminát, dřevo, plasty a na to je 0,8kw vřeteno v pohodě.
Osobně bych bral číňana. Mám ho a nelituji. V téhle cenové kategorii nic lepšího neznám, možná Atas, ale ten jsem nikdy neviděl v praxi. No a co se týká kleštin, má packa pravdu, ale dají se koupit i kvalitní, pravda dražší. Spíš bych na tvém místě přemýšlel jestli kleštiny ER11 a nebo raděj ER16 pokud se rozhodneš pro číňana. Mám ER11 a dnes bych bral alespoň ER16.