Jednoduchá matematika?

Hardmesr

7. 6. 2014, 2:33

karelsklo - abychom tě pořádně zmátli tak já také něco přidám. Předem se domnívám, že MACH (také EMC) není CAM, ale řídící systém. CAM je třeba HsmWorks a v CAMech není třeba zadávat žádné průměrové korekce. Tam se zadá nástroj z databáze nástrojů (knihovny) a nějakou vnitřní rutinou se obrys objede. Pokud programuji přímo z řídícího systému, tedy řekl bych ručně, musím jet bez rádiusové korekce středem nástroje po ekvidistantě obrysu, tedy o poloměr nástroje kolem toho obrysu. Viz myslím to popsal v programu můj předběhlík. Pokud použiješ rádiusovou korekci, zadáváš dráhu podle obrysu a použiješ G41, nebo G42 podle toho, jestli jedeš vlevo, nebo vpravo od obrysu (ještě samozřejmě záleží na tom, jestli jsi vně, nebo uvnitř uzavřeného obrysu)
Já tu bez záruky popíšu, jak bych jel čtverec 10x10 pomocí rádiusové korekce G42, tedy vpravo od obrysu, ve směru dráhy frézy a to od Y10 a X0. Program je popsán jednoduše, bez najetí osy Z na hloubku, v G kódu, bez úvodní hlavičky jako na Sinumeriku, třeba 840D.

N10 G17
N20 G94
N30 G0 G90 G97 T1 D1 S100 M3 M8
N40 G0 X100 Y5
N50 X50 G42
N60 Y10 X2
N70 G1 X-10 F100
N80 Y0
N90 X0
N100 Y12
N110 G0 Y25
N120 G40 X100 Y5
N130 M5
N140 M9
N150 M30

Nástroj pak ve skutečnosti objíždí rohy obloukem, u mého postupu vlevo, podobně asi i můj předběhlík. V některých systémech naopak jede stále rovně a rohy přejede o poloměr frézy a pak pokračuje po jiném boku čtverce. Ještě jsem viděl způsob, jak jede fréza po boku čtverce projede na konec jedné strany, u G42 by obloukem vpravo najel na druhou stranu čtverce a tak dokola, po celém obvodu (v CAMech si můžeš obyčejně způsob řízení dráhy zvolit, Buď rohy objíždíš rádiusovou dráhou, nebo jedeš přímo). Jak jsem už dříve psal, ručně už neprogramuji drahně let a tak se znalým hochům omlouvám.
Naposledy upravil(a) Hardmesr dne 7. 6. 2014, 4:09, celkem upraveno 5 x.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

7. 6. 2014, 2:40

karelsklo píše:Vždycky jsem žil v ( asi nesprávném domnění ) že tyto korekce dělá cam a ne ŘS.
Pro výpočet kompenzací a korekcí je vybaven CAM i ŘS. Řídicí systém umí používat jednak kompenzaci průměru nástroje G41 a G42, kdy dráhu nástroje vede zleva nebo zprava od programované a použije při tom průměr nástroje zadaný v tabulce nástrojů. Nezávisle na tom umí korekci poloměru nebo průměru nástroje G45 až G48, kde se uvažuje jen s opravou průměru nástroje, která je uložena v tabulce korekcí. Dál jsou tam korekce délek nástroje a mohou být i korekce pro 3D obrábění a pro pětiosý režim. V zásadě každý CAM umí několik režimů: buď generuje dráhu přímo pro střed nástroje a všechny kompenzace si dopočítá sám, nebo naopak nechá všechny kompenzace a korekce na řídicím systému, nebo si kompenzaci počítá sám a korekci nechá na řídicím systému. U nás používáme z různých důvodů tu první variantu, ale ve firmách se co vím častěji používají varianty, kdy se využívají tabulky průměrových korekcí na stroji.
Aleš Procháska
karelsklo

8. 6. 2014, 9:22

Díky chlapi za Váš čas.
Na mašině jsem zatím ničeho nedocílil z toho důvodu ,že nevím jak bych v Machu zadat D nástroje.
Musí toto být uloženo v nějaké tabulce nástrojů pod správou ŘS nebo to jde napsat přímo do programu?
Jinak předpokládám že ke korekci asi dojde v řádku hned po vyvolání korekce,tedy musím chtě nechtě použít nějaký nájezd na konturu.

To stejně používám protože nástroje jsou velké,obrobky většinou malé...Přejezdy v rozích řeším rychloposuvem pravoúhle,točit na kostce 10x10 mm rádius okolo rohu posuvem f60 při nástroji D60 by nemělo smysl...

Obvykle to dělám tak že se dotknu nástrojem v X a Y obrobku a nuly posunu tak aby to bralo kolik je potřeba z kontury odebrat ( 0,5 mm )
Mám vypozorované kolik je asi přejezd rohů tak napíšu: ( nebijte mě za schematičnost )

Nástroj D60,obrobek 10x10 mm ( polotovar 11x11 mm )

g0x15
g1x55f80
g0x70 :)

g0y15
g1y55
g0y70 :)

g0x55
g1x15
g0x0

g0y55
g1y15
g0y0

Pak už přepisuji pouze ty dva koordináty se smajlíkem podle toho jak ubývá nástroj,event.hýbu s nulami.
Takhle to vypadá když dostane osel do ruky cnc.
Ale vono časem pude....
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

8. 6. 2014, 9:48

U profi systémů jsou ty tabulky vždy editovatelné nezávisle na programu. Jde o to, že obsluha typicky dostane výkres s rozměry a tolerancemi a u každé tolerance je napsané, jaká korekce tento rozměr ovlivňuje. Korekce potom zadává do systému aniž by musel jakkoliv manupulovat s programem. Dřívávějc se dokonce korekce zadávaly pomocí řady speciálních dekadických přepínačů (tzv. contravesů (podle výrobce)), to bohužel časem vymizelo.

Možnost zadání hodnot progamově přesto existuje, pomocí funkce G10.
Aleš Procháska
Hardmesr

8. 6. 2014, 10:25

karelsklo-o MACHu nic nevím a tak bych se poptal zde na vláknu MACH. A k čemu ty tvé pěkné výrobky slouží?
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
karelsklo

8. 6. 2014, 11:38

Asi to opravdu už budu muset řešit stran toho machu.A prozkoumat tu G 10.

Princip je mi myslím jasný,navíc v mém případě se obrábí vždy nesousledně takže o to je to jednodušší.
Jakmile se mi podaří to konkretizovat na mém systému,musí to frčet.

Jinak výrobky jsou různé od průhledítek ( třeba 3x5x100 mm z keramického skla )přes bezp. skla do různých strojů až po to na obrázku což se používá v chem.výrobě jako nějaké držáky do lázní-borosilikát je chem téměř netečný a snese až 450 stupňů.

Ještě budu prosímpěkně prudit s něčím okolo heidenhainu ale to v jiném vlákně.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní veci kolem programovani“