Potřeboval bych poradit ve dvou věcech:
a) mám mazat (a čím) tažnou tyč a hřeben podélného posuvu? Mám SUI 40 a v návodu jsem tuto informaci nenašel. U hřebenu mě napadá grafitka nebo mám nějaké suché mazivo s molybdenem ve spreji, ale s tou tažnou tyčí nevím...
b) čerpadlo na mazání vřeteníku a nortonky sice tlačí dobře, ale kvičí hůř než pašík na porážce, dá se to opravit nebo se mám poohlížet po jiném čerpadle? Asi tam nebudou ložiska na výměnu, předpokládám že je to zubové jako v autech, takže jen kluzně uložené ozubené kolečka... Ale když přehodím fáze a točí se naopak, tak je tichounko, jen v něm trochu bublá, tak to stejně asi nebude ložiskama? Prosím o jakoukoliv radu.
Mazání soustruhu
ad. a) Mazání ozubeného hřebenu a tažné tyče není tím kritickým místem, kde by se nedalo použít vlastně jakékoliv mazivo, které se jinak na daném stroji používá. Hřeben lehce namazat nějakou vazelínou. Tažnou tyč já mažu olejem OL-J100 (https://eshop.paramo.cz/zbozi.aspx?kod=V032215310" onclick="window.open(this.href);return false;), je trochu hustější, takže tolik nestéká.
Pro info přikládám mazací plán stroje.
ad. b) Kvičení čerpadla mazání je podle mne celkem normální - s ložisky v elektromotoru čerpadla to nesouvisí. Každé čerpadlo hydrauliky (což vlastně mazací čerpadlo také je) kvičí, intenzita kvikotu se mění i s tlakem v hydraulickém systému. Čerpadla mívají ventil pro regulaci tlaku, který kromě zubového čerpadla také vydává charakteristický zvuk.
Pro info přikládám mazací plán stroje.
ad. b) Kvičení čerpadla mazání je podle mne celkem normální - s ložisky v elektromotoru čerpadla to nesouvisí. Každé čerpadlo hydrauliky (což vlastně mazací čerpadlo také je) kvičí, intenzita kvikotu se mění i s tlakem v hydraulickém systému. Čerpadla mívají ventil pro regulaci tlaku, který kromě zubového čerpadla také vydává charakteristický zvuk.
Soustruh: S-28 Žebrák
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
oboji je mazano ze skrine suportu, stejne jako pricny suport, vpravo dole u podelneho kola je "cudlik", ten zatlacis tyckou dovnitr, drzis a jezdis dopava-doleva az ti z pod pricneho loze zacne vytikat olej, pokud ho tam mas 

"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
salus: to zní logicky, ale je normální že to čerpadlo nadělá větší rambajs než zbytek soustruhu? možná ho zkusím trošku seřídit, přeci jen tlačilo opravdu hodně...
filla: mám suportovou skříň i suporty rozebrané, a ujišťuji tě, že ani hřeben ani tažná tyč nejsou z té skříně mazané. Maximálně nějakou přebytečnou kapkou která ukápne z lože, ale rozhodně se nedá mluvit o normálním mazání. Pouze závitová tyč je mazaná při stisku tlačítka.
Celé to čistím, tak abych věděl čím to máznout, přece to pak nenechám běžet na sucho
filla: mám suportovou skříň i suporty rozebrané, a ujišťuji tě, že ani hřeben ani tažná tyč nejsou z té skříně mazané. Maximálně nějakou přebytečnou kapkou která ukápne z lože, ale rozhodně se nedá mluvit o normálním mazání. Pouze závitová tyč je mazaná při stisku tlačítka.
Celé to čistím, tak abych věděl čím to máznout, přece to pak nenechám běžet na sucho