Magiho výzkumný ústav

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

8. 7. 2014, 10:00

Jedno z mých prvních aut byl VAZ 2101, nepobral jsem, jak typ a značka auta souvisí s věkem.
Když mě bylo 16 let a já jezdil jak magor s naším Zetorem 15 po dědině vzhůru důlu, taky nebyla 50tá léta, nýbrž 90tá :-)
Tož tak.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

9. 7. 2014, 8:04

Co by ne, Lada 2104 bylo moje druhý auto a první po autoškole se kterým jsem jezdil. První moje vlastní vozidlo byla Dacia 1310 vínové barvy dotažená po plyšákovi z NDR
Jsem rv75 takže něco už pamatuju, ale zas ještě tak moc né :) pozn. Magi pokud vím měl skutečně žigulika, s tím sem se já jen jako dítě vozil :)
Per aspera ad astra
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

11. 7. 2014, 7:15

pokračování
Přílohy
KIF_8716.JPG
KIF_8711.JPG
KIF_8709.JPG
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

15. 7. 2014, 11:07

Má někdo tušení který z dvou vývodů na alternátoru na Feldě 1,9D je kontrolka - buzení?
Ten druhý je do řídící jednotky jako otáčkový signál (tento mě nezajímá).
Jinak dneska byla havárie na generátoru.
Jak je z fotky patrno, mezi všemi fázeni, nulou a kostrou jsou zapojené odrušovací kondíky a jeden z nich explodoval.
Asi se na ně vyprdnu a vyndám je všechny ven, pokud vím velké generátory tam žádné odrušovací kondíky nemají.
V reálu to totiž nevypadalo vůbec pěkně, když z větráku lítaly bengálské ohně a práskalo v tom jak v kamnech. V první chvíli jsem myslel že je po generátoru.
Odhalení závady pomohl jednoznačně kyselinový zápach linoucí se ze svorkovnice.
Přílohy
5162530_2.jpg
testone
Sponzor fora

16. 7. 2014, 5:22

ten správnej vývod bych identifikoval žárovkovou zkoušečkou
jeden konec na + a druhej ne vývod, žárovka (4W kontrolka) se na tom správném rozsvítí, na tom druhém by neměla
když ho připojíš k baterce a takhle nabudíš a ve svěráku roztočíš vrtačkou, krásně ucítíš jak se nabudí a zabere = začne dobíjet
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Kilovolt
Sponzor fora

16. 7. 2014, 7:09

Ohledně feliny zkus něco z tohodle http://alternatory.wz.cz/zdrojs.html" onclick="window.open(this.href);return false; Jo a mám pocit, že ve felině jsou v přístrojovce takový ty malý bezpaticový žárovky 1,2W, takže bude použitá i na nabuzení altiku.
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

16. 7. 2014, 7:39

Jojo, už je to good. Už to budí a dobíjí. Ono by celkem o nic nešlo, motor chytá dobře a baterka nemá problém.
Na chladiči je ale elektrická sahara na 12V, která jede non-stop a ta si holt něco vezme.
Další zajímavostí je absence servočerpadla, tím pádem o hodně kratší drážkovaný řemen a tím páden se vodní pumpa musí točit opačně (jinak tam nejde řemen našmodrchat s ohledem na šponovací kladku). Pumpa má ale lopatky skoro rovné (tzn. dává oběma směry) a cirkulace vody je bez problémů.
Ještě zbývá přidělat Heinzmanna na vstřikovací čerpadlo a pak už Felda může ukázat co umí na zátěži.
Z generátoru jsem vyházel ty odrušovací kondíky, tak snad to ničemu vadit nebude.
testone
Sponzor fora

16. 7. 2014, 8:09

Kilovolt píše:Ohledně feliny zkus něco z tohodle http://alternatory.wz.cz/zdrojs.html" onclick="window.open(this.href);return false; Jo a mám pocit, že ve felině jsou v přístrojovce takový ty malý bezpaticový žárovky 1,2W, takže bude použitá i na nabuzení altiku.
...1,2W ano, ale nedal bych zlámanou grešli za to, že kromě nich tam na dobíjení bude v podobné, jen o číslo větší patici 4W
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Selic

17. 7. 2014, 7:57

Z generátoru jsem vyházel ty odrušovací kondíky, tak snad to ničemu vadit nebude.
Jaká byla hodnota těch kondíků? Jestli tam bylo tak 220nF, tak to vadit asi nebude.
Jest-li tam bylo něco velikosti jednotek nebo desítek mikroF, tak to bude vadit hodně - můžeš prorazit izolaci vinutí.
Elektrikář, mechaniku dělám jen z donucení a jako hobby.
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

17. 7. 2014, 8:11

Kondíky jsou svitkové odrušovací členy TC252 (100nF).
Ono by celkem o nic nešlo, klidně je koupím nové a dám je tam, ale už bych nerad absolvoval znovu to divadlo z úterka.
Pokud se ten kondík rozletí, jeho částice nasaje větrák a protáhne je celým generátorem, tam bych řekl že je velmi reálné riziko mechanického poškození vinutí.
Kondík se rozletěl nahoře ve svorkovnici, ale jiskry létaly ze předu z větráku. V kombinaci se zvukem který to vydávalo to nebyl vůbec hezký pohled.
Prvně jsem myslel že je po generátoru a chtěl jsem jej začít rozdělávat abych se podíval na vinutí. Až kyselý zápach mě přivedl na ty kondíky.
Navíc při destrukci kondu jde prakticky celý výkon genrátoru v dotčené fázi do tvrdého zkratu.
Selic

17. 7. 2014, 4:59

Kondíky jsou svitkové odrušovací členy TC252 (100nF).
Ono by celkem o nic nešlo, klidně je koupím nové a dám je tam, ale už bych nerad absolvoval znovu to divadlo z úterka.
Pokud se ten kondík rozletí, jeho částice nasaje větrák a protáhne je celým generátorem, tam bych řekl že je velmi reálné riziko mechanického poškození vinutí.
Kondík se rozletěl nahoře ve svorkovnici, ale jiskry létaly ze předu z větráku. V kombinaci se zvukem který to vydávalo to nebyl vůbec hezký pohled.
Prvně jsem myslel že je po generátoru a chtěl jsem jej začít rozdělávat abych se podíval na vinutí. Až kyselý zápach mě přivedl na ty kondíky.
Navíc při destrukci kondu jde prakticky celý výkon genrátoru v dotčené fázi do tvrdého zkratu.
To bude na testy v pohodě. Pak na provoz tam dej nějaký X2 nebo X1 na 275VAC. Třeba:
http://www.tme.eu/cz/details/wxpc-104k/ ... y2/miflex/#" onclick="window.open(this.href);return false;
Musí na něm být napsáno VAC tedy na střídavý proud.
Tady "elektrikář" dává malé polystyrenové na 250VDC do flexy a strašně se diví, že to bouchá :)
Elektrikář, mechaniku dělám jen z donucení a jako hobby.
pavlaxy

17. 7. 2014, 5:51

Ahojky :D :P ,
má studijní léta byla zpestřována na dílenské praxi záměrným připojováním malých elektrolytů do pistovových bakelitových červených páječek paralelně k primárnímu vinutí za vypínačem.....spolužák chvíli pájel a pak při výbuchu hodil pájku přes celou dílnu jak se leknul :lol: :mrgreen:
Ovšem bylo nutné mít s sebou náhradní kryt pro okamžitou opravu....šéfíci už to znali .... :lol:
Kilovolt
Sponzor fora

17. 7. 2014, 6:59

Téééda takovej podraz :lol: :lol: :lol:
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

18. 7. 2014, 6:50

tož takto

https://www.youtube.com/watch?v=Vn8kJEp ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;
origosch

18. 7. 2014, 6:57

Na co to chrochtá? na friťák?
[URL=https://matchnow.life]Super casual Dating[/URL]
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“