svářečka nevaří
Moderátor: sysel
Zdravím když je řeč o sváření tak bych se také přidal mám svářečku Tig 150 s hf zapalováním a stala se mi věc nemilá byla u nás bouřka a já měl svářečku sice vyplou ale byla zapojená v zásuvce a samozřejmě udeřil blesk asi do sítě protože vyletěli všade pojistky i u sousedů no a milá svářečka nějak nejede po zapnutí se sice roztočí ventilátor ale displej který ukazuje hodnoty nenaběhne. Takže co s tím nechat spravit nebo koupit něco jiného poněvač jev tom nějaká elektronika tak předpokládám, že to asi jednoduše opravitelné nebude. Neví nekdo z vlastních zkušeností co se po takovém ůderu blesku mohlo odrovnat? Jsem to měl rozdělané a z vnějšího pohledu nic není spálené vše je jak nové.
Kdyz jsem jeste opravoval spotrebni elektroniku tak uder blesku napr. do televize po siti , tak vetsinou mel dve moznosti. Bud byl pristroj pokoven medi ze vnitr a z plosnaku zustal jen skvarek nebo to odnesl jen napajeci zdroj ,prinejlepsim pouze pojistka. Ted mam v oprave od znameho svareci invertor Fronius kde jsou spatne vykonove spinaci tranzistory,coz mozna bude i tvuj pripad,tezko rict.
Kdo nic nedela ,nic nesku...
Co mas za TIGovku? Vyrobce?
třeba se tim bleskem vypařila 

www.tc-pipa.wz.cz
To modre velke asi jako koruna bude dost mozna kondenzator. A jinak napr. ten invertor od fronuise zadnou pojitku ani varistor nema. On ma taky dober ze site 25A(teda pri plnym zatizeni) Pojistka pri tomhle proudu nebude problem ale ten varistor nevim nevim. Jinak snizeni nabijeciho proudu pri zapnuti do site je tu reseno pomoci vykonoveho odporu ktery se pri zapnuti pristroje vyzkratuje pomoci rele.
Ps: hod sem fotku toho plosnaku treba neco na nem najdem.(nejlepe obe strany)
Ps: hod sem fotku toho plosnaku treba neco na nem najdem.(nejlepe obe strany)