Uhlíky do motoru k minisoustruhu
- Zdenek Valter
Napiš sem rozmery uhlíků. Pak se to dá řešit.Halbu píše:Zdravím,
chtěl bych se zeptat, kde by se dali koupit uhlíky do motoru viz. obrázek...oba dva mi shořeli a fíčko mi vyhodilo barák - důvod proč to spaluje?
Díky za odpovědi

Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
opravdu by to nejdřív než tam nacpeš nový uhlíky chtělo pořádně skontrolovat , nějaký důvod že odešly to mít bude , nejspíš opravdu KO kotvaZdenek Valter píše:Napiš sem rozmery uhlíků. Pak se to dá řešit.Halbu píše:Zdravím,
chtěl bych se zeptat, kde by se dali koupit uhlíky do motoru viz. obrázek...oba dva mi shořeli a fíčko mi vyhodilo barák - důvod proč to spaluje?
Díky za odpovědi
ty uhlíky by měly odpovídat i tvrdostí , když dáš měkké tak to bude jiskřit , když dáš tvrdé tak ti to sežere komutátor a kupa dalších problémů , chtělo by to poptat originály , ale na zkoušku postačí podobné, třeba obrousit ze starého vysavače
http://www.uhliky.sk/" onclick="window.open(this.href);return false;
rocnik 1976 -stolár, trosicka uz aj strojar.
Uhliky jsou zajimave tema. China naradi ma uhliky mekoucke a dost rychle mizi. Otazkou je zda to nemaji tak schvalne, kdyz mozna maji mizernou med na komutaroru. I kdyz na Bosch obcas nadavam, tak treba uhliky v jejich strojich jsou skoro nekonecne.
Nedávno jsem vyměnil uhlíky v mé wapce co mám už 4 roky někde z Penny. Po spuštění vydrželi cca 5min. a bylo po nich. Také nevím, proč tak rychle zmizeli, ale vyřešil jsem to koupí nové wapky z Lídlu
Nicméně starý motor jsem si nechal s tím, že se to pokusím opravit až narazím na správné uhlíky. Ale aby cena co dám celkově do uhlíků nepřesáhla cenu té wapky (cca do 2000,-)

Nicméně starý motor jsem si nechal s tím, že se to pokusím opravit až narazím na správné uhlíky. Ale aby cena co dám celkově do uhlíků nepřesáhla cenu té wapky (cca do 2000,-)

Soustruh Holzmann ED 400FD
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Rychlé upálení uhlíků zapříčiňuje nejčastěji právě proražený rotor. Díky mezi-závitovému zkratu se mezi lamelami komutátoru indukuje napětí, které vypaluje uhlík a ten doslova uhoří. Pozná se to někdy podle toho, že uhlík je na spodní hraně co se obrušuje z jedné strany jako by vykousaný a opálený. Při nepoškozeném rotoru jsou hrany obroušeného uhlíku rovné a relativně čisté. Proražený rotor se projeví i na vzhledu komutátoru, většinou jsou dvě lamely vedle sebe vyhřáté (barevně odlišné), občas i na hranách mezi sebou opálené. Jedinou možnou opravou je převinutí nebo výměna rotoru.
Pozor i na ceny uhliku. Opravoval jsem kamaradovi pracku kterou servisak prohlasil za kaputo. Motor mel pouze sjete uhliky, ale to se nechtelo "mistrovi" resit. Kamos byl vytoceny, protoze s prackou zachazel, jako s mrvou a dost ji pri transportu odrel, ze to skoncilo malem nasilim. Chlapik mel dost starosti, majitel pracky je mlaticka.
Originalni nahradni dil za 2 kusy uhliku stal 1.200,- bez DPH !!! Mazec
To same nekde na netu tusim do 500 i s postovnym. Tak zivot chode 
Originalni nahradni dil za 2 kusy uhliku stal 1.200,- bez DPH !!! Mazec

jova
A další otázka je kde ho sehnat 
Tak přesně tohle mám u toho motoru z wapky. Takže zahodit motor a sehnat nový. Jen jsem na něm naměřil 20000rpm což se mi zdá docela dostDíky mezi-závitovému zkratu se mezi lamelami komutátoru indukuje napětí, které vypaluje uhlík a ten doslova uhoří. Pozná se to někdy podle toho, že uhlík je na spodní hraně co se obrušuje z jedné strany jako by vykousaný a opálený.

Soustruh Holzmann ED 400FD
sehnat neni problem, ale bude stat 90% cele wapky, takto jsem hledal motor na sekacku z lidlu, po dlouhem patrani jsem zjistil, ze je to hecht, tak jsem oslovil servis a zjistil, ze motor stoji 1850kc, nova sekacka 2200kcPetrT30 píše:jovaTak přesně tohle mám u toho motoru z wapky. Takže zahodit motor a sehnat nový. Jen jsem na něm naměřil 20000rpm což se mi zdá docela dostDíky mezi-závitovému zkratu se mezi lamelami komutátoru indukuje napětí, které vypaluje uhlík a ten doslova uhoří. Pozná se to někdy podle toho, že uhlík je na spodní hraně co se obrušuje z jedné strany jako by vykousaný a opálený.A další otázka je kde ho sehnat
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Uváděný rozměr náhradního uhlíku je 8 x 5 x 16 mm. Podle zbytků bych změřil průřez a délka stačí 10 až 15 mm. Připasovat broušením nějaké podobné a vyzkoušet. Pokud se potvrdí vadný motor, tak na stránkách anglické firmy Amadeal.co.uk najdeš v sekci "soustruhy" motor 550 W za 75 Liber a pokud klikneš na motor, tak se zobrazí i náhradní uhlíky za 3,5 Liber za pár. K tomu ještě DPH a dopravné a to už je docela balík a tak bych uvažoval raději o jiném motoru, který se dá sehnat tady. Třeba tzv. servomotor včetně elektroniky, určený do průmyslových šicích strojů a nebo třífázový motor s frekvenčním měničem. Oba zmiňované motory jsou vhodnější do soustruhů a nebo frézek, protože nemají problémové uhlíky. Obojí však vyžaduje aspoň základní znalosti v oblasti elektřiny. Z tohoto pohledu se jeví jako nejjednodušší koupě nového stejného (DC) motoru.