Uhlíky do motoru k minisoustruhu

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
jova
Kontaktovat uživatele:

29. 7. 2014, 7:43

Na baterku se bude chovat úplně stejně jako na střídavý proud. Běžně je tak zkouším,už jsem to psal výše. :wink:
Halbu

29. 7. 2014, 7:56

Tak on je to DC motor
jova
Kontaktovat uživatele:

29. 7. 2014, 8:06

Rozdíl mezi komutátorovým motorem na střídavé a stejnosměrné napětí je pouze v tom, že motor na střídavé napětí má statorové magnety z plechů. Na stejnosměrné napětí jsou z plného materiálu, protože tam nedochází ke ztrátám vznikající vířivými proudy.
Takže střídavý motor může být připojen na stejnosměrné napětí. Zvláště když se tu bavíme o mnohem menším napětí než je jmenovité.
sisi

29. 7. 2014, 8:59

Jova má 100% pravdu a radí velmi dobře! Vynech elektroniku a pokud na baterku škube tak není třeba přemýšlet v čem to je. :) :(
Krása pomíjí, blbost je věčná
elbarto

30. 7. 2014, 9:44

Paradoxem internetovych for jsou "rady" od lidi, kteri naprosto nechapou obor. Hlasky ohledne behu komutatoroveho motoru na ss nebo st jsou skutecne dost komicke :-) Hlavni je kecat uplne do vsecho :-(
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

30. 7. 2014, 9:46

co ti na tom prijde komicke?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
jova
Kontaktovat uživatele:

30. 7. 2014, 9:57

prosím odstranit, už to bylo upřesněno :D
Naposledy upravil(a) jova dne 30. 7. 2014, 11:53, celkem upraveno 1 x.
pitíčko

30. 7. 2014, 11:38

mám takový pocit, že se tu bavíme o SS motoru... ;) I regulace je elektronická, takže stejnosměrné napětí...
Čína okopíruje vše...i rychlost dodání České pošty...
elbarto

30. 7. 2014, 11:45

To Jova: spatne pochopeno. Ses jeden z malo co vi o cem pise. Rejpu do lidi co tady radi a nemaji tuseni o principu komut. motoru :-)
jova
Kontaktovat uživatele:

30. 7. 2014, 12:11

Sypu si popel na hlavu. :oops:
Asi jsem se měl zeptat hned, jaké to má na statoru magnety? Permanentní nebo vinuté. Pokud jsou tam permanentní m. tak je to jistě motor na stejnosměrné napětí. Pokud jsou tam cívky, tak se jedná o motor na střídavé napětí.
Na způsobu měření a odzkoušení rotoru se nic nemění, pouze se tu asi zbytečně dohadujeme o tom na jaké je motor napětí.
Našel jsem, předpokládám, podobné zapojení elektroniky a tam je skutečně podle zapojení motor na stejnosměrné napětí.
http://www.ebastlirna.cz/modules/Forums ... 05_108.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.ebastlirna.cz/modules/Forums ... 01_516.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Halbu

30. 7. 2014, 8:27

Tak já bych to viděl na výměnu motoru.
Asynchroňák + Frekvenční menič
Ale jaký motor zvolit? 0,75kW by mi bohatě stačilo, a kolik ot. by měl mít takový motor.
Převod mám buď 1:2 nebo 1:4
http://www.prevodovky-elektromotory.cz/ ... 0m-04.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Takže pokud přemýšlím dobře tak by tento motor točil na 50Hz 700ot. ale o kolik ho můžu přetočit/podtočit (závity) aby měl dostatečný krouťák?
pitíčko

31. 7. 2014, 8:32

FM mám a bylo mi doporučeno nastavit max. 80Hz...k podtočení je zase potřeba hlídat teplotu motoru a co se týče výkonu, mám motor 1kW/400V 1tis.ot/min. a při 5Hz jde materiál krásně šudlat :) Otáčky univerzály po zpřevodování nevím přesně, ale jdou počítat od oka...cca 30 ot/min. Nekamenujte mne za otáčky/min. místo řezné rychlosti! :d

EDIT: 80Hz neberte vážně...viz další příspěvek od testone.
Naposledy upravil(a) pitíčko dne 31. 7. 2014, 1:53, celkem upraveno 1 x.
elbarto

31. 7. 2014, 9:16

1. previjeni je pomerne drahe i asynchronnich motoru, kde prelisuji stator a kus za kus a vymeni v previjarne. Aby slo "vydolovat" zalakovane vinuti dil upecou v peci, cimz elektromagneticke vlastnosti kalenych plechu dostanou za usi. Previnuty motor uz nikdy nebude co origos to je bohuzel znamy fakt.
2. u kotvy to je jeste horsi. Velka previjarna to nevezne, neni to zadny standard, maly previjec si to necha zplatit. Uprimne se nedivim je to hrozna prace. Kdo to nekdy zkousel bude souhlasit, jaka prace to je. Naposledy sice za hlubokeho totace, ale porad to mam docela v hlave. Navic v hobby podminkach je nemozne kotvu znova vyvazit.
3. pokud poradne zagoogooglis urco china vyrobce si nejaky shop s tim najdes. Novy bude stat v chine naprostou legraci. Previjet tyhle lacine motorky je myslim hazeni perel svinim :-)
4. pokud je motor pripojen remenici a mas tam dost mista je zminovane reseni poctivy motor+ menic asi idelani reseni
testone
Sponzor fora

31. 7. 2014, 11:37

pitíčko píše:FM mám a bylo mi doporučeno nastavit max. 80Hz...k podtočení je zase potřeba hlídat teplotu motoru a co se týče výkonu, mám motor 1kW/400V 1tis.ot/min. a při 5Hz jde materiál krásně šudlat :) Otáčky univerzály po zpřevodování nevím přesně, ale jdou počítat od oka...cca 30 ot/min. Nekamenujte mne za otáčky/min. místo řezné rychlosti! :d
v tomto případě naprosto správně a logicky mluvíš o otáčkách, protože mluvíš o stroji, bez souvislosti s obráběným kusem
pokud bys řekl: točil jsem rychlořezným nožem kus při otáčkách 100/min a stalo se ..... byla by to kravina, tam by bylo namístě říci ... při řezné rychlosti ( otáčky x pí x točený pr.) se stalo ....
pak údaj o řezné rychlosti dá na první pohled jednoznačnou informaci, na rozdíl od otáček
...
...bylo mi doporučeno max 80 Hz...
Proč ne max. 70 nebo 90? On ten doporučovač má nějakou zkušenost s Tvou konkrétní aplikací, motorem atd?
Nebylo by jednodušší a spolehlivější to vyzkoušet a pozorovat jak se to hřeje, chvěje atd, a až se Ti to nebude líbit tak přestat?
Pomalu to rozjíždět a sledovat jak se to chová?
Obava, že by to při 80.7 Hz všechno najednou shořelo, když to při 80-ti bude podle doporučení chodit, je opravdu nesmyslná.......
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
pitíčko

31. 7. 2014, 1:52

testone, díky za vysvětlení pojmů ;) Strojařina je opravdu na učení se celý život...

Těch 80Hz mi doporučil pán, co mám od něj měnič...že se s takovým režimem nemusím bát...holt něco univerzálního pro mne, blbce. :)
A ano, pokud se něco začne divně vrtět, nebo se hřát, bude to už moc. Zkusil jsem i hokusměpokusně 120Hz a motor si to právě ševelel jako nic. Byl jsem totiž vykulený z možnosti nastavit FM až na 500Hz, což mi přišlo zcestné. Holt amatér šťourajíce do všeho možného. :mrgreen:
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“