2f versus 3f krokové motory

Odpovědět
epes

29. 7. 2014, 6:41

Prosím zkušenější o názor na rozdíl kvality a ceny u 2fázových a 3 fázovách krokových motorů.
Díky
Epes
packa

29. 7. 2014, 6:44

kvalita se odvijí od výrobce , takhle to porovnat nelze , co se týká parametrů tak s 3f dosáhneš hladšího chodu a vyšších otáček , cena je samozřejmě taky vyšší a driver pro 3f je taky dražší , porovnej třeba v ceníku gravosu
epes

29. 7. 2014, 7:15

Díky. Bohužel jsem se špatně zeotal. Otázka měla asi znít takto. Vyplatí se použít pro středně velkou gravírku (500x400x120) 3f KM právě s ohledem na trochu vyšší cenu, nebo úplně postačí 2f KM?
Dík.
Epes
packa

29. 7. 2014, 7:42

pokud k těm 2f koupíš dobré drivery jako je leadshine a jim podobné tak ten rozdíl není velký , ale pokud bys koupil nějakou tu čína desku tak se to nedá srovnat , ty jsou prostě hrozný
epes

29. 7. 2014, 8:26

Ty leadshine předpokládám jsou z CNC Shopu. Nemáš zkušenosti s drivery a KM z Microcon.cz ? Cenově to tam vychází lépe než na CNCShopu.
Epes
Mex

29. 7. 2014, 11:44

packa píše:pokud k těm 2f koupíš dobré drivery jako je leadshine a jim podobné tak ten rozdíl není velký , ale pokud bys koupil nějakou tu čína desku tak se to nedá srovnat , ty jsou prostě hrozný
Jako obhájce slabých a utlačovaných ;-) se ptám: v čem spatřuješ tu hroznost driverů třeba s nejběžnějšími Toshibami TB6560?
Já je teda používám ke své spokojenosti (nemám samozřejmě na mysli nějaké ty problémové desky s pomalými optrony).

Nemáš náhodou nějaký ten vychvalovaný Leadshine a pak nějaký obyčejný s TB6560, aby se dalo udělat objektivní porovnání za stejných podmínek (ideálně se záznamem kamerou na YouTube)? Já bohužel žádný ten hochnóbl driver nemám, takže takové srovnání udělat nemůžu. Ale moc rád bych to viděl.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

30. 7. 2014, 7:18

a to ja bych se zastal profi driveru oproti toshibe
ta toshiba byla vyvynuta do ruznych tiskaren podle toho taky ten limit napeti
je bezesporu ze cim vyssi napeti tim lip jde krokac do otacek (je spolehlivejsi pri vyssich otackach)

lepsi drivery jedou na 60V
nektere profi drivery jsou napajeny primo 230V
tedy bezesporu maji v tomto oproti toshibe veliky bonus
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex

30. 7. 2014, 2:31

robokop píše:je bezesporu ze cim vyssi napeti tim lip jde krokac do otacek (je spolehlivejsi pri vyssich otackach)
S tím samozřejmě absolutní souhlas. To platí nakonec pro jakýkoli elektrický motor, nejen krokový.

Ale tady na fóru se vytváří taková negativní pověst všech driverů "jiných než drahých". Nakonec i Packa použil větu "ty jsou prostě hrozný". Nenapsal, že mají omezený rozsah napětí a proudů, což by byla seriózní informace. Napsal, že jsou hrozné. Je to podobné, jako bych o nějaké třeba i kvalitní frézce napsal, že je hrozná. A napsal bych to jen proto, že se do ní nedá upnout fréza o průměru 50mm, protože má vřeteno jen 3kW. Ale to už bych neuvedl, napsal bych jenom, že je hrozná.
Jak to pak má číst a vyhodnotit člověk, který o krokových motorech a driverech ví zatím prd? Jednoduše: když si nepořídím Leadshine, tak jsem prostě looser a frézka kvůli tomu určitě nebude fungovat. Tak si ho pořídí a pak tam dá zdroj 12V (v lepším případě 24V) a motory s proudem 2A.

Nicméně Packa obecně určitě není kecka. Proto bych rád viděl nějaké reálné srovnání, anžto já jsem zatím žádné hyperdrivery v ruce neměl. Sice si neumím moc představit, jak moc líp by mohly fungovat než ty moje obyčejné, ale třeba bych byl velmi překvapen a pak už bych taky nedal dopustit na ty drahé.
RaS

30. 7. 2014, 2:41

a proč je nevyzkoušíš? neboť jak jistě víš zkušenosti jsou nepřenesitelné.. já už bych třeba dneska do krokáče nešel, už jen do serva neboť pokud to člověk myslí vážně tak rozdíl ceny se zaplatí za měsíc provozu.. a cena pohonů je zlomek oproti zbytku..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

30. 7. 2014, 2:48

no mnohdy je takovehle zjednoduseni opravdu pravdive
ne nadarmo se rika ze nejsme tak bohati aby jsme si kupovali levne veci
spousta tech driveru s TB je navrzena s opravdu zavanzymi chybami a pritom velmi spolehlive reseni neni az o tolik drazsi

jde pouze o osobni pohledy a zkusenosti
jestlize po me nekdo bude chtit radu budu se mu snazit dat nejlevnejsi 100% funkcni radu
i prezto muzu byt hnan k odpovednosti kdyz to tazatel blbe zapoji nebo nedodrzi do detailu

na spoustu hobby konstrukci je TB pouzitelny obvod
existuji s nim i kvalitni drivery

ale zrovna nedavno ve vlakne o profi 3d tiskarne zaznel nazor ze nemuze firme tisknout veci kdyz co chvili musi tiskarnu opravovat

je rozdil si koupit 3d tiskarnu na hrani a ve dvou z peti tisku neco resit a cpat do toho penize protoze je to zabava
nebo si koupit auto kdy clovek ve dvou z peti jizd musi vymenit motor nebo prevodovku
a to s tim autem musi jezdit do prace aby na to vydelal

jak jsem pochopil vetsina lidi tu ma stejne dost komercni ambice se svymi strojky tak asi podle toho by bylo dobre koupit neco spolehlivejsiho
nez neco o cem je obecne znamo ze se v tom musis pred pouzitim povertat a pak jeste mockrat

btw solidni nastroj na frezovani v prumeru 3mm stoji treba 900,- (mluvim o opravdu solidnim)
takze kdyz vypadne jedna osa a nastroj to odnese uz je rozdil v cene zmazanej nejmin u jedne osy
o materialu nemluvim

kdyby to solidni reseni stalo desitky tisic tak ma setreni smysl ale stoji to snad jen o tisicovku tedy o ten jeden nastroj
a ze tech nastroju jeste bude
30 nastroju se da vydrtit na blby masine za mesic
to uz je slusna dovca ne?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
lubos
Sponzor fora

30. 7. 2014, 10:29

Já koupil např 5 ks DIV168N
má je i na cncinshopu, já kupoval na ebay o týden dříve než je měl v Úvalech.
z těch 5ks na první zapnutí šel 1 ks, ostatní měli více méně nějakou závadu ( neproletovené spoje a tak), tak jsem je nějak porozdal a zbyl mi tu 1 ks, ten od začátku šel divně a nakonec se z něj zakouřilo při testování na stole.
Následně jsem díky blesku, který mi minulý pátek odpravil 2 spínané zdroje napájecí, 1 zdroj pro CO2 trubici a něco na kartě řízení laseru, koupil kopii leadshinu. Jo ještě jeden zdroj mi díky tomu blesku odešel ( pro notas) a v kanclu modem a sítovku na desce v PC, byl to blbej den.
A tak jsem místo leadshinu koupil výkonově podobnou kopii ( potřeboval jsem jí hned), krom toho že má poloviční mikrokrok tak i poslechově se chová jinak. Stroj ale provozuju cca na 30% výkonu a tak spolehlivost je v podstatě stejná. Motor jede o dost tvrději. A co znám lidi kteří měli nějakou řídící jednotku s TBAčkem tak snad každý již alespon jednou obvod měnil. I levné věci mohou být udělané dobře a pokud se vhodně použijí můžou fungovat, bohužel pokud má čínan do věci za 50 usd přidat věc za 1 dolar díky kterému by to dobře fungovalo tak to neudělá.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
lubbez

2. 9. 2014, 11:42

Přiznám se, že i já patřil k těm co si koupili desku s Toshibama. Velké nadšení, rychlý nákup a nakonec dlouhé dodělávání. Rychlé optočleny, po odpálení prvního LPT portu u notebooku jsem dodělal i opravdové galvanické oddělení a dalo se říci, že mašina chodila docela "dobře". Když jsem dělal UV osvitovku s LEDkama, tak se frézka přímo nabízela na vyvrtání té spousty děr. Jaké bylo mé překvapení, když na formátu A4 jsem se dostal do "přesnosti" cca 1,5 mm. Nakonec jsem to udělal na laseru a začal dál tunit frézku. Zvednul jsem napětí z 24v na 28v a ejhle, hned shořely 2 Toshiby. Po rozebrání jsem zjistil, že jedna díra na chladiči měla otřep a tak chladič nepřiléhal. Opraveno a zároveň výměna kondíků. Chovalo se to výrazně lépe, ale když jsem cca 300x přejel pomalým posuvem 100 milimetrů tam a zpět, tak byl opět problém. Ulítlo to sice jen o necelý milimetr, ale i tak to je na nic. Možná tak na hraní. Pak jsem se dozvěděl, že s notebookama Mach chodí špatně a že musím použít klasické PC a ještě lépe přejít na Linux. A právě v tu chvíli jsem se nasr....al. Od Gravosů jsem koupil GVE84(to jsem po roce vyměnil za 64) a v CNC shopu pořádné drivery. V klidu jsem vyhrnul napětí na 50v. A? Motory nedrnčí, jezdí to naprosto spolehlivě. Dělal jsem s tím i několik železných podložek - průměr 100mm tl. 5mm a v nich různé šišaté díry a byl jsem v toleranci stroje +-0.1mm Na to, že tam jsou trapézáky vždy s 2 předepnuté matice na osu (docela tuhý chod) a 1,9KM to myslím docela jde. A cenově? Ty Toshiby + úpravy jsou jeden driver 1542, za MACHa je GVE84 a tak je zvýšený náklad cca 3000 korun. To je jedna návštěva u psychouše, když už jsi úplně v prrrr :-).
Odpovědět

Zpět na „Krokové motory“