Domek loziska kulickoveho sroubu

shaggy

10. 3. 2014, 4:05

Takze problem nemuzu tam dat dve loziska za sebou tak me pan doporucil QJ 205 N2MA/C2L myslite ze to bude v pohode?? A ten problem je takovy ze mam osoustruzeny konec sroubu na prumer 25 mm do delky 25 mm a dve loziska se me tam nevejdou ..
filla
Kontaktovat uživatele:

10. 3. 2014, 5:12

klidne se za sebe muzou dat, tech 5mm tam nebude zadna tragedie
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
shaggy

10. 3. 2014, 5:51

filla píše:klidne se za sebe muzou dat, tech 5mm tam nebude zadna tragedie
Ty co jsem chtel kupovat maji 17 mm takze 9 mm by bylo ve vzduchu..
ledvinap

10. 3. 2014, 5:56

Jen muj teoreticky dotaz:

QJ 205 N2MA/C2L : pokud dobre chapu katalog (http://www.skf.com/group/products/beari ... rial=false" onclick="window.open(this.href);return false;) , tak loziska maji vuli C2 - 26-66 um.
- Nebylo by lepsi resit ulozeni sroubu s predepnutim?
- (a po dalsim listovani katalogu) - je predepnute ulozeni mozne v teto cenove relaci? Podle katalogu je rozsah predepnute tolerance 8um (+4:-4 / -2:-10 / -8:-16), misto 40um pro uvedene lozisko.
- fungovalo by odbrouseni vnitrnich krouzku tak, aby vule byla nulova, nebo by se pak projevila nepresnost drahy a loziko by nefungovalo?

(jako obvykle - nejsem strojar. Hlavne mne zajima, zda spravne chapu teorii)
filla
Kontaktovat uživatele:

10. 3. 2014, 6:02

neni to uplne koser, ale funkci to splni, ber to tak, ze to lozisko nebude zatizeno ani desetinou toho, co snese, takze to nic neudela, akorat nebudes mit vnitrni dobry pocit :) casem to treba predelas, stary srouby prodas a udelas to lepe
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

2. 8. 2014, 9:03

Ahoj
Mohl by mě někdo ujasnit jaký rozdíl můžu očekávat mezi ZKLF a domkem z 2ks kosoúhlých ložisek který je udělán správně, předpětí je nastaveno.
Ložiska 7206 v domku by byly od sebe cca 20mm, předpětí by se nastavilo broušeným distančním kroužkem.
Pořád mi totiž vychází lépe udělat poctivý domek, kde můžu měnit případně ložisko za pár stovek než drahou srandu která se dá jen znovu koupit.

Důležitá je pro mě přesnost uložení, ale ta se přece nemůže lišit (domky vůli nemají), vysokou únosnost nebo vyšší životnost nepotřebuji.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
RaS

3. 8. 2014, 3:20

ZKLFko tě ve finále vyjde levněji právě pro tu jednoduchost a bude přesnější neboť celková přesnost závisí pouze na jedné ploše.. když budeš mít domek tak už máš plochy 3 a chybky se nasčítají .. ano když to porovnáš s normálníma ložiskama za pár korun a vysoustruženým domkem z kousku odpadu tak to je jako když budeš srovnávat mercedes a trabanta.. když chceš porovnávat porovnávej porovnatelně ve stejné třídě přesnosti, se stejným stykovým úhlem a tedy stejným zatížením..pak to ZKLF vyjde levněji.. mimoto kosoúhlé ložisko s úhlem 60st nekoupíš..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

3. 8. 2014, 4:16

RaS píše:ZKLFko tě ve finále vyjde levněji právě pro tu jednoduchost a bude přesnější neboť celková přesnost závisí pouze na jedné ploše.. když budeš mít domek tak už máš plochy 3 a chybky se nasčítají .. ano když to porovnáš s normálníma ložiskama za pár korun a vysoustruženým domkem z kousku odpadu tak to je jako když budeš srovnávat mercedes a trabanta.. když chceš porovnávat porovnávej porovnatelně ve stejné třídě přesnosti, se stejným stykovým úhlem a tedy stejným zatížením..pak to ZKLF vyjde levněji.. mimoto kosoúhlé ložisko s úhlem 60st nekoupíš..
Díky za reakci, ale se mnou to není tak jednoduché :)
Ta chyba ve více plochách to už jsem se dočetl u domků z kuželíkových ložisek kde je toto ještě horší.

Jinak:
šroub 32x10 IT1 uložený v jednom nebo druhém domku přece nemůže mít horší přesnost v axiální ose? Nebo ano?
Přece předepnutí znamená nulovou vůli, do překročení určitých sil na sestavu ložisek, nebo jejich vyběhání.
Jinak je mi jasné že životnost je neporovnatelná, přesné kvalitní ložisko se otáčí lehce a bez vůle kde už klasika je dávno vyčvachtaná. I kdybych použil čínu za 30kaček tak když bude jezdit třeba jen hodinu než se vymačká měla by držet při předepnutí šroub pevně.

Taky myslím že tu NASA kvalitu zde zrovna nevyužiji.
Např. ložisko 7206 od slováků ZVL 100,- od japonců NTN, nás SKF 500,- a vysokootáčkové od frantíků SNR 3000,-. Že by ZVL byl takový šunt? Má o trošku menší zatížení (o cca 8%), menší rozsah teploty, ale...
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
RaS

3. 8. 2014, 4:43

podívej se do katalogu na tolerance, prostě máš ložisko které může házet 15mikronu a druhe které hází 2mikrony..ať je či není předepnuté (pokud není ještě přidej vůli) a to je ten hlavní rozdíl ceny pokud máš stroj kterej jezdí s přesností na mikrony nemůžeš tam mít ložisko který tím jak se otáčí tomu přidává řádově větší chybu podle toho jak hází.. pokud máš válcované šrouby a konstrukci ze špejlí nebudeš tam cpát kvalitní ZKLFa..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
filla
Kontaktovat uživatele:

3. 8. 2014, 5:19

pokud se pouzije valcovany kulickovy sroub co ma presnost stoupani skoro 2 desetiny na metru, tak nema smysl se masturbovat s presnosti loziska
pavlaxy

3. 8. 2014, 5:37

Ahojky :D :P
jak to pročítám mám dotaz vzhledem k tomu že se tady také mluví o předpětí ložisek pomocí podložek....
Ložiska jsou v domku do "X" tedy vnitřní kroužky jsou opřeny o sebe a vnější kroužky mají "mezeru"
která je právě tím prvkem kde nastavuji předpětí mechanickým tlakem .
Pokud tomu správně rozumím nastavuje se to pomocí čtyř šroubů na přírubě .
Čtyřhranná matice na kuličkovém šroubu nenastavuje předpětí - upevňuje šroub v domku .
Nebo jsou v "mezeře" dané přesně broušené podložky tak aby předpětí bylo přesné bez závislosti na dotažení čtyř šroubů na přírubě ?
Kreslené to není a také mne mrzí že tabulka rozměrů neobsahuje čísla ložisek respektive použitého setu .
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

3. 8. 2014, 5:40

Aha, asi to už chápu
Výrobní tolerance jsou na plochy ložisek, rozměry, ovalitu apod.
Tedy když je ložisko v těchto tolerancích vyrobené - tak teoreticky i prakticky mě dosedací plocha vůči vnitřní dráze kuliček šmatle.
Po složení do domku se mě mění vzdálenost středového kroužku ve všech směrech podle tolerancí. U dvou ložisek je to ještě horší chyby se všelijak sčítají a hlavně to předpětí úplně vše nevyřeší.
Navíc zvyšování předpětí za účelem tyto chyby "srovnat" jen razantně snižuje životnost a únosnost ložisek a někde leží ta hranice kdy chyba sice není, vše je rovné, ale už s tím nejde otočit :)
Díky za nakopnutí

filla: Ano jenže já bych rád byl technicky jinde, šroub má chybu myslím 2um/300mm.

pavlaxy: já bych konstrukci dělal vždy tak, že všechny kroužky ložisek (vnitřní i vnější) jsou dotažené natvrdo a předpětí je udělané rozměry kroužků. Nechat nějakou stranu volnou je myslím špatně.
RaS

3. 8. 2014, 6:03

a mluvíš o čem? o nějakejch těch ložiskovejch domkách z CNCshopu v kterém jsou dvě ložiska? to je nějak vysoustruženo a nacpané tam dvě ložiska a hotovo, ni přesného broušeného párovaného měřeného tam za tu cenu nehledej a k těm válcovanejm šroubům je to i tak pořád přesnější než přesnost toho šroubu.. když koupíš párovaná ložiska jsou udělaná tak že je stáhneš na sebe a tím že se kroužky dotknou tam vznikne předepsaná vůle nebo předpětí.. a když budeš mít kvalitní ložisko tak máš předepsanou nějakou toleranci v uložení (souosost, kolmost dosedací plochy vůči ose) a tím že tam vložíš další vysoustruženej kus tak tím tam vkládáš další a další chybu, to ZKLFo domek nepotřebuje jen se přišroubuje na kolmou plochu, nemusíš řešit souosost domku se šroubem, to vše se vyřeší samo při montáži.. prostě je to brutální zjednodušení samozřejmě za vyšší cenu.. ale to je špičkové ložisko na špičkové mašiny.. na válcované šrouby a hračky strojky je to prostě nesmysl kupovat.. ale občas se dá koupit takové ložisko za pár stovek a proč ho tam pak nedat, když to ušetří mnoho práce s montáží..
filla
Kontaktovat uživatele:

3. 8. 2014, 6:05

Cjuz píše:filla: Ano jenže já bych rád byl technicky jinde, šroub má chybu myslím 2um/300mm.
nerek bych, musel by sis za nemaly peniz poridit brousene
http://cncshop.cz/scr-kulickovy-sroub" onclick="window.open(this.href);return false;
RaS

3. 8. 2014, 6:12

broušené jsou přesnější.. okružované maj těch 0,02/300mm to je IT5 ..
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“