Kvako1 píše:chci se jenom tak pro zajimavost zeptat co tě ktomu vede že to chceš mazat trvale olejem?
mam doma vřeteno MAS do 8000 ot SK40, dvě vřetena perske do 24k otaček, a nějaké další a všechno je mazane vazelinou a bez problemu... pokud ti jde o chlazení tak chlazeni u toho masu je řešeno řeznou emulzí ktera jde přez kanaly ve vřetenu a pak jde na nastroj.
prostě to přez maznici jedenou za čas maznu a je to...
Je vlastne viacero dôvodov, prečo chcem mazať olejom:
1. Olejom chcem mazať celý vretenník odvrchu až dole - olej chcem rozprašovať na prevodovku, aby hladko radila, na prevody, aby boli tiché (použil by som nejaký neagresívny olej, na remeňové prevody), na ložiská predlohy. Preto by som chcel aby olej stekal až na predné ložiská vretena. On by tam stekal, aj keby som ich nechcel mazať olejom čo by robilo problémy, takže radšej chcem mzať olejom.
2. Z dôvodu chladenia celého vretenníka vrátane ložísk vretena. Možno by to nebolo nevyhnutné, ale myslím, že by sa tým nemalo nič pokaziť.
3.Pozeral som v katalógu max. dovolené otáčky ložiska 7210, výrobcovia uvádzajú limitné otáčky pre vazelinou mazané ložiská okolo 7000 min-1 a pri oleji o 1000 viac. Pri SKF sú limitné otáčky s olejom 8500 min-1. Ja by som potreboval aj viac, tak do 10000. Preto som zvolil olej.
To tvoje vreteno s SK do 8000 si niekedy nechal bežať na tých 8000 otáčok? By som čakal, že sa to začne hodne zahrievať, keby to nebolo ničím chladené. Ale ty píšeš, že máš to vreteno chladené emulziou, čo u mňa nie je možné. Zaujímali by ma tvoje skúsenosti, ako sa ten vretenník hreje pri tých horných otáčkach.