mach nespíná paralerní port na plno
Zdravím kluci mám probléms paralelnim portem . Na počítači nainstaluji mach nastavim piny na jednotlivé osy tuning motorů sem zatim nepočítal ale hejbal jsem s tim a zkoušel ale výsledek je stejnej. Z paralerního portu jsem vždy dostal max 2,5voltů(a to když v tuningu dám vše na max) jinak pri tich hodnotách co tam jsou nastaveny mi z toho leze 0,2v. Po připojení čínské desky s tb6560 diody slabě blikají podle pohybu os... ale nesepne koncový stupen. Setkal ste se někdo s tímto že paralelní port nespíná na plno to znamená až na 5 voltů??
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
je to uplne bezna vec
nektere porty maji pro uroven log1 jen 3v nevim jak 2.5 to mi prijde uz malo ale asi je to stale normalni
deska od desky je to ruzne
to je jeden z duvodu proc radim ze LPT NE
je to proste pro tiskarnu ne CNC
nektere porty maji pro uroven log1 jen 3v nevim jak 2.5 to mi prijde uz malo ale asi je to stale normalni
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
a cim to napeti meris, osciloskopem?
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
ne
to by jsi musel zkousel a menit to uz mas lepsi jit si vsadit mozna vyhrajes a koupis si poradnou dilnu i s cnc vevnitr
smysluplne je poridit si interface urceny pro CNC ktery funguje realtime
ne hledat jinou desku s interface pro tiskarnu ktera by mohla za urcitych podminek fungovat
to by jsi musel zkousel a menit to uz mas lepsi jit si vsadit mozna vyhrajes a koupis si poradnou dilnu i s cnc vevnitr
smysluplne je poridit si interface urceny pro CNC ktery funguje realtime
ne hledat jinou desku s interface pro tiskarnu ktera by mohla za urcitych podminek fungovat
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
ne
interface je rozhrani
jako LPT je rozhrani pro tiskarnu
usb pro mys klavesnici a jine
tak existuji ruzna rozhrani vhodna a optimalizovana na cnc
u profi cnc jde o ruzne sbernicove systemy
u hobby treba ruzne smoothsteppery i kdyz nejsem zastancem machu kvuli jeho castym problemum
u linuxcnc je to treba mesa karta a jeji IO vystupy kde je to uz na profi urovni
interface je rozhrani
jako LPT je rozhrani pro tiskarnu
usb pro mys klavesnici a jine
tak existuji ruzna rozhrani vhodna a optimalizovana na cnc
u profi cnc jde o ruzne sbernicove systemy
u hobby treba ruzne smoothsteppery i kdyz nejsem zastancem machu kvuli jeho castym problemum
u linuxcnc je to treba mesa karta a jeji IO vystupy kde je to uz na profi urovni
CNC na LPT fungovat může, ale nikoli na každém PC. V bios_setup je možnost nastavit LPT několika způsoby:
EPP. ECP, ECP+EPP. Zkus nastavit EPP, pokud to setup umožňuje. Když to nebude chodit, tak vyměň comp!
EPP. ECP, ECP+EPP. Zkus nastavit EPP, pokud to setup umožňuje. Když to nebude chodit, tak vyměň comp!
[URL=https://matchnow.life]Super casual Dating[/URL]
měřim jen multimetrem napětí. Ale je to i vidět na čínské desce že se diody málo rozvicejí. Ano o machu sem toho četl už dost o spolehlivosti... ale pro mě je to nejsnadnější. Protože s linuxem neumim kdysi sem ho měl v pc a neudělal jsem na něm vůbec nic. Kouknu do biosu... jinak mám tu asi 5 kompu od nějakejch p3 procesor cca800mhz až po komp s procíkem 2800mhz a četl jsem ještě že mach se hádá s nějakejma komponentama mám se něčemu vyhnout??
já bych rád hobby frézku nechci do toho moc investovat.
navíc myslím si že je problém v machu připojím desku a jdou všechny porty na paraleru( motory na všech osách drží) zapnu mach a náhle porty taky fungují ale nejdou na plno... zkoušel jsem hejbat v biosu podle vašich rad ale žádná změna
A nemůže mít taky volba verze windowsu jestli xp home nebo profi a verze servicepaku
navíc myslím si že je problém v machu připojím desku a jdou všechny porty na paraleru( motory na všech osách drží) zapnu mach a náhle porty taky fungují ale nejdou na plno... zkoušel jsem hejbat v biosu podle vašich rad ale žádná změna
A nemůže mít taky volba verze windowsu jestli xp home nebo profi a verze servicepaku
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
no ja bych teda povazoval treba napriklad smoothstepper jako zakladni hobby minimum
LPT max na pokusy
ale na stroj jedine s interpolatorem ktery je schopny realtime
do auta taky nelejes vodu z duvodu ze je lacinejsi
ono lacinejsi neznamena vzdy lacinejsi
nedavno jsem pouzil na upinky M8 co byli u klienta po ruce
netusil jsem ze z setrivosti nakoupil asi nejakou vadnou serii ci co
upinka pri praci ulitla a dostala se pod fr. hlavu kterou to vydrtilo
nova hlava 18 000,-
cena poradneho sroubu tak 5kc?
LPT max na pokusy
ale na stroj jedine s interpolatorem ktery je schopny realtime
do auta taky nelejes vodu z duvodu ze je lacinejsi
ono lacinejsi neznamena vzdy lacinejsi
nedavno jsem pouzil na upinky M8 co byli u klienta po ruce
netusil jsem ze z setrivosti nakoupil asi nejakou vadnou serii ci co
upinka pri praci ulitla a dostala se pod fr. hlavu kterou to vydrtilo
nova hlava 18 000,-
cena poradneho sroubu tak 5kc?
Pokud jsou logické úrovně dost dobré pro tiskárnu, musí být dost dobré i pro CNC. Akorát musí člověk aspoň trochu tušit, která bije (že existují nějaké normy, které je potřeba si hlídat případně přizpůsobit atp.). Pokud netuší, neměl by si kupovat ani smoothstepper či MESU, protože tam může teoreticky narazit úplně stejně.robokop píše:je to uplne bezna vec
Ale amater je ve fázi pokusů a naopak pro něj bude mnohem lepší škola, pokud s LPT začne a časem pochopí, proč by třeba měl uvažovat o interpolátoru. Rozhodně by interpolátor neměl kupovat kvůli problému s přizpůsobenim logických úrovní.robokop píše:no ja bych teda povazoval treba napriklad smoothstepper jako zakladni hobby minimum
LPT max na pokusy
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
multimetr ti pri te frekvenci keca, zkus spojit minus napajeni desky s kostrou PC, nebo s kostrou konektoru LPTamater píše:měřim jen multimetrem napětí. Ale je to i vidět na čínské desce že se diody málo rozvicejí. Ano o machu sem toho četl už dost o spolehlivosti... ale pro mě je to nejsnadnější. Protože s linuxem neumim kdysi sem ho měl v pc a neudělal jsem na něm vůbec nic. Kouknu do biosu... jinak mám tu asi 5 kompu od nějakejch p3 procesor cca800mhz až po komp s procíkem 2800mhz a četl jsem ještě že mach se hádá s nějakejma komponentama mám se něčemu vyhnout??
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
kluci trošek se asi ztrácim vždy sem myslel že teoreticky na paralernim portu je nula nebo jednička.... z toho vyplývá logická nula =0v a logická jednička 5v . Nikdy dříve jsem nepřišel do styku s paralernim portem takže neznám jeho vlastnosti a normy. Ale proč když nejni puštěn mach je na portu plnejch 5 voltů a jestliže je zapnut mach a pouštim pulzy(kroky) je tam max2,5v chápu že multimetr neukáže špičky(při frekvencích) ale je to patrné z indikace na desce. Takže nevím jestli je problém v desce nebo v machu.