vedeni

Odpovědět
Bob
Kontaktovat uživatele:

3. 7. 2008, 9:15

Víš, to byl od něho jen takový kup 2ks na skoušku, přece jenom se jedná o díl(domeček s ložiskem o fí 20mm) v nejnišší cenové hladině, problém je že ale s vůlí už nic neuděláme, ono zase na druhou stranu pokud dílce na frézku nebudou vyráběné v setinových tolerancích a budou se při montáži různě dolícovávat a chytat se bude taky souosost, rovinnost atd, tak tam ta vůle asi bude potřebná, aby to vůbec nějak chodilo, ale moje zásada je dělat díly pokud možno s co největší přesností, a pak odpadavají různé problémy, nakonec jsme s kamošem, je to taky velmi aktivní člen fora, nemohu ho jmenovat, ale má nick CZ_Pascal, spolu vyrobili tyto domečky - material domečku AW-2017, rozměr 36x36x37, kuličkové pouzdro 16x28x37, otvor pro kuličkové pouzdro v domečku -0.03 až -0.035mm, no a po zalisovaní kuličkového pouzdra do domečku vůle mezi kuličkovým pouzdrem a tyčí prakticky tak 0.00mm je to až moc dobré,vůle tak +0.01mm by byla asi lepší, Bob
Přílohy
P6180001.JPG
J0hny

3. 7. 2008, 11:53

Alebo skus inzeraty, obcas kupis vzacne veci za "babku".
A este doplnim jeden parameter o ktorom sme sa nebavili: "rychlost obrabania ?" Aj to pomoze pri vybere ako vedeni, tak srub atd.
Nevzdelany samouk, zo vsetkeho trosku, ziadne konkretne zameranie :)
HAAS
Kontaktovat uživatele:

4. 7. 2008, 8:04

od firmy matis z brna mi přišly ceny kuličkových lineárních ložisek 1 ks pr.20 uzavřené s nastavitelnou radiální vůlí 1067,-.myslíte že jo dobrý kup?
já jich potřebuji 12 kusů
J0hny

5. 7. 2008, 10:39

trosku drahe na hobby ucely, ktore si pisal :roll:
tie na cncshop.cz nestacia ?
Nevzdelany samouk, zo vsetkeho trosku, ziadne konkretne zameranie :)
alfy.cs
Kontaktovat uživatele:

5. 7. 2008, 12:58

Různá ložiska (i lineární) seženeš za pěkný peníz i na http://www.bearingshop.cz/ . Už bych do toho šel jen v případě, že by nebylo jiné volby. Jsou opravdu na hobby aplikace a je otázka, jestli při jejich výrobě počítali s použitím na přesných tyčích. Já mám na ose X 4x KH 2030 PP (ca 230kč/ks) a na Y 4x KH 1630 PP (ca 210kč/ks). Ty na Y naštěstí nenám zalisované v domečkách, takže hodně přemýšlím o variantě, kterou předhodil Bob. Možná to podrobím nějaké zkoušce a pokud to bude špatné, budu nucen udělat nové domky na X (i s ložisky). Taky jsem chtěl stavět relativně levnou frézku, ale jak se říká: nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit kupovat levné věci. Z vlastní zkušenosti musím říct, že je lepší když tě někdo usměrňuje, ve finále tě to stojí méně času, nervů a možná i financí, protože když půjdeš vlastní cestou, tak zbytečně zaplatíš ten "vývoj", který by ti dal maximálně zkušenosti, ale rozhodně ne pozitivní výsledky! Záleží na tom, co je pro tebe prioritní :).
ALFY
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

5. 7. 2008, 3:12

HAAS píše:od firmy matis z brna mi přišly ceny kuličkových lineárních ložisek 1 ks pr.20 uzavřené s nastavitelnou radiální vůlí 1067,-.myslíte že jo dobrý kup?
já jich potřebuji 12 kusů
To už se začíná podobat cenám kolejnic. Doporučuju promyslet i tuhle variantu.
Aleš Procháska
Bob
Kontaktovat uživatele:

5. 7. 2008, 4:53

Aleši určitě máš pravdu, ale začínáme kolegu Haase tlačit tam, kam asi nechce, kolejnice musí být na pevném základu jinak to ztrácí smysl, kdežto tyč o vhodném průměru je v podstatě samonosná a pro frézku na šmrdlání překližky dobrá a celkem levná, akorát tady jde o to jestli kolega Haas má možnost soustružení a frézování v určité kvalitě(přesnosti) nebo za nějaký přijatelný peníz mu to někdo udělá, též je vhodná i forma barteru, pokud si musíš nechat všechno dělat a platit, nebo všechno kupovat, no potěš Pánbůh, já osobně i vlastně několik kamošů jsme použili na osu Z lineární vedení Hiwin typ MGW 15C, kde je šířka kolejnice 42mm, cena vozíku je asi 1000Kč, kolejnice o délce 110mm je taky kolem 1000Kč a (toto provedení nám ušetřilo spoustu práce a starostí s osou Z) mám ji přišroubovanou k desce z 10mm duralu, která je jako základna pro osu Z a spojuje horní a spodní domečky osazené kuličkovýmy pouzdry osy Y, které jsem si vyráběl sám, mám doma soustruh, takže není problém si něco zdarma vyrobit, ale i tak je nutné počítat s určitou častkou na materiál i pokud budou pojezdy na tyčích a pokud současně chceme určitou kvalitu,( i na frézovaní překližky musí mít frézka určitou kvalitu) jinak s tím jsou problémy, takže kolega HAAS by si měl udělat takovou cenovou kalkulaci, aby se třeba někde uprostřed stavby nezastavil.Bob.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

5. 7. 2008, 6:36

Bob píše:Aleši určitě máš pravdu, ale začínáme kolegu Haase tlačit tam, kam asi nechce, kolejnice musí být na pevném základu jinak to ztrácí smysl, kdežto tyč o vhodném průměru je v podstatě samonosná
Jasně, to jo, takhle jsem neuvažoval. I když kolejnice může být taky samonosná, v jedné aplikaci jsem to tak použil (ale zase je pravda, že nese jen list papíru :-)).
Aleš Procháska
alfy.cs
Kontaktovat uživatele:

5. 7. 2008, 9:17

Bob píše: já osobně i vlastně několik kamošů jsme použili na osu Z lineární vedení Hiwin typ MGW 15C, kde je šířka kolejnice 42mm, cena vozíku je asi 1000Kč, kolejnice o délce 110mm je taky kolem 1000Kč a (toto provedení nám ušetřilo spoustu práce a starostí s osou Z)

No nebýt tvé rady Bobe (ohledně vedení HIWIN), tak ještě teď vymýšlím nesmysly :idea: . Kolejnice je sice dost drahá (mě těch 185mm stálo téměř 2000,-), ale když jsem si spočítal náklady s vedením po tyčích, tak tak byl rozdíl asi pět stovek. HIWIN byl sice dražší, ale když si představím, jakej by to byl bastl na tyčích, tak jsem rád, že jsem se nechal zviklat :wink: .
ALFY
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

6. 7. 2008, 7:53

ted jeste to same s krokacema a servama :-)
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
alfy.cs
Kontaktovat uživatele:

6. 7. 2008, 8:18

robokop píše:ted jeste to same s krokacema a servama :-)

To si nemyslím. Nám chudým to na hobby stačí :D
ALFY
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

6. 7. 2008, 11:15

no ja taky nejsem dost bohatej abych kupoval levny veci
navic serva dnes vychazej cenove hodne podobne
uz neni duvod setrvavat u krokacu
CZ_Pascal

6. 7. 2008, 1:15

No samozrejme pokud 2Nm servo s enkoderem a driverem sezenu za 3000 tak neni duvod se drzet krokacu, ale ja jsem zatim za tuhle cenu NOVE servo s driverem nevidel. (Nove pisu proto ze ten krokac je za tu cenu novy)
alfy.cs
Kontaktovat uživatele:

6. 7. 2008, 7:48

robokop píše:no ja taky nejsem dost bohatej abych kupoval levny veci
navic serva dnes vychazej cenove hodne podobne
uz neni duvod setrvavat u krokacu

Víš, když máš krokáče zadarmo, tak to neřešíš :lol: . Stačí mít dobrej zdroj. Je toho kolem nás spousty, jen se rozhlédnout !!!!
ALFY
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

7. 7. 2008, 12:41

no vsak kdyz jsem presel na serva tak jsem taky krokace vyhazoval zadarmo

DC serva s vykonem adekvatnim 2Nm krokaci sezenes i s driverem za 3000
ovsem vykon oproti krokaci a celkovej prinos je k nezaplaceni

2Nm AC servo ti roztrha masinu
ty se daji pouzit na masiny do cca 1000kg paklize jsou na linearech
a jezdi to jak blazen