Pokousel jste se nekdo stavit stroj jako je napr. tento http://youtu.be/zge3agC7tkQ" onclick="window.open(this.href);return false; ?
Mam podobne zarizeni v provozu, je to ciste mechanicka zalezitost kde pohyb je zajisten soustavou vacek a pák.
Potiz je v tom, ze soustava nema dostatecnou tuhost coz pri novych pilach nevadi, nicnene pokud je pila starsi, neni idealne rovna, jsou na ni svary apod. a pak je podavka pomerne nepresna. Pila musi byt při najizdeni kotouce fixovana pritlakem na plochu listu a vlivem nestejnomerne sily treni a nedostatene tuhosti pakovych prevodu nepodava bruska opakovane presne.
Myslenka je pouzit pro posuv pily a zdvih kotouce krokove motory s kulickovym sroubem. Podle meho nazoru by se tak vyloucily problemy s nestejnomernou podavkou a podstatne zjednodusila mechanicka konstrukce celeho stroje.
Rychlost pohybu podavani je cca 100mm/sec a letmym propoctem mi vyslo ze pri pouziti motoru SX34 6080D od Microconu a kulickoveho sroubu 20mm se stoupanim 10mm by to mohlo pracovat. Motor ma podle grafu pri 10ot/sec moment cca 2Nm coz by melo odpovidat axialni sile cca 10000N. To by melo s velkym prehledem pro danou aplikaci stacit.
Vidite v tom nejaky zavaznejsi problem ktery jsem prehledl?
Bruska pásových pil
Ten posuv neni nijak sileny, odpovida stroji co pouzivam. Jak to vypada je videt treba zde http://youtu.be/BiVatKGTK50" onclick="window.open(this.href);return false;
Potreba takoveho posuvu plyne mimo obligatni efektivitu prace take z toho, ze pilovy pas je tlusty jen cca 1mm a pokud pri pomalem posuvu dojde k nadmernemu zahrati, pas v provozu okamzite popraska. I pro kvalitu samotneho procesu (pila lip reze) je lepsi pouzi spis mensi uber materialu s rychlejsim posuvem a nechat projet pilu bruskou nekolikrat, nez udelat pomalu jeden velky zaber.
10ot/sec je na krokovy motor uz moc? Ja ty otacky uvazoval podle grafu momentove charakteristiky uvadene prodejcem pri paralelnim zapojeni vinuti, viz obr.
V cem bude pri 2000 krocich/sec problem?
Potreba takoveho posuvu plyne mimo obligatni efektivitu prace take z toho, ze pilovy pas je tlusty jen cca 1mm a pokud pri pomalem posuvu dojde k nadmernemu zahrati, pas v provozu okamzite popraska. I pro kvalitu samotneho procesu (pila lip reze) je lepsi pouzi spis mensi uber materialu s rychlejsim posuvem a nechat projet pilu bruskou nekolikrat, nez udelat pomalu jeden velky zaber.
10ot/sec je na krokovy motor uz moc? Ja ty otacky uvazoval podle grafu momentove charakteristiky uvadene prodejcem pri paralelnim zapojeni vinuti, viz obr.
V cem bude pri 2000 krocich/sec problem?