Zdravím.
Napadlo ma, či by sa nedalo použiť lepený, drevený eurohranol (pôvodne sa to používa na okná a dvere) ako konštrukcia stola frézky. Rozmery hranolov sú 72x86 mm a 72x115 mm. Cenovo to vychádza za 4 a 6 Eur za meter, aspoň čo som rýchlo našiel.
Výhody:
keďže je lepený, je aj tvarovo stály, nekrúti sa, nepraská
dobrá nosnosť
keďže je to drevo, ľahko sa s ním pracuje
niekde som čítal, že drevo dobre znáša vibrácie
Frézka by sa používala na opracovanie dreva, MDF, DTD.
Mohlo by to fungovať, resp. aké by boli nevýhody takej konštrukcie?
Ďakujem.
Lepený drevený eurohranol
- Gulliver64
tak to já bych se tvarové stálosti, resp.nestálosti, až zas tak nebál. jen je nutné všechny části takovéto konstrukce řádně nalakovat. já na mého dřeváčka (je z překližky z finské břízy) aplikoval tři vrstvy polyuretanového laku na podlahy a cca po dvou letech každodenního používání nejsou ani na těch nejexponovanějších místech nějaké extra velké známky opotřebení. jediné co je "nestabilní" jsou šrouby bez velkých podložek, už jsem je dvakrát na celé mašince dotahoval. dřevo prostě časem, pokud je pod stálým tlakem, uhne. prostě je to něco za něco, jako vždy.
Modelová zařízení pro slévárny, hliníkové odlitky. První CNC frézka postavená v r.2003 ."Dřeváček" - r.2010. Zapřísáhlý uživatel MACH3 ver.2.63 .
to se dá řešit vlepeným futrem 

https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
Já bych se taky neobával až tolik vlhkosti, pří dobrém laku, to něco vydrží.
Spárovky a eurohranoly na jednom místě.