E2N píše: Tak co tumlíku je to dobře?? Nebo to je blbost??
Ano, přesně takhle to je, já to popisoval už v tom prvním vysvětlení, ale někdy se to holt písmem blbě vysvětluje, jsem si jist, že když bych to vysvětlil názorně, tak to pochopí každej.

Ty sis to nakreslil jen tak hala bala, aby ti vyšly vršky těch "zubů" de facto obdelník, abys to měl nároznější, já potřeboval břity, kdy na vrcholcích je jen nějakých pět stovek, proto jsem to musel spočítat přesně podle metody, kterou jsem popisoval. Rozhodně není problém nakreslit to v solidu jako odebrání mezi dvěma profily a ten rozdílný úhel mezi obrobkem a zanořením změřit v řezu, ale já si jen chtěl započítat, pak vždycky víc pochopím
marekzcke píše:Jsem si to nakreslil taky.
Metodou jak jsem driv zamyslel. A ono to skutecne dela kravinky

.
Ano, nejlepší je o tom se přesvědčit vlastní zkušeností
marekzcke píše:Zajimave. Rad bych se z toho poucil. Proto bych se chtel zeptat. Kdyz jsou ty uhly rozdilne, ale kolecka jsou vuci sobe o 90stupnu, tak 45 stupnu se dava pro zuby a nebo jsou pod 45stupnema srazene hrany kolecek? Jak je to v praxi?
Tady pozor, popsal jsem výrobu zubů s nástrojem, jež má definovaný a neměnný úhel na nějaké podávací kladky, kde byl z nějakého důvodu zadán onen úhel břitů na šikmině (tato kola do sebe nezabírají, ale jsou připláclé k sobě a mezi nimi je nůž).
Pokud máš na mysli šikmá ozubená kola, a jejich výrobu sadovýma kotoučovýma modulovýma frézama, tak tam je situace poněkud jiná.
1: tento způsob výroby nevytvoří nikdy správný zub ze dvou důvodů. Prvním je proměnlivá šířka profilu evolventy sadové frézy v celkové hloubce zubu 2,25xmodul (rozdíl oproti mnou popisované modelové situaci úhlovou symetrickou frézou s definovaným úhlem je zřejmý, protože jsi schopen v jakékoli výšce určit její šířku u té modulovky ne). Druhým pak skutečnost, že nelze měnit šířku toho nástroje
2: tyto zuby se správným profilem a přesným zapadajícím soukolím se vytvoří jen na obrážečce na ozubená kola pro šikmé ozubení kdy se každý bok profilového zubu obráží zvlášť právě proto, že ta síla zubu je proměnná.
U výroby sadovkou se to dá jakoby "odrbat" právě rozdílným úhlem paty zubu a hlavy. Tebou požadovaný úhel dejme tomu 45° by odpovídal potom teoretické přímce na zubu po níž se by se odvalovaly zuby soukolí.
čistě pro názorný příklad: požadovaný úhel 45 st./pata 42 st. hlava 47 st., ale je to jen příklad pro pochopení musí se to spočítat přesně, včetně právě hloubky zajetí té frézy.
U té sadovky vždy narazíš na její limit, kdy se bude vždy jen teoreticky blížit nějakému počtu zubů na který je určena ale nikdy nebude mít přesný profil, přičemž u kuželových kol, potažmo šikmého ozubení neplatí ty hodnoty na ní uvedené
snad jsem na nic nezapomněl, jak vypadá šikmé ozubené kolo když je úhel pro kotoučovku nastavený stejný jak hlavový je tady na fotce