vedeni
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
chmm tak kdyz se ti nezamlouva aukro ebay nebo bazary tak si tam teda dej krokace
sice se da koupit na aukru ebayi nebo bazaru i nove zbozi
ale o zadnym obchodu nevim
navic kdyz by s tim sel tady nekdo do kseftu tak na to neni prilis odbyt nevim komu by se to vyplatilo
kdyz se ti teda nezda aukro ebay nebo bazar dost dobrej musis si priplatit
na druhou stranu je tu par lidi co se o neco snazili a jiste maji i dobry zdroj DC motoru s encoderama
mozna je ta prava chvile to zde propagovat
ja delam jen AC serva pro vetsi stroje tj od 2Nm takze slouzit nemuzu
sice se da koupit na aukru ebayi nebo bazaru i nove zbozi
ale o zadnym obchodu nevim
navic kdyz by s tim sel tady nekdo do kseftu tak na to neni prilis odbyt nevim komu by se to vyplatilo
kdyz se ti teda nezda aukro ebay nebo bazar dost dobrej musis si priplatit
na druhou stranu je tu par lidi co se o neco snazili a jiste maji i dobry zdroj DC motoru s encoderama
mozna je ta prava chvile to zde propagovat
ja delam jen AC serva pro vetsi stroje tj od 2Nm takze slouzit nemuzu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Nejde o to ze by se mi nezdal ebay nebo aukro dost dobrej, ale vetsinou nabizene zbozi v cenove hladine 3000 (servo i s enkoderem a driverem) se mi nezda dobre. Za ty prachy mam novy krokac i se zarukou a driver vlastni vyroby (takze taky se zarukou:-) )
Komu neni rady, tomu neni pomoci. Za sebe mohu říct jenom to, že Robokop ví o čem mluví. On sice dělá s většíma výkonama, ale fakt je, že servo se dá sehnat i levně.
Ale když holt někdo potřebuje na všechno záruku, tak si holt musí připlatit a nebo jít do krokáčů.
Já bych to bral tak, že bych si sehnal serva, a kdyby fungovaly, tak bych je použil. Ono je to v podstatě motor, ma kterym - když se provozuje v rozumnejch podmínkách - se nemá co zkurvit. No a když by se přeci jenom podělalo, tak bych sehnal jiný, na který by si mašinka třeba vydělala.
Můj názor...
Ale když holt někdo potřebuje na všechno záruku, tak si holt musí připlatit a nebo jít do krokáčů.
Já bych to bral tak, že bych si sehnal serva, a kdyby fungovaly, tak bych je použil. Ono je to v podstatě motor, ma kterym - když se provozuje v rozumnejch podmínkách - se nemá co zkurvit. No a když by se přeci jenom podělalo, tak bych sehnal jiný, na který by si mašinka třeba vydělala.
Můj názor...
Robocop píše: kdyz se ti teda nezda aukro ebay nebo bazar dost dobrej musis si priplatit
Ale nemusí, nikde není přece psáno, že na hobby frézce musí být serva, a pokud má frézka sloužit pouze ke šmrdlení překližky a pod. tak jsou nová serva zbytečný přepych a budou tam velmi nevyužitá , a dávat stará serva do nové frézky
Dobrý krokový motor zvládne takovou frézku na překližku pokud je dobře vyrobená, bez problému, s velkou rezervou - spíš jsou problémy s nástroji fréza průměr 1mm atd. Pupák používá nebo používal na svých frézkách pro obrábění kovů, krokové motory a chodilo mu to také a přece jenom ten řezný odpor v kovu a překližce je velmi rozdílný, no a jestli servo má větší přejezdovou rychlost, tak at' ji má těch přejezdů zas tam tolik z celkové doby obrábění není, takže, netvrdím, že krokáč je leší než servo to bych byl asi blázen, ale pro hobby frézku je krokáč dobré a za určitých okolností velmi levné řešení. Bob.
Ale nemusí, nikde není přece psáno, že na hobby frézce musí být serva, a pokud má frézka sloužit pouze ke šmrdlení překližky a pod. tak jsou nová serva zbytečný přepych a budou tam velmi nevyužitá , a dávat stará serva do nové frézky

njn, dokud to každej nepozná na vlastní kůži, tak si pořád bude myslet svoje.
Píšeš, že krokáč je velmi levné řešení. To je pravda, ale tvrzení že servo může bejt klidně ještě levnější, je rovněž pravda.
Záleží prostě na náhodě, štěstí a vytrvalosti při hledání. Já mam třeba doma 4 pěkný serva zadáčo ze sběrnýho dvora. A taky mam doma 3krokový motory za 2400,- z aukra...
Ale jo, každej si vždycky myslel, myslí a bude myslet svoje...
Píšeš, že krokáč je velmi levné řešení. To je pravda, ale tvrzení že servo může bejt klidně ještě levnější, je rovněž pravda.
Záleží prostě na náhodě, štěstí a vytrvalosti při hledání. Já mam třeba doma 4 pěkný serva zadáčo ze sběrnýho dvora. A taky mam doma 3krokový motory za 2400,- z aukra...
Ale jo, každej si vždycky myslel, myslí a bude myslet svoje...

Trochu tvému výroku nerozumím: njn, dokud to každej nepozná na vlastní kůži, tak si pořád bude myslet svoje.
A co to vlastně mám poznat na vlastní kůži, že frézka, kterou jsem vyráběl s Martinem a už má odfrézováno stovky hodin a je poháněná krokáči v kombinaci s TR šrouby je špatná a pro hobby využití nepoužitelná, to snad nemůžeš myslet vážně. Bob..
A co to vlastně mám poznat na vlastní kůži, že frézka, kterou jsem vyráběl s Martinem a už má odfrézováno stovky hodin a je poháněná krokáči v kombinaci s TR šrouby je špatná a pro hobby využití nepoužitelná, to snad nemůžeš myslet vážně. Bob..
Ani to tak nemyslim, to si myslíte naopak vy, kteří pořád nedokážete pochopit, jak to myslí Robokop a spol.
Proč kupovat film na VHS, když mnohem lepčí je DVD? No jo vlastně, na VHS koukaly naše rodiče taky, a taky mnoho hodin a stačilo jim to... Tak proč pokrok? Zbytečnej luxus, VHS stačí...
Proč kupovat film na VHS, když mnohem lepčí je DVD? No jo vlastně, na VHS koukaly naše rodiče taky, a taky mnoho hodin a stačilo jim to... Tak proč pokrok? Zbytečnej luxus, VHS stačí...
Ja prece taky netvrdim ze se servum branim. Taky jsem se uz nekolikrate dival na ebay a aukro, ale nikdy jsem na servo za rozumnou cenu nenarazil. Kdyz jsem hledal enkoder tak to samy. Driver neresim ten bych treba i vyvinul kdyby byly serva, ale prolejzat šroťáky a bazary - na to prostě namám (vím : moje blbost). Kdyz uz jsem na nejake to servo narazil tak bylo slaboucke a nebo to byla 6-ti kilová kráva, nebo se to uz od pohledu zdalo divne a nebo to bylo hoooodne výš než 2000 (za samotne servo - když bych driver stavěl) prostě nic co bych chtěl do sve frezky.
Někdo vidi servo a je spokojenej ze se to toci, ale ja bych chtel aby to melo parametry aspon jako ten krokac kdyz za to mam platit, takze pro me porad vyhravaji pri pomeru cena/vykon krokove motory (i kdyz bych chtel serva, kdo by je nechtel).
Někdo vidi servo a je spokojenej ze se to toci, ale ja bych chtel aby to melo parametry aspon jako ten krokac kdyz za to mam platit, takze pro me porad vyhravaji pri pomeru cena/vykon krokove motory (i kdyz bych chtel serva, kdo by je nechtel).
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
mozna jsi spatne vybiral serva
servo je treba vybirat s momentem jinym nez krokace
tam kde je treba 2Nm krokac je 2Nm servo prilis velke a silne
treba ta X3 na litine co ma cca 250kg je osazena 2Nm AC servama a je to jeste hodne
tobe by stacilo hadam tak 1/2 Nm a to se sehnat da
ja vim ze snadnejsi je koupit krokac kterych je vsude plno a nabizej se
ale ve chvili kdyz by jsi tam otestoval servo zjistil by jsi ze to za to stoji
ten rozdil je diametralni
a proto si myslim ze se vyplati dat si praci a projit si internet a dohledat si serva a konce protoze za ten tejden hledani a objednavani to proste stoji
a nebo si nekomu z fora rekni aby ti sehnal nejaky ze srotaku
bejvaj tam akoratni velikosti
ja jsem dva kousky koupil a pouzivam je jako encodery (s nezapojenym vinutim motoru) byli v bazaru za 200kc
servo je treba vybirat s momentem jinym nez krokace
tam kde je treba 2Nm krokac je 2Nm servo prilis velke a silne
treba ta X3 na litine co ma cca 250kg je osazena 2Nm AC servama a je to jeste hodne
tobe by stacilo hadam tak 1/2 Nm a to se sehnat da
ja vim ze snadnejsi je koupit krokac kterych je vsude plno a nabizej se
ale ve chvili kdyz by jsi tam otestoval servo zjistil by jsi ze to za to stoji
ten rozdil je diametralni
a proto si myslim ze se vyplati dat si praci a projit si internet a dohledat si serva a konce protoze za ten tejden hledani a objednavani to proste stoji
a nebo si nekomu z fora rekni aby ti sehnal nejaky ze srotaku
bejvaj tam akoratni velikosti
ja jsem dva kousky koupil a pouzivam je jako encodery (s nezapojenym vinutim motoru) byli v bazaru za 200kc
Jak se to vezme. Krokáč s kvalitním driverem vůbec nepíská a některé serva piští i daleko víc než krokáč s nekvalitním driverem.Fizol píše:Zlaté serva![]()
To pískanie krokáčov mi už riadne liezlo na nervy.
Vôbec neuvažujem o tom, že by som ešte použil krokáče, ale zaujíma ma, ktoré kvalitné drivery to sú. Čo sa týka serva, mám niekoľko DC a aj AC serva a ani neviem či mám stroj zapnutý, také je ticho.tomashal píše:Jak se to vezme. Krokáč s kvalitním driverem vůbec nepíská a některé serva piští i daleko víc než krokáč s nekvalitním driverem.Fizol píše:Zlaté serva![]()
To pískanie krokáčov mi už riadne liezlo na nervy.
Pokud jde o unipolární drivery bez PWM, tak to asi nemusím vysvětlovat, že nepíská žádný (to ani nemusí být kvalitní), ale to určitě víte, takže to jste slyšet nechtěl.
Z bipolárních driverů se kterými jsem se setkal a byly neamatérské výroby, tedy nějaké průmyslové kousky, si nepamatuji, že by některý pískal. Možná trochu při menším napájecím napětí, ale při dostatečném napětí je ticho. Je pravda, že jsem se s velkým počtem driverů nesetkal a nebo někdy bylo pískání přehlušeno velkým okolním hlukem, ale z toho co jsem měl možnost vyzkoušet doma v tichém prostředí byl třeba driver od Trinamicu a ten nepískal a pak myslím že to byl Hauser - starší kousek a taky nepískal aspoň teda při dostatečném napájecím napětí. Oproti tomu třeba AC servo Hauser 400V/20A píská
Před více jak rokem jsem začal vyvíjet taky jeden bipolární driver a při prvních pokusech taky nepískal. Bohužel jsem od té doby neměl čas s vývojem pokračovat, ale ještě letos bych jej chtěl dokončit a předpokládám, že ani ve finální podobě nebude na něj zavěšený motor pískat.
Mimo to myslím, že i RadekCX tady někde psal, že jeho ProfiStep nepíská. Pořád píšů, že nepíská driver, řeč je samozřejmě o pískání motoru ve spojení s daným driverem.
Ani mi tak nejde o to, že některé motory s některými drivery nebo servy pískají či nepískají, ale spíš chci říct, že jak KM, tak servo je řízeno obvykle nějakým můstkem kde se střídavě zapíná/vypíná či přepíná proud do jednotlivých cívek, takže ať už u serva nebo u KM může docházet k pískání a záleží na mnoha okolnostech. Ale pokud je frekvence přepínání v neslyšitelné oblasti a ani nevznikají žádné nižší harmonické nebo jiný bordel a nebo pokud se změna proudu neprojevuje mechanicky na nižších kmitočtech, tak to pak prostě slyšet není.
Tomáš
Z bipolárních driverů se kterými jsem se setkal a byly neamatérské výroby, tedy nějaké průmyslové kousky, si nepamatuji, že by některý pískal. Možná trochu při menším napájecím napětí, ale při dostatečném napětí je ticho. Je pravda, že jsem se s velkým počtem driverů nesetkal a nebo někdy bylo pískání přehlušeno velkým okolním hlukem, ale z toho co jsem měl možnost vyzkoušet doma v tichém prostředí byl třeba driver od Trinamicu a ten nepískal a pak myslím že to byl Hauser - starší kousek a taky nepískal aspoň teda při dostatečném napájecím napětí. Oproti tomu třeba AC servo Hauser 400V/20A píská

Před více jak rokem jsem začal vyvíjet taky jeden bipolární driver a při prvních pokusech taky nepískal. Bohužel jsem od té doby neměl čas s vývojem pokračovat, ale ještě letos bych jej chtěl dokončit a předpokládám, že ani ve finální podobě nebude na něj zavěšený motor pískat.
Mimo to myslím, že i RadekCX tady někde psal, že jeho ProfiStep nepíská. Pořád píšů, že nepíská driver, řeč je samozřejmě o pískání motoru ve spojení s daným driverem.
Ani mi tak nejde o to, že některé motory s některými drivery nebo servy pískají či nepískají, ale spíš chci říct, že jak KM, tak servo je řízeno obvykle nějakým můstkem kde se střídavě zapíná/vypíná či přepíná proud do jednotlivých cívek, takže ať už u serva nebo u KM může docházet k pískání a záleží na mnoha okolnostech. Ale pokud je frekvence přepínání v neslyšitelné oblasti a ani nevznikají žádné nižší harmonické nebo jiný bordel a nebo pokud se změna proudu neprojevuje mechanicky na nižších kmitočtech, tak to pak prostě slyšet není.
Tomáš
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
mozna nebyla rec o PWM ale o zvucich za provozu
tedy zvuky jednotlivych kroku
toho uz se zbavit neda a serva to maji velmi utlumene ale to velmi zalezi na nastaveni PID smycky
s hodne ostrou smyckou se z toho da udelat krokovej motor kterej si za provozu zpiva uplne stejn jako krokovy
tedy zvuky jednotlivych kroku
toho uz se zbavit neda a serva to maji velmi utlumene ale to velmi zalezi na nastaveni PID smycky
s hodne ostrou smyckou se z toho da udelat krokovej motor kterej si za provozu zpiva uplne stejn jako krokovy