Zastavení vřetena na polohu

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Odpovědět
Kvako1
Sponzor fora

22. 8. 2014, 7:35

Ahoj,

mohl by mi někdo poradit jak udělat aby mi vřeteno zastavilo na poloze , pro vyměnu nastroje ?
chci tam dát vřetenovej motor perske a měnič altivar 31, nebo mitsubibishi e500.
oba umí Pomalé otáčky JOG .
v navodech u měniču je to popsane jenom par větama a moc tomu nerozumím.
pochopil jsem že tam bude třeba dát asi nejaké čidlo ktere pak da impulz do měničea ten to zastaví.
jak ale udělat aby to zastavilo nebo kam to čidlo připojit tam popsane už není.
mohl by mi nekdo poradit jak na to , nebo mě alespoň nasměrovat na nějakou literaturu ??
dikes
fupe

22. 8. 2014, 8:09

Malinko ti chybi informace v cem to vlastne resis. Mach, emc, gravos.....?
Takhle tezko radit, kdyz prispevek nezaradis.
Martin
Kvako1
Sponzor fora

22. 8. 2014, 8:28

chtel bych tam mit pak gravos. bude to na další frezku co budu stavět. pulz a kod z desky od gravosu asi nebude problém ,jde mi zatim o ten princip.
nemužu se rozhodnout jestli tam dat ten motor nebo servo.
chtěl bych tam ,ale spíš ten motor z měničem ,když už jej mám.
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

22. 8. 2014, 9:57

Možností je vícero, ale bez snímače to nepůjde a žádný měnič nezastaví dokonale přesně (proti servu).
Nemusí se využívat ani nic speciálního stačí když snímač bude měnič normálně vypínat a otáčky dát co nejmenší půjdou.
Jinak řečeno - stáhnu otáčky a odpojím povel start - snímač dále drží motor v chodu dokud se nezapozicuje - následně snímač měnič vypne. Chce to využít svorky a nastavení funkce měniče aby při opětovném sepnutí spínače motor znovu nejel, musí fungovat jen pro stop.

Signál z měniče že stojí bude informace pro řízení že může pokračovat v dalším kroku.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Kvako1
Sponzor fora

23. 8. 2014, 6:59

no nějak si to pořád neumím představit.
motor jede freza frezuje, příjde povel na vyměnu nastroje a podle toho jak si myslím,by měl měnič znižit otáčky- JOG. odkud se to doví ten měnič ?
pak přijde povel z čidla na zastaveni a on zastavi . opět kam to pujde na tom měniči? přijde mi to že tam nejsou vstupy nebo je to blbě popsane.
pak čidlo ... pokud to bude třeba indukčák, tak při běhu vřetena mi tam bude sypat pulzy ,ten měnič přece nepozna že tady zastavoat nema...
jak tak nad tím přemyšlím tak tam asi bude potřeba nějakou další kartu.
nějak jsem se zacikloval... :(
PBr
Kontaktovat uživatele:

23. 8. 2014, 9:08

Mozno blba otazka, ale dokaze indukcny motor "drzat" polohu dostatocne silno a presne?
Na nasej masine je to blokovane mechanicky cez taky vackovy mechanizmus, motor vretena tiez asynchronak, riadi sa to asi 4 riadiacimi signalmi.
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

23. 8. 2014, 10:27

PBr píše:Mozno blba otazka, ale dokaze indukcny motor "drzat" polohu dostatocne silno a presne?
Na nasej masine je to blokovane mechanicky cez taky vackovy mechanizmus, motor vretena tiez asynchronak, riadi sa to asi 4 riadiacimi signalmi.
:)
Ano silně, Ne přesně - a jen za určitých podmínek.
Při otáčení např. 0,5Hz a dobře nastaveném vektorovém řízení je otáčení tvrdé a konstantní.
Při zpětné vazbě inkrementálním snímačem se měnič chová jako servo driver a po nastavení PID umí hodně, dá až 200% moment při 0Hz
Bohužel zastavit na místě a držet polohu třeba univerzálky pro frézování je asi nereálné, vyjde totiž levněji brzda na malém servu a přesnost pozicování se srovnat nedá.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

23. 8. 2014, 11:01

docela dokaze paklize ma vazbu encoderem
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Kvako1
Sponzor fora

23. 8. 2014, 11:07

ano to vim taky že to jde, ale jak to zkombinovat aby to fungovalo. mohl by mi tu někdo popsat jak ten princp funguje? alespoň heslovitě abych věděl co hledat.
jde mi jenom o zastaveni na vyměnu nástroje. nepotřebuji aby to drželo nějak moc silně. mužu tam dát i brzdu..
dík.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

23. 8. 2014, 11:38

Budto tu funkci umi menic, napr kdyz ma encoder tak ma vse co potrebuje

Nebo se to resi na urovni masiny, pak to resi plc co je v systemu

Napr. Pusteni vretene s malymi otackami a s malou silou a vysunuti dorazoveho koliku
Pockani na zaskoceni pripadne snimac zaskoceni a vypnuti menice
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“