No pokud máš tuhý stroj tak to chápu, ale to se třeba nedá říc o těch našich číňanech - mě se to bohužel jednou stalo (CQ9318) - proto ten důraz na vykřičníky.tumlik píše:Dovolím si nesouhlasitZdenek Valter píše:Tady jde o to, že bude-li někdo požívat upínač ER do vřetena s MK kuželem měl by se ten kužel zajistit šroubem !!!v 90 prct. dělám veškerou práci na nepřeberném množství trnů s Mk kuželem a tyto trny jsem v dutině vřetene soustruhu nikdy nezajišťoval žádným šroubem. Nikdy, opakuji nikdy se mě nestalo, že by se trn uvolnil.
![]()
U soustruhu to je trochu něco jiného jak na frézce, frézka pracuje s několikabřitým nástrojem, tedy jsou tam rázy oproti soustružení, navíc převážnou práci provádí s radiálními tlaky, naproti tomu u soustruhu je převážná práce s axiálními tlaky na vřeteno ( podélné soustružení) minimum potom radiálních tlaků (čelo, úpich), navíc většinou bez rázů od vícebřitého nástroje.
Vytírám dutinu, rukou to tam narazím a drží to jako prase, obráceně do toho klepnu tyčkou a vyletí to
U toho kleštinového upínače bych se "nezajištění" neobával už vůbec, pokud se to uvolňuje i při běžném soustružení u jakéhokoli trnu, tak bude napikaču ten vnitřní kužel

Samozřejmě hrál roli i lidský faktor - špatně zvolený nástroj, špatně upnutý, špatný soustružník a dva dny práce v p...

Přesto si myslím, že s tím šroubem se to vyndavá nejsnadněji

Jo a ještě jsem měl jeden důvod - protože používám frézovzí přípravek od Tebe