Ahojte, prosim o radu. Chcem si postavit cnc frezku na obrabanie dreva. Presnost obrabania by mi stacila 0.25 mm, dlzka vedenia osi x a y by bola 500 mm a rozhodujem sa co pouzit ako vedenie.
Je lepsie pouzit nepodoprene tyce s priemerom 30mm alebo podoprete, s priemerom 20 mm? Mam moznost vyberu medzi tymito dvoma variantami. Ja viem, ze tu je kopec ludi co sa nad tycami pousmeje, a bude mi tvrdit ze linearne vedenie je jedine riesenie, ale jednak mi nejde o brutalnu presnost, nemam financne moznosti na lineary(spominane tyce su za cenu 2200 Sk za meter aj s dvoma loziskami a uchytenim), bude to moja prva frezka a bude sluzit najma na naberanie skusenosti s obrabanim(doteraz nemam ziadne), dalsia vec je ze vybavenie dielne mam len zakladne a uz len osadenie linearov by som nevedel spravit svojpomocne(kedze lineary ako tu citam musia ist na rovny(frezovany) podklad).
Ja vidim konstrukcne jednoduchsie riesenie v pouziti nepodoprenych 30 mm tyci,u podoprenych asi bude rovnaka potreba frezovaneho podkladu, alebo sa mylim?
Mam vsak obavy ako to bude pruzit na dlzke 500 mm.
vedenie pre hobby frezku
Mrkněte na tento link:
http://engraving.majosoft.com/html/pl_- ... _wybo.html
Snad Vám to trochu při rozhodování pomůže.
http://engraving.majosoft.com/html/pl_- ... _wybo.html
Snad Vám to trochu při rozhodování pomůže.
-
- Kontaktovat uživatele:
motorovy píše:konstrukciu by som chcel s pevnym portalom a pohybujucim sa stolom, pride mi to jednoduchsie ako pohybujuci sa portal. ale necham si poradit.
Myslím si, že složitost stroje bude téměř stejná jak s pohyblivým stolem tak i pohyblivým portálem. Jinak já mám 20mm kalené vodící tyče bez podpěry v délce 60cm a nevidím problém s pružením...................a to po nich vozím portál

ALFY
řeším ten stejný problém.délky tyčí by měly být Y650 X650 Z300 mm.na Y chci dát pr.25 ale nevím co na X, když ponese váhu osy Z a ještě vřeteno, tak váhám mezi 25 a 30mm.můžete mi doporučit vhodný rozměr.
průměr 20 se mi zdá málo tak nevím
průměr 20 se mi zdá málo tak nevím

Odpověď je složitá i jednoduchá zároveň. Pokud to chcete vědět přesně tak to bude složité, ale pokud chcete vědět přibližně tak není nic jednoduššího než si spočítat pruhyby tyče při předpokládaném zatížení. Já vím že spousta lidí tady na výpočty moc nevěří, ale pokud spočítám průhyb tyče 0,02mm při předpokládaném zatížení tak vím že přesnější ten stroj asi nebude. To o kolik bude naopak horší než je těch 0,02 to už je složitější výpočet a občas se od praxe liší i o vic než 10 procent (ale i s tim se da při navrhu počitat a o těch 10 procent to předimenzovat). O tom složitějším výpočtu se zde nehodlám s nikym hadat, na to ma každy svuj nazor. Ale myslim ze na tom jednoduchem se shodnem vsichni.
Tady prece nejde jen o staticke zatizeni.To je sranda spocitat,ale nejvetsi problem je dynamicka tuhost. Tu snadno nespocitas a je to radove nekde jinde nez staticka zatez.Pokud chces stavet frezku,tak nejaky nepodepreny tyce neprichazeji v uvahu.Je jedno jaky maji prumer.I 40mm tyce na 750mm delky pruzi tak,ze je to na frezku na kov nepouzitelne.
Zcela určitě má Pupak pravdu, ale taky bude záležet jak velkou třísku budu ubírat a jakou frézou to bude, pokud to bude malá tříska do hliníku tak to půjde, do oceli už asi bude trochu problém, ještě za totáče vyráběl TOS Hulín malý soustruh jmenuje se MAKUS a vedení je ze dvou tyčí průměr tak kolem 35mm, známý ho má doma, no a třísku v oceli tam bere tak 1.5mm, a ten soustruh se prodával za 10KKč, Takže pokud jsem hobbysta a frézku si stavím za učelem kutění a nebolí mě, jak dlouhou dobu potom budu díl frézovat, tak se dá použít ledacos použitelného na vedení osy X +Y ,ale vždy by to chtělo co největší použitelný masiv, Bob.
Nesmis se nechat uchlacholit pojmem mala triska.V tom problem obvykle ani neni.Problem je ve vzniku vibraci,ktere vznikaji i pri male trisce. Pokud neni stroj dost tuhy,obvykle se rozkmita a dojde k poskozeni,nebo zniceni nastroje. Ja pochopitelne nechci trvdit,ze kazdy stroj na tycich je nepouzitelny,ale je rozumne zvolit konstrukci,ktera tyhle problemy nema,nebo je ma vyrazne mensi.
Já si myslím, že oba dva víme o čem je řeč, když upnu tupou frézu a pustím stroj do záběru tak se to roztřepe i při malé třísce, a okamžitě je vidět kde jsou vůle a fréza uletí jak malina, no a pokud frezka nemá potřebnou tuhost tak se to bude chovat podobně i při malé třísce s ostrým nástrojem. Bob.