konečně hotovo :)
- Pepa z depa
díky, posílám SZ
Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
- Pepa z depa
... tak jen pro úplnost, s Machim jsme se potkali, OSMO mám a je to fakt paráda, už s tím patlu skoro všechno vyrobené zýe dřeva 
Jen tak ze srandy jsem si udělal test z čela ofrézovaného špalku, bez dalších úprav jsem natřel proužek OSMA (jen jednou) vytáhne to kresbu až zázračně, na omak samet a nemastí
posuďte sami :
P.S. Teda Terpentýn už mám, ale včelí vosk jen všude slíbený, tak zatím nemůžu srovnávat ... uvidíme

Jen tak ze srandy jsem si udělal test z čela ofrézovaného špalku, bez dalších úprav jsem natřel proužek OSMA (jen jednou) vytáhne to kresbu až zázračně, na omak samet a nemastí

P.S. Teda Terpentýn už mám, ale včelí vosk jen všude slíbený, tak zatím nemůžu srovnávat ... uvidíme
- Pepa z depa
jo, ještě jednou dík a ty řezy, to je fakt, je to krásný, lidi už mě znají (že jsem magor do pěkného dřeva) a nosí mi špalky a motorovkou nakrájené pláty výměnou za mé frézování, ale právě tohle byl pokus, jestli to popraská (nebylo dokonale vysušeno), no a popraskalo, tak jsem vyzkoušel OSMO a půjde do táboráku. Teď v létě v noci oheň na dvoře, pivko - pohoda ... vlastně navíc, zítra v noci bude největší výskyt "meteoritů" letos, tzv. Meteorický roj Perseidy (60 "padajících hvězd" za minutu) dneska už taky budu koukat a špalík bude hřát 

To: Pepa z depa
moje babička říkávala... "házet hrách o zeď", můj (náš) "pan profesor" byl ještě horší, ten říkával sice to samé, ale v horším podání.... "házet perly svinim"...
kup si "karnaubský vosk" a vyzkoušej na dřevo, nikdy už nic jiného nebudeš chtít použít.... se včelím se to nedá srovnávat...
moje babička říkávala... "házet hrách o zeď", můj (náš) "pan profesor" byl ještě horší, ten říkával sice to samé, ale v horším podání.... "házet perly svinim"...
kup si "karnaubský vosk" a vyzkoušej na dřevo, nikdy už nic jiného nebudeš chtít použít.... se včelím se to nedá srovnávat...
popraská to vždy je to věc smršťování buněk ve dřevu při vysušování volné vody ta vyschne rychle buněčná voda vysychá daleko pomaleji, asi nejlepší ochrana je to přeříznout přes střed nechat vysušit měkké dřevo 3 roky tvrdé až 8 let pak slepit a vyfrézovat. za určitých podmínek se to dá vysušit narychlo v mikrovlnce stanovoval jsem tak zbytkovou vlhkost něž jsem si pořídil měřák. několikrát mi to i zuhelnatělo.
Od vize přes návrh po odlitek
MakerBot Z18, Předělávka SVPS2 CNC.
MakerBot Z18, Předělávka SVPS2 CNC.
jasně, ale já předpokládám, že když něco délám, tak z kvalitně vysušeného dřeva (musí mne to přežítMachi píše:popraská to vždy je to věc smršťování buněk ve dřevu při vysušování volné vody ta vyschne rychle buněčná voda vysychá daleko pomaleji, asi nejlepší ochrana je to přeříznout přes střed nechat vysušit měkké dřevo 3 roky tvrdé až 8 let pak slepit a vyfrézovat. za určitých podmínek se to dá vysušit narychlo v mikrovlnce stanovoval jsem tak zbytkovou vlhkost něž jsem si pořídil měřák. několikrát mi to i zuhelnatělo.

proto ta "kaurnaba"... to se s ničím srovnávat nedá
Da sa to pred susenim napustit PEG (polyethylenglycol, ci take nieco, vacsinou sa pouziva PEG 1000) Bud sa to napusti komplet, a ono to vytlaci aj viazanu vodu, lebo som cital, ze pri velkych kusoch staci napustit poriadne povrchovo a potom sa da aj rychlo susit, ono to nejak zabrani tomu zosychaniu - to bolo niekde v suvislosti s orechovymi pazbami, korenicovy orech povrchovo napusteny dali susit zrychlene as vobec sa to nepopraskalo. Pouziva sa to aj na konzervaciu drevenych artefaktov, napriklad potopenu lod VASA tym konzervovali celu, inak by sa po vytiahnuti rozpadla na kusky. Neviem, ako je to s povrchovou upravou na takom napustenom dreve, ale vosky by asi nemali mat problem...Machi píše:příčný řez vždy popraská je to vlastnost dřeva.
Adrian
Adrian
Tak "ořezávátko" má půlrok provozu za sebou. Pracuje prozatím bez poruchy, cca 4 hod. denně. Tedy abych nepřechválil, objevilo se asi 5 problémů, ale ty nemají s konstrukcí nic společného.
1. Při puštění vřetena bylo neovladatelné - na radu pana Vostárka jsem zapojil vřeteno do jiné zásuvky a bylo po problému
2. Odešel mně monitor
3. Měl jsem je v nevytápěné garáži a pokud venkovní teplota klesla pod 8 stupňů, odmítal komunikovat.
Protože mám nějaké zakázky, musel jsem je přestěhovat do tepla, a jediné možné řešení byl dětský pokoj a tím vznikl 4 problém - děcka mně nemohou přijít na jméno
5. Zvýšila se u mě spotřeba lahváčů, protože když nemám zrovna nic na práci, krátím si čas po který ořezávátko pracuje pitím piva.
Můj momentální sortiment je na http://vyrobky.wbs.cz/Vyrobky.html" onclick="window.open(this.href);return false; , modely reliéfů jsou staženy z internetu, misky, svícny a sponky už je moje práce
1. Při puštění vřetena bylo neovladatelné - na radu pana Vostárka jsem zapojil vřeteno do jiné zásuvky a bylo po problému
2. Odešel mně monitor
3. Měl jsem je v nevytápěné garáži a pokud venkovní teplota klesla pod 8 stupňů, odmítal komunikovat.
Protože mám nějaké zakázky, musel jsem je přestěhovat do tepla, a jediné možné řešení byl dětský pokoj a tím vznikl 4 problém - děcka mně nemohou přijít na jméno

5. Zvýšila se u mě spotřeba lahváčů, protože když nemám zrovna nic na práci, krátím si čas po který ořezávátko pracuje pitím piva.
Můj momentální sortiment je na http://vyrobky.wbs.cz/Vyrobky.html" onclick="window.open(this.href);return false; , modely reliéfů jsou staženy z internetu, misky, svícny a sponky už je moje práce