Dobrý deň,
kolega zháňa klieštinový upínač (er11) a výrobca deklaruje, že zvláda otáčky do 42 000. Síce hrúbka odoberanej vrstvy bude rádovo v mikrometroch, ale aj tak sa od toho snažím kolegu odhovoriť, pretože sa mi to nejako nezdá. Počul som niekoľko názorov, že nad 10 000 ot. použiť tepelný upínač. A za druhé, ten upínač je pre nástroj, ktorý má pracovať extrémne presne, myslíte si, že je možné to s tou klieštinou dosiahnuť?Za prípadné názory ďakujem..
Klieštinový upínač a otáčky 40 000
Vřetena, která točí 24000 RPM běžně používaji ER16 nebo i ER20. Co jsem viděl vysokorychlostní vřeteno 90000 RPM (vrtačka na tišťáky), tak mělo ER8.
ER11 a 42000 RPM určitě není nic nerealizovatelného. Jen to bude chtít přesné (tj. bohužel drahé ) kleštiny. Protože ale nástroje pro takové vysoké točky asi budou všechny se stopkou 1/8", tak bude stačit jedna kleština, a to už se zaplatit dá.
ER11 a 42000 RPM určitě není nic nerealizovatelného. Jen to bude chtít přesné (tj. bohužel drahé ) kleštiny. Protože ale nástroje pro takové vysoké točky asi budou všechny se stopkou 1/8", tak bude stačit jedna kleština, a to už se zaplatit dá.
Naposledy upravil(a) Mex dne 2. 9. 2014, 7:12, celkem upraveno 1 x.
Mex píše:Vřetena, která točí 24000 RPM běžně používaji ER16 nebo i ER20. Co jsem viděl vysokorychlostní vřeteno 90000 RPM (vrtačka na tišťáky), tak mělo ER8.
ER11 a 42000 RPM určitě není nic nerealizovatelného. Jen to bude chtít přesně (tj. bohužel drahé ) kleštiny. Protože ale nástroje pro takové vysoké točky asi budou všechny se stopkou 1/8", tak bude stačit jedna kleština, a to už se zaplatit dá.
Ďakujem za odpoveď,
popravde to som nevedel. Bol som v tom, že na takéto otáčky sa používajú len tepelné upínanie. Noo, ono je to celkom pálka, samotný ten upínač stojí 2500€...
A nezabúdajte... Všetci sme tak trochu hovadá...