vedeni

Odpovědět
tomashal
Kontaktovat uživatele:

11. 7. 2008, 9:57

Myslím, že Fizol narážel spíše na to PWM. Zvuky za provozu jsou jiné, to je jasné. Stejně je to mimo téma tohoto vlákna.
prichy

12. 7. 2008, 4:19

toto mi pripomina debaty, jestli je lepsi windows nebo linux nebo neco jineho.

Mam frezku hotovou, krokace s rezervou a pohanim to bistepem (picstepem).....proc bych tam mel davat serva, kdyz nejsem schopen ufrezovat ani tu rychlost, co mam ted?
Prejezdy me netrapi ani i kdyz je jich hodne, proste na zkraceni doby frezovani to nema zasadni vliv.

Pokud bych postavil neco, s cim bych mohl frezovat jednickou 1000mm/min do duralu, pak bych zvolil servo. (mimochodem ted jsem na 270mm, pokud dam vice, takto vetsinou drive nebo pozdeji dopadne zlomenou frezou.)
Prichy
Kopi.

12. 7. 2008, 5:04

Rychlost a dynamika nejsou jedinný výhody serva. Prvotní výhoda je předevšim v tej uzavřenej smyčce.
Já sice vypadam, že se zastávam jenom servopohonu, ale neni to tak, vim že krokový motory mají svoje místo pod sluncem, ale dávam za pravdu robokopovi, že je potřeba (a myslim že robokopovi se to tak trochu i povedlo) začít používat novější technologie, a ne se pořád zaobírat "pravěkem".
Prostě s N3310 s taky dovolam babičce, ale se smartem můžu dělat daleko víc.
Toť muj názor...
prichy

12. 7. 2008, 5:17

Kopi: jasan, kdyz se rekna A musi se i B, jen kazdy mame jine to A a B.........jinak se shodneme.
Prichy
Bob
Kontaktovat uživatele:

12. 7. 2008, 7:38

A co, že, tak, najednou Kopi: cituji tě: ale neni to tak, vim že krokový motory mají svoje místo pod sluncem,
v předcházejících příspěvcích, nás, co používáme krokové motory označoval málem za ..........není to i tím, že Pupák na své nové frézce krokáč, co psal Příchy to jsem já prakticky napsal to stejné a to se ti nějak nelibilo, asi to ti musí napsat více lidí, a ted' mám na tebe dotaz, co používaš na své frézce krokáče nebo serva a frézuješ i s frézou 1mm, Bob.
Kopi.

12. 7. 2008, 7:49

Njn, lidi se potřebujou hádat, je jedno o čem. Nevim, kde jsem vás, co používáte krokový motory, označoval za ..., ale to je fuk.
To o co se začal snažit robokop, jsem se jenom snažil podpořit, protože si myslim, že to je správný. Myslim, že to hodně lidí pochopilo, třeba Aeromni, kterej sem už nechodí z výše uvedenýho důvodu. Nedávno se tady hromadně objednávali serva - proč? Protože je to blbost a krokáče pro hobby bohatě stačí. Nechápu lidi, co se snaží prosadit serva, když krokový motory se používaly, používají, a používat budou. Je to zbytečný.

Takže já už k tomu nemam co říct, nebudu se tady hádat o kravinách, nejlepčí je stejně klička a ruce.
Víc se už tady k tomu vyjadřovat nebudu. pokud si někdo myslí, že mi dokázal, že plácam kraviny a radši se dekuju abych nebyl za debila, tak ANO, přesně to dělam.

Jo a nevim, proč zase do toho taháš pupáka... Dalšího obětního vola... (sry)
CZ_Pascal

13. 7. 2008, 7:47

No ono ale ta debata z me strany neni o tom jestli jsou krokace nebo serva lepsi. To je jako se hadat jestli je lepsi favorit nebo superb. Narazim na poznamky Robokopa (i kdyz mozna dobre minene) ze se "nevyplati kupovat krokace kdaz serva jsou za malinko vyssi cenu". No ano Toho superba sezenu taky za stejnou cenu jako toho favorita, ale asi uz bude trosicku v jine kvalite nez ten favorit. A ja osobne bych tedy radeji favorita v perfektnim stavu nez superba na rozpadnuti ze šroťáku(i kdyz ma na rozdil od favoritu klimošku a centralni zamikakni a vyhřívaný sedadla).

To je vse na co jsem se snazil v mych prizpevcich upozornit. Nic vic, nic min.
Pupak
Kontaktovat uživatele:

13. 7. 2008, 9:06

Tohle dilema nema cenu resit. Krokace i serva maji sve vyhody a nevyhody.Serva jsou lepsi,ale drazsi a pro plne vyuziti nevystacis s PC a Machem,ale musis pritlacit 50 litru za nejakou ridici jednotku.Mohu zodpovedne rici,ze s krokaci se da udelat plnohodnotny stroj,ktery vyhovi i pro profi nasazeni,nicmene pri vetsich rozjezdech je vyhoda serv jednoznacna jak co do rychlosti prejezdu,tak kvality regulacni smycky.
I vysledna kvalita obrobku je viditelne lepsi vlivem jemnejsiho pohybu.
U krokacu se ale da pouzit mikrokrokovani,coz se servum zase malinko blizi v kvalite pohybu,nicmene to zase narazi na pomalost kombinace Mach + PC. Proste vsechno je kompromis penize versus kvalita. Kdo na to ma,at jde do serv a kdo ne, s krokaci lze stavet v pohode.Nebo to delejte jako ja a kombinujte oboji.
alfy.cs
Kontaktovat uživatele:

20. 7. 2008, 3:40

robokop píše:chmm tak kdyz se ti nezamlouva aukro ebay nebo bazary tak si tam teda dej krokace
sice se da koupit na aukru ebayi nebo bazaru i nove zbozi
ale o zadnym obchodu nevim
navic kdyz by s tim sel tady nekdo do kseftu tak na to neni prilis odbyt nevim komu by se to vyplatilo

kdyz se ti teda nezda aukro ebay nebo bazar dost dobrej musis si priplatit

na druhou stranu je tu par lidi co se o neco snazili a jiste maji i dobry zdroj DC motoru s encoderama
mozna je ta prava chvile to zde propagovat

ja delam jen AC serva pro vetsi stroje tj od 2Nm takze slouzit nemuzu

Když mám doma DC motor 60W s enkodérem, tak ten bude dobrej asi tak na polystyren co?
ALFY
alfy.cs
Kontaktovat uživatele:

20. 7. 2008, 9:13

A vůbec, není tohle vlákno na téma lineární vedení? Ať jdu kam jdu, všude řešíte serva vs. krokáče!!! Copak takhle se dá něco najít? Bežte si si polemizovat do jinýho vlákna prosím.Díky za pochopení
ALFY
Miro321

25. 7. 2008, 12:21

Pozdravujem
Aj tu som si všimol konštrukciu vedenia- dve ložiska do V a opreté o vodiacu tyč. Po čase ložisko zvalcuje miesto spoja. Otázka -nedalo by sa nahradiť guľatinu šesťhranom? Ložisko je opreté celou plochou a šesťhranná tyč je opretá a v drážke priskrutkovaná o nosnú konštrukciu. V čom je takéto riešenie zlé? Ďakujem
Miro
Pavel R

25. 7. 2008, 8:43

Není třeba ani šestihranné tyče, používají se i čtyřhranné. Ale, samozřejmě, není to totéž, co klasické lineární vedení. Ovšem používá se to i na profi strojích, typicky třeba na zkracovacích pilách OMGA na vedení pilového vozíku. Ložiska jsou na excentrech, takže je možné případnou vůli vymezit. Takhle to vypadá http://www.omgainc.com/sra/pop_picts.ph ... _LARGE.jpg
slavomír

3. 12. 2008, 8:13

Nazdar hoši, rád si nechám od vás poradiť.
Na stránke http://www.mateza.cz som si vybral nejaké veci. Aj som tam volal, ale chcel by som vedieť aj váš názor. /lineárna ložisková jednotka s uzavretým telesom s hriadeľovým tesniacim krúžkom LUJR 25 a plnú oceľovú vodiacu tyč s tvrdo chrómovaným povrchom dĺžka 1300mm LJMH 25 ESSC 2. Tyč bude uchytená na oboch koncoch. Ložisko sa bude vodorovne pohybovať na tyči len malou rýchlosťou. Na ložisko bude z hora pôsobiť maximálne 2kg. Asi akú vôľu má toto ložisko pri pohybe na tyči, nieje to nejaký šmejd? Nedostane sa cez tesniace krúžky do vnútra nečistota? Ako dlho vydržia tesniace krúžky a dajú sa meniť? Vraj sa nedajú meniť a určite vydržia nekonečne. Vraj mazanie ložiska veľmi neodporúčajú a vydrží mi na veky. Nebude pružiť tyč pod tou váhou? Mal by som ošetriť tyč pri dlhšom nepoužívaní proti korózii? Haha, trochu veľa otázok, však? No napriek tomu dúfam, že mi niekto poradí. Díky
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

3. 12. 2008, 8:22

Tyc pruzit bude. Predpokladam, ze je to prumer 25 mm. Po umisteni zavazi 2 kg doprostred se prohne 0.23 mm.
Aleš Procháska
PavelZ

3. 12. 2008, 8:45

Nevím jak tato ložiska, ale co jsme používali obdobu z TEATECHNIKu, tak samotné jedno pouzdro na tyč nestačilo. Musely být dvě nebo tandem, jinak se tyč v pouzdru dala naklápět (sice radiálně to drželo, ale nepřenášelo to skoro žádné momentyjako třeba lineáry - vozejky). Toliko pouze moje zkušenost.
Odpovědět

Zpět na „lineárni vedení“