Ahojte, byl by tady někdo tak hodný a poskytnul mi relevantní informaci odledně SIN/COS enkodéru ??
Jedná se mi o toto: když mám na servu osazený právě SIN/COS enkodér, tak rozlišení kolik kroků připadne na jednu otáčku programuji v driveru, nebo to také nějak záleží na konstrukci toho SIN/COS enkodéru ???
Díky
V prvni rade je potreba trochu vice upresnit co myslite SIN/COS enkoderem. Pokud myslite resolver (tedy sensor pracujici na zmene magneticke indukce natocenim civek vuci sobe - zjednodusene receno) tak to zalezi dosti na elektronice ktera udaje z enkoderu interpretuje, ale samozrejme ani kvalita enkoderu neni zanedbatelna a samozrejme zalezi na ni a take na konkretni konstrukci dosazitelny pocet kroku na otacku.
sin/cos enkoder v podstate funguje ako resolver, ale nepotrebuje budiaci signal do primarneho vinutia ako resolvery. Na vystupe ma 2 signaly (diferencialne) posunute o 90 stupnov. Rozlisenie takehoto systemu definuje elektronika na strane drivera, resp. jeho nastavenie, vacsinou to moze byt viac ako u klasickych optickych enkoderoch. Existuju aj sincos enkodery s digitalnytm interface, kde sa poloha prenasa digitalne, samozrejme to musi podporovat aj kontroler.
Díky pánové oběma, ještě snad pouze pro ujasnění :
Je kombinace AC servo s SIN/COS enkoderem a příslušným driverem v podstatě to nejlepší co jde použít ???
Ptám se takhle hloupě, protože mám nabídku na zmíněnou sestavu za pěknou cenu, ale nerad bych šlápnul do ......
od tchto ncoderu se upouzsti protoze funguji analogove a je tam moznost ruseni atd..
dnes se pouzivaji rotacni a lepe linearni (primo na stole) IRC encodery na principu opticke clony ve tvaru kotoucku s carami vystupem jsou dva fazove posunute signaly treba v TTL urovni a s diferencialim vystupem kvuli potlaceni ruseni
jednoduseji se to zpracovava na strane driveru/systemu je to velmi rychle spolehlive
x chaos a ten enkoder nevie komunikovat digitalne? Samozrejme to musi podporovat aj driver. Tym padom by odpadla moznost rusenia.
Ale samozrejme ako pise robokop, z pohladu spolahlivosti a jednoduchosti je irc najlepsie riesenie.
Moc díky, začínam se tedy snad trošku orientovat. Jen snad ještě jedna úvaha k předložení Moje mechanika bude používat kul. šrouby se stoupáním 5/ot enkodér bych chtěl mít takový abych dostal 5000 imp/ot. tím dosáhnu teoretické přesnosti polohování 1/1000mm. Vím. že pro MACH3 s LPT je to asi nepoužitelné (pokud u toho nechci zestárnout) ale zatím bych v driveru naprogramoval elektronický převod 1:10 (nebo větší) a tím zatím měl nižší přesnost, ale stroj bych tak hned od počátku konstrukčně nedegradoval ??? Je to správná úvaha, nebo mi něco uniká ???
Díky
Tak teď nechápu proč potřebuju 1250 imp/ot ?? Myslel jsel, že když mám šroub se stoupáním 5mm/otáčku, tak při jednom milimetru posunu dostanu 1/1000 mm právě při 5000 ot/min od IRC ?? Nebo je to všechno jinak ??
irc dava sice 1250imp, ale kedze je mozne vyuzit kazdu hranu vystupneho signalu, tak sa to nasobi 4, co je 5000. Ale v tvojom pripade ak mas sincos enkoder, tak v menici musis nastavit rozlisenie 5000.