Zdravím narazil jsem na ovladače na 3D tiskárny a zajímá mě jestli mach dokáže ovládát tyto drivery http://aukro.cz/driver-pro-reprap-a4988 ... 18596.html" onclick="window.open(this.href);return false;
jestli vtom nejni nějaká záludnost?? A zvládne to klasická oddělovací deska nebo už nejni potřeba(bavíme se o ovládání přes paraler port). Omlouvám se za takto tiviální dotaz ale timto čínanům moc nevěřim. Mám tu pár dílů z tiskáren a udělal bych si rád malinkatou frézku z překlišky spíše model než pracanta ale aby byla schopná se hejbat a nevim jaké malinkaté drivery sehnat . Tak proto vznášim tento dotaz třeba mi někdo poradí.
driver pro motory z tiskáren...
jestli a jak ten driver funguje nevím, ale ovládat machem půjde...
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Tyhle malé Pololu drivery mají standardní ovládání STEP/DIR, takže se dají bez problémů provozovat s Machem, LinuxCNC atd.
Jenom je třeba vzít v úvahu velikost chipu a případného chadiče - je to děsně maličké, takže je to použitelné pro proudy tak do 1A (i když teoretické maximum je 2A). To by ale pro tvoje účely mohlo v pohodě stačit.
Oddělovací deska je obecně k tomu, že posiluje výstupní signály a většinou obsahuje i optrony pro vstupní signály (koncáky, limiťáky atd.) a případně nějaké ralátko pro spínání vřetene.
S velkou pravděpodobností ti to bude fungovat i bez oddělovací desky, prostě připojit drivery přímo na LPT port a na vstupní signály použít jenom pull-up odpory.
Spínání vřetene budeš muset vyřešit nějak jinak, např. spínat ho FETem nebo nějakým SSR, oboje by se dalo připojit zase přímo na LPT port. Případně použít tranzistor a spínat s ním nějaké ralátko (tranzistor by se opět dal budit přímo z LPT).
Jenom je třeba vzít v úvahu velikost chipu a případného chadiče - je to děsně maličké, takže je to použitelné pro proudy tak do 1A (i když teoretické maximum je 2A). To by ale pro tvoje účely mohlo v pohodě stačit.
Oddělovací deska je obecně k tomu, že posiluje výstupní signály a většinou obsahuje i optrony pro vstupní signály (koncáky, limiťáky atd.) a případně nějaké ralátko pro spínání vřetene.
S velkou pravděpodobností ti to bude fungovat i bez oddělovací desky, prostě připojit drivery přímo na LPT port a na vstupní signály použít jenom pull-up odpory.
Spínání vřetene budeš muset vyřešit nějak jinak, např. spínat ho FETem nebo nějakým SSR, oboje by se dalo připojit zase přímo na LPT port. Případně použít tranzistor a spínat s ním nějaké ralátko (tranzistor by se opět dal budit přímo z LPT).
já nezkoumal vnitřní zapojení ale četl jsem na internetu že s nějakejma driverama na 3d tiskárny je problém. Jinak oddělovací desku bych asi určo použil už jen kvůli tomu že by se čip nedokázaluchladit ukápnul by aby mi zbytečně sebou nevzal paralerní port počítače. jinak sem nepochopil jak autor myslí přidělat chladič
přilepit vteřinákem:-D nebo přes nějakou pružnou sponu něco jako je na procesor u počítače??