měrka 45°

Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
Odpovědět
martasg1
Sponzor fora

14. 10. 2014, 9:01

ahoj lidičky,

poradil by někdo kde koupit měrku 45° na kontrolu prizmartické kostky? (v CZ mimo e-bay)

Jedná se mi o změření zda je pravý úhel prizmatu správně natočen o 45° vůči kostce ve které je vybroušené.

Nebo zda někdo poradí jak se to měří?

děkuji
CNC obrábění :shock: entita Weyland-Yutani Corp BBW
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

14. 10. 2014, 9:34

martasg1 píše:ahoj lidičky,

poradil by někdo kde koupit měrku 45° na kontrolu prizmartické kostky? (v CZ mimo e-bay)

Jedná se mi o změření zda je pravý úhel prizmatu správně natočen o 45° vůči kostce ve které je vybroušené.

děkuji
Na to nepotřebuješ žádnou úhlovou měrku, vždycky totiž existuje možnost,vcelku i reálná stejně jako u toho prismatu, že tu měrku někdo vyrobil nepřesně a ty opět díky tomu, že ji nebueš schopen změřit budeš tam kde jsi :wink:
Abys zjistil jakýkoli rozměr, či úhel budeš vždy ve strojařině potřebovat jen jedny měrky a to jsou měrky základní, slangově Johansonky.
V tomto případě ti stačí jak už jsem psal: základní měrky, sinusové pravítko a kolmostní válec. Ten tvůj úhel změřiš tak přesně, jak přesně se ti podaří podložit sinusovýma měrkama pravítko a opsat povrch válce na svislou vnější stranu prismatické kostky.
Obrácená sestava bez válce je pro druhou stranu prismatické kostky taková, že opět je nastaven úhel na sin. pravítku, na něj položena kostka a pevným držákem s hodinkama přejedeš po jedné straně vnitřního prismatu
Toto vše samozřejmě sestavit na kontrolní desce, litina, granit, to je fuk.
Všechno tohle budeš mít tak přesné jak přesné budeš mít měrky, pravítko, kolmostní válec, hodinky a kontrolní desku. Existují i jiné metody jako například profiloprojkektor :)
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Francotirador

14. 10. 2014, 10:42

Kdyby měl někdo problém dohledat termín "kolmostní válec" tak je to tohle
ČSN 25 1970.pdf
(1.72 MiB) Staženo 196 x
Na trhu je také nabízen pod názvem Válec kolmosti např. http://www.unimetra.cz/soubory_materialy/88_1.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
martasg1
Sponzor fora

14. 10. 2014, 3:55

Děkuji za vyčerpávající popis postupu :) ale bohužel na tento postup nejsem vybaven.

Rád bych ale vložil ještě související dotaz: mívají lože soustruhů "stříšku" vedení v jiném úhlu než 90°? Protože mám tady číňana a když na stříšku přiložím úhelník tak to na pravý úhel moc nevypadá (nedokáži nyní změřit se současným vybavením přesně), ale bude to tak o jeden stupeň rozdíl. Nevím tedy jestli to byl úmysl výrobce nebo chyba výroby.

Třeba pokud to je jiný úhel bude mi pryzma k ničemu na další kontroly s vodováhou atd.
Josef
Sponzor fora

14. 10. 2014, 7:25

Můžeš změřit úhel na protikusu - suport, nebo koník. Vezmeš dva různé průměry (např. stopky fréz) a odměříš rozdíl výšek válečku v prizmě. No a potom už je to úkol pro kalkulačku a žactvo obecné školy.
jo, a ještě k tomu úhlu, používá se i 100°. Povětšinou jsem se s tím setkal u brusek. Nejen českých.
martasg1
Sponzor fora

16. 10. 2014, 7:58

Francotirador píše:Kdyby měl někdo problém dohledat termín "kolmostní válec" tak je to tohle
ČSN 25 1970.pdf
Na trhu je také nabízen pod názvem Válec kolmosti např. http://www.unimetra.cz/soubory_materialy/88_1.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Jsem v šoku:

Udělal jsem poptávku na ten nejmenší válec a pán je asi z jiné planety :)

Tak to úplně spadli z višně ne? :) dle popisu nic extra - pouze 12010 a vtipný také termín dodání... to objednávají už také z číny? kde to žiju? chápe to někdo? To je horší než vyděrač Svoboda!

Kdo že mi to doporučíl tuto firmu? :)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dobrý den,

položka 951.0160.060-válec kolmosti 160/60mm, ocel - stojí 9152 Kč + 21% DPH (cena bez kalibrace). Termín dodání 7-8 týdnů.

S přáním hezkého dne

Ing. Ondřej Srba
tel./fax: 596 229 015
e-mail: ondrej.srba@unimetra.cz

Unimetra, spol. s r.o.
Těšínská 773/396
716 00 Ostrava, Radvanice
http://www.unimetra.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
GeeSnake
Sponzor fora

16. 10. 2014, 8:31

Hledej šmudlo, :D .
Né nic ve zlým, já koupil kolm.válec ve voskovým papíru v bedně za 888,-. A to pán věděl co prodává a dal mi z litru slevu, měl i smysl pro humor.
Každý softwarový problém má hardwarové řešení: "Kup si to nové, vole.
Francotirador

16. 10. 2014, 8:37

Unimetra to samozřejmě jen překupuje.
Nebylo to doporučení na prodejce, ale ukázka jak hledat :D :!:
Upřímně; se divím, že tě cena překvapila. Kolik jsi čekal že taková věc (nová) stojí? :wink:
Vybral sis ten první německej tak ho zkus poptat přímo u výrobce info@lahrmess.de tel: +49 (0) 36 83 66 80
Schválně o kolik budou levnější. :lol:

Lehren- und Meßgerätewerk Schmalkalden GmbH
Wilhelm-Külz-Strasse 49
98574 Schmalkalden
Germany
http://www.lehrmess.de" onclick="window.open(this.href);return false;
nix.jpg
nix.jpg (4.13 KiB) Zobrazeno 5475 x
Nebo můžeš poptat i u té druhé firmy messzeuge@koba.de tel: +49 6021 3463-0. Třeba budou levnější (ale za tisícovku nebude :D to bys musel hledat uloženky, nebo rozprodeje atd. Počítej s tím, že bys měl obrovský štěstí kdybys na něj narazil ještě dneska, za levno to chce trpělivě pátrat bez ohledu na čas).

Kolb & Baumann GmbH & Co. KG
Daimlerstraße 24
D-63741 Aschaffenburg
Germany
http://www.koba.de" onclick="window.open(this.href);return false;
nix2.jpg
nix2.jpg (4.03 KiB) Zobrazeno 5475 x
Francotirador

16. 10. 2014, 9:32

Až zjistíš kolik si na tom Unimetra trhla :) taky by mě to zajímalo,
můžeš zkusit Václava Mišáka, ten má D40 L80 za 1210,- Kč (2 ks skladem).
http://www.prodejnastroju.cz/5821-csn-2 ... zbrojovka/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.vykup-nastroju.cz/index.php? ... odukt=5821" onclick="window.open(this.href);return false;

A propos. Koncové měrky a sinusové pravítko máš?
martasg1
Sponzor fora

16. 10. 2014, 10:01

I kdyby to bylo z ameriky tak za to nemůžou chtít desítku. Proboha vždyť je to jen obroušenej válec z obyčejnýho materiálu :) je to holt asi mercedes mezi válci :)

Nic - už to nebudu řešit... nemám na to čas, ani hledat... když se podíváte na začátek vlákna co vlastně řeším tak pochopíte že i 1200 je na opravu čínskýho soustruhu moc.

Vyřeším to jinak měrku si vyrobím pomocí tušírování a zaškrabání. Přemejšlím kdybych si nejprve zaškrabal na sebe tři menší kostky (pravý úhel a přesně stejný rozměr) pak do dvou vyfrézoval drážku 45° a tu třetí vložil doprostřed. Pokud bych zkusil tušírovat strany tich dvou kostek ve kterých ta třetí sedí tak uvidím jestli mám 45° přesně. Případně bych pro kontrolu kostku uvnitř mohl otáčet a zkoušet na různé hrany. Je tak? (ještě teda přemejšlím, že drážku musím vyfrézvat asi před škrabáním aby se to pak nehlo)

I když je to hodně práce, výsledkem by byly 2 přesné kostky s drážkou a jedna příměrná kostka třeba na kontroly úhelníků. Třeba co jsem koupil od Kinexu dílenskej úhelník tak ten je úplně v pr... to je snad přesnější pravítko s ryskou pro základní školy :)

Rozměr kostky třeba se stranou 40mm to by nemuselo být tak náročné časově.

Nebo je to úplně blbý nápad? :D :roll:
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

16. 10. 2014, 7:17

Přiznám se, že tomu přestávám nějak rozumět :) , původní dotaz přece zněl:
martasg1 píše:ahoj lidičky,

děkuji
Rozuměl jsem tomu tak, že se ti jedná o kontrolu přesné prizmatické broušené kostky,kterou máš, alespoň to z dotazu tak vyznělo. Netušil jsem, že ty kostky hodláš vyrábět, nicméně rada by byla stejná, pokud chceš dělat něco přesně, tak bez měřidel k tomu určených se prostě neobejdeš a je jedno, jestli opravuješ číňana, nebo švýcara :wink:

Takže k poslednímu dotazu: ano je to blbost, v žádném případě, nebudeš schopný jen pomocí frézky a zaškrabání na barvu vyrobit tři naprosto rozměrově stejné, a všemi stranami na sebe kolmé kostky aniž bys je měřil alespoň vlasovým úhelníkem na průsvit :)
A ano, bavím se o tom prachobyčejném pravém úhlu :wink: Ono i na magnetce, vždy jen kopíruješ nepřesnost přípravků/úhelníků, které používáš k ustavení a broušení kolmic a vždy bude platit, čím přesnější přípravek a měřidlo, tím přesnější obrobek, který bude vždy tak přesný, jak přesně ho bude zákazník schopen změřit :)
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Zdenek Valter

4. 11. 2014, 9:38

martasg1 píše:Děkuji za vyčerpávající popis postupu :) ale bohužel na tento postup nejsem vybaven.

Rád bych ale vložil ještě související dotaz: mívají lože soustruhů "stříšku" vedení v jiném úhlu než 90°? Protože mám tady číňana a když na stříšku přiložím úhelník tak to na pravý úhel moc nevypadá (nedokáži nyní změřit se současným vybavením přesně), ale bude to tak o jeden stupeň rozdíl. Nevím tedy jestli to byl úmysl výrobce nebo chyba výroby.

Třeba pokud to je jiný úhel bude mi pryzma k ničemu na další kontroly s vodováhou atd.
No pokud jde o úhel střechy na loži - tak upřimně rečeno na něm houby záleží - podstatné je to že ta střecha je rovnoběžná sama se sebou i s ostatními plochami. ;-)

Jak se to měří je tu na fóru popsáno - nicméně strojní vodováha je nutnost.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Odpovědět

Zpět na „Nákup“