Požadavky na frézku jsou mírně specifické: osa Z nemusí mít zdvih nijak velký, ale otvory potřebuji dělat i v krabicích postavených na výšku - je nutné mít možnost krabici prostrčit skrz stůl. Z tohoto důvodu nesmí být pod stolem žádná žebra ani mechanika, což diskvalifikuje velkou část frézek. Rozjezdy by měly být alespoň 40x40cm. Krabice jsou z ABS, polykarbonátu nebo hliníku o síle do 5 mm. Na přesnost nejsou kladeny nijak přísné požadavky, do vyřezaných děr se zalepují konektory a jde jen o to, aby se nestalo, že by v jedné díře plandal a do druhé nešel nacpat ani za použití velké síly.
Rozpočet mám kolem 50.000 Kč, se stropem 100.000 Kč. Ekonomická rentabilita bude tak jako tak mizerná, jde spíš o možnost pružně zpracovávat nově dovezené krabice, aby se ještě týž den (často o víkendu) mohlo expedovat sestavené zařízení. V ceně by ideálně mělo být vše včetně PC s ovládacím programem, aby se celá sestava jen zapojila do elektřiny a mohla fungovat - mechanické poskládání stavebnice není zásadní problém, ale na laborování a zprovozňování elektronické části mi chybí zkušenosti.
Tron+ - líbil by se mi, ale nepodařilo se mi najít nějaký kompletní set či již sestavený komplet a na sestavování a svařování, jak zde někteří popisovali, si netroufám.
Shapeoko - cenově příznivá, ale zdá se mi trochu subtilní na obrábění hliníku, byť jsou na Youtube videa s obráběním hliníku.
Pilot Pro CNC Router - cenově i konstrukčně zajímavé, ale zprovoznění asi nebude nejjednodušší
Kompas H-1000 - z mého pohledu ideální - není tam schovaný nějaký zádrhel? Má smysl si připlatit za HF vřeteno?
CNC Hobby 460 - Luboš by asi neprodával nic, co by sám nedoporučil, ale s dokoupením vřetene, PC a dalších nutných věcí se cena pravděpodobně vyšplhá nepříjemně vysoko

CNC od Pupáka - sice krásné stroje, ale cena už je spíš z říše snů
CNC modelarska hobby frezka - na závěr jeden low-cost na první seznámení pro začátečníka, dle autora by hliník měla zvládnout, ale musely by se asi zakrytovat šrouby a žebrování pod stolem by asi vadilo

Frézka bude spíš pomocník na občasnou práci, než aby na ní stál byznys a pracovala denně od rána do večera. Je mezi stroji, které jsem našel, něco rozumně použitelného? Je tam něco, čemu se mám raději vyhnout? Děkuji za případné rady.
PS: Fórum poctivě pročítám a vím, že tu všechno je obsaženo, ale pro začátečníka není jednoduché mezi informacemi rozesetými do různých příspěvků najít souvislosti, že A souvisí s B, že z C vyplývá D a že E vylučuje F atd.