Dobry den,
minuly tyden se mi podarilo sehnat za dobry peniz soustruh J. Kamenicka.
Soustruh je prakticky kompletni a funkcni i s prevodovyma koleckama pro posuv - samozdrejme uz ma neco odslouzenyho takze nejake ty vule tam jsou.
Jedine co chybi je druha tyc posuvu - pro pricny a podelny posuv. Typuju ze by to mela byt tyc s vyfrezovanou drazkou po ktere se pohybyje snek, jez je ulozen v supportu. Je moje uvaha spravna? Jakykoliv foto ci rozmery by pro me byly obrovskou pomoci. Na internetu jsem k soustruhum J. Kamenicek skoro nic nenasel.
Rovnez by me zajimalo rezani zavitu na tomto soustruhu - respektive jestli je nejaka tabulka pro volbu prevodovych kol. Jakym zpusobem zastavit posun pri dosazeni konce zavitu - na supportu, nebo na prevodovce?
Dekuji za jakekoliv rady nebo postrehy k tomuto soustruhu.
Soustruh J. Kamenicek a spol.
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:

Ten posuvový šroub nemá drážku?
K čemu je to kolo z čela vřeteníku, to vidím poprvé, nějaký kutilský výmysl?
Jestliže na posuvovém šroubu není podélná drážka, tak ta tyč by tam mohla chybět, jen prochází ozubeným kolem zařazeným do sestavy a to pohání, ale tohle není žádný sof. stroj, kde by nutně ta tyč být musela, nejde vidět levá strana jak by tam bylo řešen náhon........víc kvalitnějších fotek by jistě pomohlo, takhle je to jen hádání
jisté je jen to, že stroj je zelený

http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Dnes jsem tedy udelal nejake detailnejsi fota.
Jinak kolo na vreteniku slouzi k napinani remene (original - zadny bastl) a na posuvnem sroubu (tyci) drazka neni.
Ta druha tyc pry pravdepodobne byla odstranena z duvodu umisteni vypinace nebo jeji nepotrebnosti - nedochovala se. Bohuzel driv byly zasahy kutilem strasne moderni
, no to vlastne i dnes 
Jinak kolo na vreteniku slouzi k napinani remene (original - zadny bastl) a na posuvnem sroubu (tyci) drazka neni.
Ta druha tyc pry pravdepodobne byla odstranena z duvodu umisteni vypinace nebo jeji nepotrebnosti - nedochovala se. Bohuzel driv byly zasahy kutilem strasne moderni