14. 4. 2015, 9:28
PO dlhsej prestavke sa opat snazim zfinishovat dizajn.
Jednotlive osi mam dokocene a uz ich nebudem vyznamne menit. Planujem ich montovatelne na ram stroja so samonosnou zakladnou, kvoli lahsej stavbe, pripadnej oprave, "dostelovatelnosti", vymene, obidem tym riziko skrutenia zvarenca, nepodareneho zosrobovania, jednoduchsieho stahovania a pod...
Zakladnu pre os X som prerobil - je frezovana z jedneho kusa. (ma rozmery 660x282x80, velmi rad si necham poradit, z akeho materialu ju dat urobit). Maximalne som ju odlahcil. Viac by som neriskoval.
Trapim sa s konstrukciou ramu. Pomaly upustam od velkorozmerovych hrubostennych jaklov. Z dovodu hmotnosti a aj preto, ze neviem, ako by sa mali dodatocne armovat. Zavarit ich na koncovych otvoroch zrejme nestaci. Taktiez s ich dostupnostou to nebude ruzove.
Tak spekulujem medzi zvaranou a srobovanou konstrukciou.
Pri zvaranej uvazujem o pouziti oceloveho plechu hrubky 20mm. Prikladam obrazky zvarenca zakladne pre Y (XY stol) a stlpu pre Z.
Neviem, ci som vystuze vyriesil dobre. Vyhodou oproti jaklom su aj otvory pre odlahcenie. Pouzity jakel ma hrubku steny len 12.5mm, takze tam je dost problem ho este odlahcovat.
Budem to zihat, resp to vystavim ultrazvuku aspon na 7 dni, nech sa zbavim pnutia.
Mam vsak obavy, vzhladom na sposobe, ako mam urobene vystuze, ako sa to bude spravat pri vibraciach. Vobec neviem, z akeho materialu by to malo byt, nieco dobre zvaritelne, lahko obrobitelne. Tiez chcel by som tie vystuze este prerobit tak, aby vystuzivali do trojuholnikov, nie do stvorcov, ako je teraz nakleslene. Toto je najma to, o co by som Vas chcel poprosit poradit.
Srobovana konstrukcia - neviem, ci bude stacit 20mm hrubka plechu. Zakladna ma 900x360x220 (220 bez namontovanej osi Y, s osou Y 270 ).
Stlp je 240x275x860. Taktiez 20mm plech pri zvarenci.
Celkova hmotnost ramu nesmie prekrocit 300kg, takze bude problem pouzit hrubsi plech. Pri 400Kg (uz limit konecny) rame stratim moznost plymerbetonovej tlmiacej vyplne, ktoru chcem dat dnu.
Hmotnost vsetkych osi je 360kg. Os Z by mala pohybovat max 30kg, resp bude mat protivahu. Os Y bude rozbiehat zataz okolo 110 kg bez obrobku - prazdny stol.
Max zrychlenie vzhladom na pouzite sroby nebude most presiahnut 0.25G (max axialne zatazenie srobu okolo 3250N a chcem ho vystavit max 1/10 max zataze).
Vreteno krutiaci moment 2.35Nm, na ER20 (tusim max 12mm nastroj). Lineary su 25-ky, tie budu OK.
Mam take sepkanie do ucha, ze diel ramu pod linearom resp co najblizsie k linearu by mal mat hrubku minimalne, alebo viac, ako je hrubka linearu. Ale neviem, ci to nie je zbytocne.
Vedeli by ste prosim odhadnut, ci bude stacit 20mm ocelovy plech pre zvarenec ?
V pripade srobovovanej konstukcie, s 25mm plechom, stacili by sroby M8 na kazych povedzme 60mm ?
Resp skuste prosim navrhnut parametre pre srobovany ram tejto velkosti - hrubka a material plechu, spojovaci material, hlbku zavitov. Momentalne vobec nemam predstavu.
Na nejakych foto tu na webe som videl sustruh rieseny zosrobovanim plechov o hrubke odhadom 25mm, pricom diery pre spoje konstrukcie mal vyvrtane v plochach pre lineary medzi zavitovymi dierami pre linear. Je podla Vas taketo narusenie plochy pod linear OK ? Z pohladu vibracii je to urcite lepsie kvoli lepsiemu prenosu do ramu stroja. ale bojim sa kvoli poziadavkam na kvalitu plochy pre ulozenie linearnych vedeni.
Vopred Vam velmi pekne dakujem za kazdy prispevok.
Edit: pri tych frezkach FADAL, 1/2 palca hrubka jaklu je povedane vo videu, ale netusim, ci ten jakel bol este nejako vystuzeny/vyplneny. Pozna niekto tie frezky detailne?
Dik!
-
Přílohy
-

- Frezka na zvarenci
-

- Frezka na zvarenci
-

- Frezka na jakly
-

- Bocny pohlad na zvarenci - Oproti jaklovej konstrukcii je pod osou Z a za osou Y zosilnenie na uroven vysky odmontovatelnych osi - zvysenie a tym lepsia stabilita stlpu.
-

- Os X
-

- Os X bocny pohlad
-

- Os X pohlad zospodu
-

- Os X pohlad zvrchu
-

- Zakladna - zvarenec
-

- Zvarenec kompletny ram